xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> De nieuwe Michelin-gids (2008) komt vrijdag uit en het is dan ook meteen de periode waarin het gerenomeerd restaurant t Oud Konijntje uit Waregem (Bosstraat 53) in het nieuws komt. Het stond dit jaar al ruim twintig jaar genoteerd met twee sterren en dus aan de top van de restaurants in de Benelux, Nu komt t Oud Konijntje wat minder gunstig in het nieuws, daar het in de nieuwe gids zal genoteerd staan met slechts één ster. Bovenaan de culinaire ladder met drie sterren staan nog steeds Hof van Cleve (Kruishoutem) en De Karmeliet (Brugge). Restaurantgids Michelin trekt voor 2008 de kaart van de verjonging. Enkele klassieke huizen van vertrouwen gaan achteruit. Nieuwkomers worden schuchter toegelaten. Eén daarvan is de Marcus in Deerlijk.
Patricia Desmedt, eigenares en chef-kok van t Oud Konijntje, reageerde in de media nog even enthousiast te zullen verder werken. In de onlangs ook vrijgegeven lijst van de culinaire gids GaultMillau Belux 2008 blijft t Oud Konijntje met 18 punten en drie kokmutsen (evenveel als de Karmeliet) nog bij de absolute top. In het befaamde gastronomische huis worden we nu verwelkomd door de tweede generatie van het geslacht Desmedt. John en Thérèse Desmedt openden in 1953 hun restaurant t Oud Konijntje. Sindsdien is er veel veranderd. Nieuwe trends en rages, gewijzigde eetgewoontes
de reputatie groeide met de jaren. Dit is dan ook een bijzonder restaurant waar iedereen van de familie zijn eigen specialiteit heeft.
De keuken is het domein van Patricia. Zij volgde haar moeder Thérèse op als chef achter het fornuis en heeft haar culinaire talenten dus bepaald van geen vreemde. Patricia maakt uitsluitend gebruik van verse en kwalitatief hoogwaardige producten met respect voor de seizoenen
Asperges, truffel, wild... De fantastische wijnkelder is dan weer het domein van Frank die zijn liefde voor wijn heeft van zijn vader. Zijn devies : De wijnwereld is nog nooit zo boeiend geweest als nu. Anne-Marie staat samen met haar team garant voor de joviale en hartelijke bediening. En vergeten wij de verrukkelijke desserts van Martine niet. Het interieur werd in april 2006 volledig vernieuwd en is nu dubbel zo groot als vroeger. Het aantal aanzittenden is evenwel hetzelfde gebleven en de gasten genieten dus veel meer comfortruimte.
Patricia Desmedt (49) studeerde economische wetenschappen maar ging verder voor een culinaire opleiding bij haar moeder Thérèse Desmedt. Sindsdien werkt ze al 26 jaar zelfstandig in het familierestaurant en volgde ze haar moeder op. Op haar culinair palmares staan ondermeer Lady Chef of the Year 1996, twee sterren in de Michelingids (tot 2007) en een topvermelding in de GaultMillau Benelux. Ze is ook nog lid van Les Etapes du Bon Goût, 33 meesterkoks van België, Club Prosper Montagné, enz.
Patricia leerde veel van haar moeder en nam alles gretig in zich op. Ze maakte de gerechten klaar zoals Thérèse dat deed. Konijn met Rodenbach, hazenrug arlequin, ravioli met kalfszwezerik of fijne kreeftbereidingen, allemaal met de beste ingrediënten. Thérèse en Patricia stonden twee jaar samen aan het fornuis, toen t Oud Konijntje een tweede ster kreeg. Het was een bijzondere dag en zij herinnert zich nog dat haar vader huilde. Hij en zijn vrouw Thérèse hadden daar al zoveel jaar voor gewerkt, ook al waren die sterren niet hun hoogste betrachting. Dat hun gasten voldaan en tevreden weer naar huis gingen, dat was het belangrijkste. Al meer dan twintig jaar sieren de twee sterren t Oud Konijntje. Een bewijs dat de kwaliteit er nog steeds een constante is. Het doel blijft om de klanten culinair te kunnen verwennen.
Zus Anne-Marie Desmedt (54) verwelkomt de klanten. Anne-Marie was achttien toen ze besloot om haar ouders te komen helpen in de zaak. Na haar humaniora ging ze naar hotelschool Spermalie maar dat beviel haar niet. Toch was zij de eerste van de drie zussen die de stap zette om in het restaurant te gaan werken. Een logische stap want het restaurant kende een grote groei. Ze heeft het altijd prettig gevonden om de klanten te ontvangen, te adviseren en te bedienen. Wanneer ze niet in het restaurant rondloopt, loopt Anne-Marie in de keuken, in de buurt van haar zus.
Frank Desmedt (50) is de sommelier van het restaurant. In de wijnkelder rusten de juweeltjes die Frank met een glimlach vakkundig ontkurkt. Wie Frank vroeger kende, had nooit gedacht dat hij sommelier zou worden. Zn jongensdroom was om voetballer te worden maar een ongeluk, waarbij zn ene oog zwaar gewond raakte, gooide roet in het eten. In zijn studietijd hielp hij tijdens de weekends met het inschenken van de aperitieven of het poetsen van het zilverwerk. Toen Frank echt in het restaurant ging werken, moest hij de wijn voor zn rekening nemen. In 1968 ging hij de patroonsopleiding gaan volgen in het Vormingsinstituut van Ieper. Na twee jaar studeerde hij af en kreeg hij onmiddellijk de Sopexa-prijs. In 1985 kreeg hij de bekroning van zn werk toen hij als eerste sommelier van België werd uitgeroepen.
Konijntjes
Als je het restaurant binnenstapt, word je omringd door beelden van konijnen. Van kristallen tot porseleinen, van groot tot klein. Voor haar achttiende verjaardag kreeg Anne-Marie van een klant een konijn met roze oren cadeau. Ondertussen zijn het er wel tweeduizend waarvan zon zeshonderd in de zaak. De vier muzikanten zijn waarschijnlijk de opvallendste in het restaurant. Anne-Marie kocht ze zelf in Trouvilles. Ze kregen er ook veel cadeau van klanten en leveranciers. Daar zitten toch wel wat kostbare en unieke exemplaren tussen. Er staan er nog heel wat thuis bij moeder Thérèse en op de zolder. Drie keer per jaar gaan de porseleinen exemplaren zelfs in bad.
www.oudkonijntje.be
|