 Dinsdag 22 maart organiseert het Davidsfonds opnieuw zijn Nacht van de Geschiedenis. Net zoals de twee voorbije jaren hebben de Davidsfonds-afdelingen van Beveren-Leie en Desselgem de krachten gebundeld voor de organisatie van een historische Nacht. Dit jaar werd ervoor gekozen om af te wijken van het nationale thema, maar te kiezen voor een stukje gemeenschappelijk patrimonium, namelijk : De LEIE. De avond gaat dit jaar door in het OC De Kernelle, Kerkdreef 23 te Beveren-Leie. Iedereen is welkom. De bijdrageprijs bedraagt voor DF-leden 4 Euro en niet-leden betalen 5 euro. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Met Leiekronkels belicht het Davidsfonds in een cultuurhistorisch avondvullend programma de Leie
Poëtisch
Historisch
Muzikaal
Verhalend
Enkele opwarmertjes :
De vroegere Leie aan de hand van heel wat dias
De brug van de expresweg N382 over de Leie
Menselijke ingrepen op de Leie
De Leiebrug tussen Desselgem en Ooigem
Dit alles omkaderd met poëzie en muziek, gebracht met de medewerking van de Beverse heemkundige Etienne Ducatteeuw, Ir. Jan Balduck celhoofd bestuur voor Waterwegen en Zeekanaal, Bernard Delange, Yves De Bosscher, Ilse Van Ommeslaeghe, Carine Viaene en Hilde Vandevoorde.
 Leie had een belangrijke invloed in het ontstaan en de ontwikkeling van onze Leiedorpen. Dat kunnen we ondermeer ook afleiden uit de ligging van de oorspronkelijke dorpskernen. Zowel Harelbeke, Desselgem, Sint-Eloois-Vijve en langs andere kant Bavikhove, Ooigem en Sint-Baafs-Vijve hebben hun kerken in de omgeving van de Leie en voor Beveren-Leie en Wielsbeke is die dorpskern pas gewijzigd nadat hun kerk werd vernield tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Leie was de belangrijkste transportweg voor ondermeer de Doornikse steen voor de bouw van die kerken.
De Leie speelde nadien nog een belangrijke economische rol als de Golden River voor de Vlasnijverheid. De Leie was ook aanleiding voor krijgsverrichtingen over de eeuwen heen en laatst nog tijdens beide Wereldoorlogen. Voor de toekomst heeft de Leie nog een belangrijke rol voor de transport van grondstoffen en als recreatieve trekpleister. In dat opzicht moeten de investeringen gezien worden in een nieuwe Leiebrug in Desselgem en voetgangersbrug in Beveren-Leie
De Beverse heemkundige Etienne Ducatteeuw benadert in een eerste gedeelte met een diamontage het belang van de Leie in vroeger tijden, wat ze betekende voor de mensen van Beveren en Desselgem. Ir Jan Balduck, celhoofd Exploitatie op rust bij bestuur voor Waterwegen en Zeekanaal. Hij stond tot voor kort in voor de bediening van de kunstwerken, de waterbeheersing, enz. Hij brengt een historisch overzicht over de aanpassingen aan de Leie en de erop aansluitende kanalen in onze regio. Bernard Delange geeft toelichting bij de geschiedenis van de Leiebrug in Desselgem en de grenscorrectie tussen Wielsbeke en Waregem na de rechttrekking van de Leie een kwarteeuw geleden.
|