Raadslid Heidi Vandenbroeke (momenteel nog Open VLD) vroeg tijdens het vragenuurtje op de gemeenteraad van 12 januari 2010 antwoord op drie vragen. We behandelen hier twee vragen omtrent een Europees Burgemeestersconvenant zonder medewerking van de Waregemse burgemeester en over de stadsmanager. Een derde vraag handelde over een Vlaamse inventaris van bouwkundig erfgoed, waar de inventaris van Waregem (voorlopig) nog ontbreekt. Deze laatste willen we behandelen in een afzonderlijke bijdrage
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Burgemeestersconvenant
Op 10 februari 2009 ondertekenden de burgemeesters van meer dan 372 Europese steden en gemeenten het Convenant of Mayors, dit in de schoot van de European Sustainable Energy Week. Daarmee verbinden zij zichzelf en hun burgers tot het leveren van een grotere inspanning dan de door de EU gevraagde 20% CO2-reductie tegen 2020. Voor België nemen tot nog toe 6 steden deel. In het kader van de afgelopen klimaattop in Kopenhagen waar duidelijk werd dat verandering van onderuit zal moeten komen, kan het gelden als een eerste stap in de juiste richting als elke burgemeester mee dit convenant zou ondertekenen.
Mijn concrete vraag en voorstel is om ook onze stad hierin haar stem te laten horen en in naam van de burgemeester mee het convenant te ondertekenen.
Burgemeester Kurt Vanryckeghem verklaart dat er een samenwerkingsovereenkomst is binnen de verdere uitbouw van het stedelijk milieu- en energiebeleid. We hebben er voorrang aan gegeven om de mogelijkheden te onderzoeken om verder maximale invulling te geven aan deze overeenkomst. Een dergelijke invulling sluit zeer nauw aan bij het Vlaams beleid en is gericht op participatie van de burger en andere doelgroepen. Het lijkt ons dan ook aangewezen om voorrang te geven aan een dergelijk gemeentelijk beleid alvorens ons op het Europese forum te begeven.
Momenteel werd zoals gezegd het burgemeestersconvenant in België enkel ondertekend door 7 burgemeesters van Antwerpen, Brussel, Gent, Genk, Hasselt, Luik en nog een andere gemeente. Een ondertekening legt de betrokken steden tevens een aantal verplichtingen op: een inventaris opmaken voor basisemissies, een actie duurzame energie voorleggen, de organisatie zodanig aanpassen inclusief het inzetten van voldoende personeel om de noodzakelijke acties uit te voeren, de burgers op het grondgebied actief bij de ontwikkeling van het actieplan betrekken, een voortgangsrapportage indienen, ervaring en kennis met elkaar delen, energie- of stedenconvenantdagen organiseren in samenwerking met de Europese Commissie of andere belanghebbenden, deelnemen en bijdragen aan de jaarlijkse EU-conferentie van burgemeesters, de boodschap van het convenant in geijkte fora onder de aandacht brengen en andere burgemeesters aanmoedigen.
Wij bezitten momenteel niet over het nodige noch over voldoende gespecialiseerd personeel om aan bovenvermelde verplichtingen te kunnen voldoen. Tevens is er onvoldoende tijd beschikbaar om naast de nu reeds opgelegde taken en verplichtingen - o.a. de samenwerkingsovereenkomst - hieraan een gedegen invulling te kunnen geven. Het uitbesteden van een aantal taken hebben we voorlopig budgettair niet begroot. Het lijkt mij voorlopig niet aangewezen om naast de andere grote steden zoals Antwerpen, Gent en Luik te gaan staan. De bedoelingen van raadslid Vandenbroeke zijn ongetwijfeld nobel en we gaan verder hard samenwerken voor een steeds beter energiebeleid.
Raadslid Mario Verhellen is tevreden dat de burgemeester dit convenant niet ondertekend heeft. Dit zou anders een loze belofte geweest zijn. Als men een convenant ondertekent, moet men dit kunnen honoreren. Het is inderdaad zo dat op vandaag de stad hier met het huidig milieubeleid niet kan aan voldoen. Twee of drie zittingen geleden hebben we ingetekend op het basisniveau van het samenwerkingsconvenant. Raadslid Verhellen heeft toen gepleit om voor het onderscheidingsniveau te gaan. Het college heeft beslist dit niet te doen, dus is het logisch dat men opteert om dit burgemeesters-convenant niet te ondertekenen.
Dit mag er ons niet van weerhouden om verdere stappen te zetten in het kader van het energie- en klimaatbeleid. We kunnen nog een hele weg afleggen, zelfs binnen het basisniveau kunnen we nog stappen ondernemen. Dit kan zowel naar de burger toe als intern. Raadslid Verhellen geeft het voorbeeld van het aankoopbeleid van milieuvriendelijke wagens, computers,
.Heel wat maatregelen kunnen nog genomen worden. De steden die het convenant wel ondertekend hebben, staan al veel verder en hebben meer middelen. We kunnen nog altijd beroep doen op Eandis en hij verwijst naar het project dat zij uitvoeren in Aalst.
Over Stadsmanager en meerwaarde Kerstparade
Raadslid Heidi Vandenbroeke: Sinds midden vorig jaar is in Waregem de stadsmanager locale economie actief, dit voornamelijk binnen het WAGSO. Graag hadden we concreet gehoord waar de stadsmanager momenteel mee belast is en wat de concrete plannen en initiatieven zijn die vooropgesteld waren en worden. De Kerstparade is allicht één van deze initiatieven die Waregem als winkelstad zichtbaar naar buiten moest brengen. Graag hadden we gehoord wat dit initiatief aan de stad heeft gekost en wat de meerwaarde uiteindelijk heeft betekent naar de handelaars toe en naar de naambekendheid van Waregem als winkelstad toe. Vorig jaar werd een budget vrijgemaakt ter promotie van de stad, 100 000 euro om concreet te zijn. Waaraan werd dit budget gespendeerd?

Het antwoord komt hier van schepen Rik Soens als voorzitter van Wagso (Waregems Autonoom Gemeentebedrijf voor Stedelijke Ontwikkeling). De directeur van WAGSO (Bart Verschelde) is gestart in september 2009. Hij heeft als eerste opdracht gekregen om zich in te werken in alle lopende dossiers van WAGSO, van vzw Het Pand en van de stedelijke Regie voor Grond- en Huisvestingsbeleid. Hij heeft ook de taak gekregen om de opname van vzw Het Pand in het WAGSO voor te bereiden. Hij is druk bezig geweest tot nu toe om alle actoren te leren kennen in het werkdomein. Hij heeft heel wat vergaderingen bijgewoond.
In maart 2010 wordt naar aanleiding van de jaarrekening het werkingsverslag van 2009 voorgelegd. Alle activiteiten zullen hierin terug te vinden zijn. Wat de vraag over de kostprijs van de kerstparade betreft, zegt de schepen dat hij daar een opsplitsing van gemaakt heeft. Het totale bedrag dat betaald werd aan VTM is 66 550 euro btw inclusief, waarvan we 40 000 euro kunnen recupereren in reclamevorm voor een of ander evenement in de loop van dit jaar. Er werd ook voor 50 000 euro kerstverlichting aangekocht. Die is onze eigendom en kan meerdere jaren gebruikt worden. We hebben heel veel lovende woorden gekregen over deze kerstverlichting.
Daarnaast hebben we 14 000 euro voor promotie allerlei, zoals publiciteit op de achterkant van de bussen, affiches, folders,
Wat sanitair en opkuis betreft, is het bedrag 5 000 euro. Voor de praalwagen en LED-scherm op de Markt is een bedrag van 10 000 euro uitgetrokken. Mobiliteit (gratis openbaar vervoer), signalisatie en verkeersborden was goed voor 10 000 euro. In totaal komen we aan een bedrag van 155 000 euro, waarvan we 40 000 euro recupereren voor publiciteit en 50 000 euro investering in kerstverlichting.
Er werd dus 30 000 euro uitgetrokken om Waregem op de kaart te zetten. Wat de meerwaarde geweest is voor de handelaars, denkt de schepen dat het duidelijk is dat de kerstparade voor alle handelaars en horecazaken een schitterende zaak was. Het is ook een vorm van toerisme en citymarketing voor Waregem.
Vorig jaar werd een budget vrijgemaakt van 100 000 euro volgens het raadslid, maar de schepen weerlegt dit. Dit bedrag is vrijgemaakt voor dit jaar. Er is een werkgroep samengesteld om die 100 000 euro zo goed mogelijk te besteden en juist in te schatten welke projecten hiervoor in aanmerking komen.
Burgemeester Kurt Vanryckeghem antwoord dat de naambekendheid van de stad en het terugverdien-effect heel moeilijk te meten valt. Hetzelfde kan gevraagd worden over de start van de 3e rit van de Tour de France in 2007. Hij verduidelijkt dat de respons van een evenement zeer moeilijk uit te drukken is in cijfers. Als we hiermee bereiken dat 5% van de bezoekers terugkomt naar Waregem de weken erna, dan mogen we zeggen dat ons opzet geslaagd is, aldus de burgemeester.
Raadslid Heidi Vandenbroeke geeft aan dat ze haar vraag verkeerd geformuleerd heeft over die 100 000 euro. De vraag is eigenlijk waaraan dit budget zal gespendeerd worden. Het raadslid zegt dat een berekening uitwijst dat ze niet aan 30 000 euro komt.
Voorzitter Wagso Rik Soens geeft toe dat hij zich vergist heeft, maar dat het wel degelijk gaat over 60 à 70 000 euro.
Raadslid, mevrouw Heidi Vandenbroeke, bedankt voor de gedetailleerde opsomming van de kosten en vraagt waar de kost van het personeel in vervat zit.
Schepen Rik Soens antwoordt dat het personeel uiteraard optimaal ingezet wordt bij dergelijke evenementen. Bij alle grote activiteiten komt de personeelskost erbij. Eigenlijk moeten we het personeel dankbaar zijn dat zij bereid zijn om op ongewone uren te werken. Het is moeilijk een cijfer te plakken op het aantal uren dat er in totaal gewerkt werd voor de kerstparade. Voor sommigen betekende dit een tijdelijk andere invulling van hun dagtaak, voor anderen betekende dit het presteren van een aantal overuren.
|