Tijdens het vragenuurtje op de gemeenteraad van 12 januari 2010 hadden we ook de jaarlijks terugkerende vraag over strooiproblemen. Raadslid Xavier Wyckhuyse (Open VLD) was de vraagsteller van dienst.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> 
Door het winterweer van de laatste weken werd opnieuw duidelijk aangetoond dat de strooiproblematiek die al jaren heerst in Waregem nog steeds niet veranderd of verbeterd is. Veel mensen stellen zich terecht de vraag waarom de strooidiensten opnieuw te lang op zich lieten wachten en waarom grote straten in Waregem pas na 4 dagen sneeuwvrij waren. Ook de fietspaden langs grote wegen waren na 4 dagen nog niet sneeuwvrij wat als resultaat geeft dat fietsers verplicht zijn midden de weg te rijden.
In bepaalde wijken werd zelfs nooit gestrooid, men kan zich niet blijven wegsteken dat de sneeuw blijft liggen omdat de kinderen maar een paar dagen per jaar in de sneeuw kunnen spelen. In wijken zoals de Biest en het Rozenhof maken die kinderen geen 5 % uit van de lokale bevolking, die wijken bestaan vooral uit 60-plussers. Vele senioren durven dan gewoonweg uit schrik om te vallen enkele dagen hun huis niet uitgaan.
Uiteraard heeft het geen zin om ook alle doodlopende straatjes of straten waar maar 3 wagens per dag passeren als prioritair aan te zien en deze binnen de 24 uur sneeuwvrij te hebben, maar straten met regelmatige passage moeten toch binnen een etmaal sneeuwvrij kunnen gemaakt worden. Om volgend jaar niet opnieuw met dezelfde problematiek geconfronteerd te worden, wordt er nu best een inventaris gemaakt met het beschikbare en nodige materiaal om deftig te kunnen strooien en wordt er tevens onmiddellijk geïnvesteerd in een deftig strooiplan zodat binnen de 24 uur alle grote straten sneeuwvrij zijn.
Hoe gaat men nu te werk? Welke straten krijgen voorrang op andere straten? Heeft stad Waregem genoeg zout op voorraad en wanneer wordt dit besteld? Over welk materiaal beschikt men nu als het ineens hevig begint te sneeuwen? Wordt er enkel gestrooid door eigen diensten of wordt er ook beroep gedaan op derden? Hoe wordt dit met de provincie of het gewest geregeld? Op zondag 20 december was de N43 in Zulte om 19 uur sneeuwvrij, dezelfde N43 in Waregem was toen nog volledig besneeuwd. De N382 had op maandagavond 21/12 slechts 1 sneeuwvrij rijvak in beide richtingen en op de fietspaden lag nog steeds de eerste sneeuw.
Voorzitter burgemeester Kurt Vanryckeghem zegt dat het gemakkelijk is om elk jaar eens tussen te komen over de strooiproblematiek. We hebben 20 camions die rondrijden in Waregem. Er bestaat een strooiplan en er wordt prioritair gestrooid op de wegen waar er het meeste verkeer is. Daarna worden de overige wegen aangepakt en als laatste de doodlopende straten en pleintjes. Het personeel en het materiaal werd maximaal ingezet. Men is 24 uur op 24 uur in de weer geweest, maar de weersomstandigheden waren ook eerder uitzonderlijk. De problemen die wij gehad hebben, zullen zich ook gesteld hebben bij andere steden en gemeenten. We hebben ook geen zout te kort gehad en ook nu hebben we nog zout voor een volgende winterprik.
Schepen van openbare werken Henri Dewitte verduidelijkt dat er al 120 ton zout gestrooid werd. Men probeert 90 km weg vrij te maken van de 245 km in Waregem. De schepen denkt niet dat er gemeenten zijn die alles strooien. We hebben dit eenmaal gedaan. In Waregem hebben we een tractor met een strooier en een kleine tractor met strooier voor de fietspaden. Bovendien werd een aannemer aangesteld om de sneeuw van de fietspaden te ruimen. In de deelgemeenten voert een loonwerker de job uit met 2 tractoren. De gewestwegen moeten wij niet strooien. Wat de opmerking over Zulte betreft, zegt de schepen dat Zulte door Gent bediend wordt en dat Waregem door Brugge bediend wordt.
Raadslid Xavier Wyckhuyse verklaart dat de Piste in Zulte door de gemeente gestrooid wordt. De Piste was op maandagavond volledig sneeuwvrij. Alle grote straten in Waregem waren nog niet sneeuwvrij na 4 dagen. Misschien zijn er wagens tekort, misschien is er materiaal tekort, misschien is er zout tekort, maar het feit is dat bepaalde grote straten na 4 dagen nog niet gestrooid werden.
Schepen Henri Dewitte legt uit dat het ijs ook niet smelt als de straten onvoldoende bereden worden. Burgemeester Kurt Vanryckeghem geeft nog mee dat er een strooiplan bestaat. Dit wordt aangepast indien nodig. De winterprik deed zich voor tijdens de schoolvakanties, maar moest er een winterprik opduiken buiten de vakanties, dan zou men prioritair de schoolomgevingen aanpakken. Waar we nog meer aandacht zullen aan besteden in de toekomst, is het ruimen van de fietspaden. Daarvoor onderzoeken we of we een toestel kunnen aankopen dat zowel de sneeuw ruimt, de sneeuw veegt als de fietspaden strooit. Dit wordt voorzien voor volgend jaar.
|