Het vragenkwartuurtje in de gemeenteraadszitting van 12 januari 2010 duurde wel wat langer en leverde antwoorden op zes vragen van drie gemeenteraadsleden. De vraag van Willy Benoit inzake onderhandelingen met De Lijn over uitbreiding van belbuslijnen met naburige Oost-Vlaamse gemeenten en andere busperikelen brachten we al in een andere bijdrage. Hier de vraag rond de aankoop van vroegere Delhaize Koekoekstraat in Vijve.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> 
Raadslid Xavier Wyckhuyse (Open VLD) informeerde naar wat met het gebouw van de vroegere Delhaize in Sint-Eloois-Vijve staat te gebeuren.
Op de vorige gemeenteraad heeft de meerderheid de begroting voor 2010 goedgekeurd. Eén van de reeds lang beloofde investeringen in Sint-Eloois-Vijve is de aankoop van het gebouw van de vroegere Delhaize in de Koekoekstraat. Vorig jaar mochten we in de kranten lezen dat het stadsbestuur dit gebouw dan toch zou aankopen en dat dit gebouw zou dienen als polyvalente zaal voor de jeugd van de Chiro en voor de stedelijke school. Ook de fanfare van Sint-Eloois-Vijve is al jaren vragende partij naar een zaal waar men eens een concert kan geven.
Daarom had ik graag op de gemeenteraad duidelijke antwoorden ontvangen op volgende vragen:
1. Waarom koopt men dit gebouw nu dan toch, hetzij veel duurder dan van de eerste eigenaar?
2. Waarom heeft het stadsbestuur enkele jaren terug geen enkele rekening gehouden met de noden van zowel de jeugdbeweging als de stedelijke basisschool van Sint-Eloois-Vijve?
3. Is er reeds een compromis tussen het stadsbestuur en de huidige eigenaar en zo ja, sedert wanneer?
Indien niet, wat gebeurt er als er morgen een hoger bod komt of wanneer een huurder zich aandient bij de huidige eigenaar?
4. Wanneer is het gebouw definitief stadseigendom en wanneer zullen zowel de jeugdbeweging, de stedelijke basisschool en de fanfare deze zaal kunnen gebruiken?
Raadslid, de heer Xavier Wyckhuyse, vult aan dat hij ondertussen al vernomen heeft dat er geen compromis zou zijn. De zaal zou ondertussen verhuurd zijn aan een privépersoon uit Sint-Martens-Latem, die ze op zijn beurt verhuurd heeft aan een ander bedrijf dat nogmaals onderverhuurt om er een winkel toe te laten. Wat gaat er nu concreet gebeuren? Waar zal de school een polyvalente zaal vinden? Waar zal de Chiro naartoe moeten? Wat met de fanfare?

Schepen van onderwijs Jo Neirynck wenst de stand van zaken te verduidelijken bij het begin van dit nieuwe werkjaar over een belangrijk dossier met betrekking tot huisvesting van de jeugdbeweging Chiro Oetsjiekoetsjie. Het staat trouwens ook in het jeugdbeleidsplan ingeschreven dat het stadsbestuur op zoek zou gaan naar een nieuwe locatie voor de jeugdwerking in Sint-Eloois-Vijve.
Een korte historiek kan misschien een antwoord geven op de vragen. De aankoop van het vroegere Delhaize-gebouw werd begin 2009 een beleidsoptie, eerder toevallig na het vrijkomen van het gebouw eind 2008 en na de oproep van de Vijfse Chiro binnen de werkgroep om het gebouw aan te kopen. De huisvestingsproblematiek van de Chiro stond al ingeschreven in het beleidsplan 2007-2012. Op dat moment dacht zowel de Vijfse Chiro als de stad eerder aan de realisatie van een nieuwbouw op de parkzone aan de Leie.
Het vrijkomen van het gebouw en de lange RUP-procedure deden de werkgroep van koers wijzigen. Deze werkgroep bestaat uit de huidige groepsleiding, oud-leiding, geïnteresseerde ouders, de andere Vijfse jeugdwerkinitiatieven en het jeugdbeleid, zijnde de schepen van jeugd en de jeugdconsulent. De bijna unanieme goedkeuring van het jeugdbeleidsplan 2008-2010 in de gemeenteraad van 8 januari 2008 bewijst dat de bijna voltallige gemeenteraad wel degelijk bewust rekening houdt met de noden van het Vijfse jeugdwerk.
Voor de noden van het stedelijk onderwijs in Sint-Eloois-Vijve staat het oorspronkelijk dossier van AGION sinds 1997 op de wachtlijst. Dat is een zeer lange procedure, maar ondertussen vond er een infovergadering bij AGION plaats in juli 2009. We kregen een brief van AGION in november 2009 om te bevestigen dat het dossier opgenomen werd in de prioriteitenlijst 2011. Het schepencollege heeft op 3 december 2009 beslist om in 2011 de kosten voor een ontwerp te voorzien.
Concreet over de aankoop van het vroegere Delhaize-gebouw zegt de schepen dat het stadsbestuur volop in onderhandeling zit met de eigenaar van Sint-Martens-Latem en zijn raadsmensen. De eigenaar zocht initieel in 2008 eerder een huurder dan een koper, maar heeft onlangs ook telefonisch bevestigd aan de burgemeester dat hij bereid is tot verkopen. De verkoper moet nog de bevestiging kunnen geven aan het stadsbestuur dat het goed vrij is van huur en een gunstig bodemattest kan voorleggen. Dit laatste kan geen probleem vormen.
De schepen meent te mogen stellen dat de politieke wil en de koopintentie van het stadsbestuur bij de eigenaar ondertussen voldoende duidelijk is om de onteigeningsprocedure niet te moeten inzetten. Van zodra we de schriftelijke bevestiging hebben van de eigenaar dat het oude Delhaize-gebouw vrij is van huur, is een realistische timing van aankoop door de stad 2 maand tot agendering op de gemeenteraad. Dit moet haalbaar zijn gelet op de werkzaamheden die al uitgevoerd werden door het Aankoopcomité.
De visie voor het gebruik en de invulling in de toekomst is uiteraard infrastructuur voor het Vijfse jeugdwerk en openbare parking. Indien er dan nog plaats over is, kan er een multifunctionele ruimte voorzien worden voor het stedelijk basisonderwijs en het kunstonderwijs. De schepen uit zijn hoop dat Open Vld ook overtuigd achter deze broodnodige aankoop kan staan.
Raadslid Xavier Wyckhuyse, zegt dat Open Vld niet moet overtuigd worden. De vraag is of de stad over een compromis beschikt. De schepen zegt dat het gebouw dit jaar zal gekocht worden, maar als er geen compromis is, kan er geen verkoop doorgaan. Het raadslid zegt dat er 560 000 euro begroot is voor dit jaar, maar wat zal er met dit bedrag gebeuren als het gebouw dit jaar niet gekocht wordt. Het raadslid verneemt van verschillende verenigingen in Vijve dat het gebouw niet zal gekocht worden door de stad. Er zijn blijkbaar verschillende standpunten die verspreid worden.
Voorzitter, de heer Kurt Vanryckeghem vraagt wat het raadslid gelooft: wat hier gezegd wordt of de geruchten? Raadslid Xavier Wyckhuyse antwoordt dat hij moet geloven wat hier gezegd wordt, maar de schepen zegt dat het gebouw dit jaar zal aangekocht worden en bij de mensen in Vijve leeft het anders. Er is geen compromis, er is geen contract, er is geen kans dat er gekocht wordt
Voorzitter Kurt Vanryckeghem, zegt dat het antwoord van de schepen toch duidelijk was. Het stadsbestuur zit nu in volle onderhandeling met de eigenaar en de voorzitter hoopt dat het de intentie is van alle partijen om aan hetzelfde zeel te trekken, zodoende dat de verkoop kan doorgaan. Er is nu geen compromis, maar we zijn in volle onderhandeling, besluit de voorzitter. Het is de intentie van het stadsbestuur om het gebouw te kopen. Is er nu een compromis: neen.
|