Luc Van Houcke deelt zijn rijke privéverzameling oude postkaarten, rouwprentjes en ander beeldmateriaal in een omvangrijk boek, dat hij de treffende titel meegaf van Waregem, vroeger en nu. Het werd een uniek kijk- en leesboek met meer dan 1200 veelal onuitgegeven fotos en andere documenten over Waregem. Het nostalgisch naslagwerk van 355 blz. is enkel te koop aan de prijs van 27 euro bij de auteur zelf in de Bessemstraat 44 te Waregem. Afspraak bij Luc Van Houcke hiluc@telenet.be of tel. O56/60 06 01.
 xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Luc is één van de Waregemnaars, die met enige nostalgie het erfgoed van zijn stad wenst te bewaren voor het nageslacht. Veel verloren erfgoed kan nog enigszins gekoesterd worden in zijn prentkaarten en ander archiefmateriaal en dit wil hij delen met de Waregemnaar. Hij begon zijn verzameling al in zijn jeugd met postkaarten over Desselgem en nadien volgden nog een 500-tal prentkaarten over Waregem en honderden rouwprentjes. Hij is nu 62 jaar en vindt het tijd om zijn verzameling te bundelen in een boek, vooraleer alles na hem verloren dreigt te gaan.
Het plan om zijn verzameling in een naslagwerk te bundelen dateert al van een viertal winters geleden. Er kwam ook enige tijd vrij door zijn inzet voor zijn andere passie, de petanqueclub de Bevers waarvan hij jarenlang voorzitter was, terug te schroeven. Zonder de hulp van een aantal mensen zou het mij echter niet gelukt zijn. Zo was ik nog weinig vertrouwd met computerwerk en gelukkig leerde mijn buurmeisje Charlotte Adams mij de kunst van fotos inscannen en andere tips voor de samenstelling van het boek. Ik kon ook putten uit de collectie van collega-verzamelaar Bertrand Mestdag en informatie uit de stadsarchieven van Waregem en Kortrijk. Ook bij de heemkundige kring De Gaverstreke, die in de loop der jaren regelmatig kon putten uit mijn foto-archief, bekwam ik documentatie en informatie voor het boek. Schoonzus Vera Soenens haalde er tenslotte de taal- en tikfouten uit.
Voor Luc heeft het Waregem van toen ook zijn rechten. Bij het doornemen van de oude beelden valt vooral op dat Waregem op veel plaatsen enorm is veranderd en projectontwikkelaars veelal vrij spel kregen bij het slopen van veel historische panden. Dat blijkt al bij de start van het boek met een wandeling door het oude centrum. Van de schitterende Markt die we vroeger hadden is maar weinig intact gebleven. Gelukkig staat het oud-Gemeentehuis er nog en is met park Casier ook de groene long bewaard gebleven. Ook in de buurt van het station staan enkele gebouwen die nog in hun oorspronkelijke staat te herkennen zijn. Het in mijn ogen mooiste plekje van Waregem het Château de la Rue Storme in de gelijknamige winkelstraat is twintig jaar geleden spijtig genoeg verdwenen. Het zou een prachtige locatie geweest zijn voor een stadsmuseum. Ook een paardenmuseum hoort toch bij Waregem. Ik betreur nog dat Felix De Ruyck nog geen standbeeld heeft gekregen. Hij was de schoonbroer van Burgemeester Storme en op velerlei vlak bijzonder gul voor onze stad. Enkel de Firenzische duiventoren op de markt herinnert nog aan hem.

Waregem vroeger en nu biedt de lezer een weerspiegeling van het vroegere dagelijkse leven in de stad. Het telt meer dan 1.200 fotos en documenten waarvan enkele nooit eerder werden gepubliceerd. Bij de honderden postkaarten staan verklarende teksten over kerken, scholen, kastelen, straten, belevenissen uit de oorlogsjaren en ook rouwprentjes van overleden inwoners krijgen een vooraanstaande plaats. Het oudste is er eentje uit 1832 van Constantia Rosalia De Rasse, echtgenote van oud-burgemeester Johannes Huys. Veel Waregemnaren zullen er dan ook de namen van hun voorouders in terugvinden.
Plezant zijn de advertenties van vroegere Waregemse firmas, die verwijzen naar de vermaarde dynamiek van de Waregemnaars. We denken hier aan het etablissement photographique Waegebaert, t Waregemse Pulleke (zeer oude genever), rolmopsfabriek De Ster van Joseph Beirlaen. Ook Waregem Koerse en bekende sporters in voetbal, wielrennen ea. konden natuurlijk niet ontbreken. Volgens Luc zijn de echte helden echter de mensen, die streden voor onze vrijheid tijdens beide wereldoorlogen
Het boek brengt ondermeer ook opheldering bij een aantal bekende fotokaarten. Zo werd in enkele publicaties beweerd dat de bekende foto met de grote groep marcherende soldaten aan het station, een beeld was uit de Eerste Wereldoorlog. Dat kan echter niet kloppen, want deze kaart werd al verstuurd in 1910.
Toekomstplannen
Voor de auteur is zijn boek Waregem, vroeger en nu geen eindpunt. Hij is al volop bezig met het uitwerken van een boek over zijn familie. Luc werkt ook aan een nostalgische opvolger : een uitgave over de geschiedenis van Desselgem. Hij heeft genoeg materiaal liggen over zijn geboortedorp om er ook een weliswaar dunner boek aan te wijden. De beschrijvingen van een honderdtal cafés vormen daarvoor al een goede basis, net als een 60-tal postkaarten. Maar wie nog waardevolle fotos, anekdotes of documenten heeft, mag die zeker bezorgen. Alles wordt ingescand en netjes terugbezorgd. Hij wil voor persoonlijk gebruik ook een werk maken over de carrière van Rik Van Looy. Hij is altijd mijn grote wielerheld geweest. Ik heb nog pakken krantenknipsels over Rik II liggen. Mijn zoon Rik is zelfs naar hem genoemd.
|