 Deze maand laten de CC De Schakel, Dienst Internationale samenwerking en de Cultuurdienst je gluren in culturen. Via een kleurrijke tentoonstelling en enkele pareltjes van voorstellingen proef je van de (inter)culturele rijkdom van Waregem! Alle info
Gluren in Culturen wordt op gang getrokken door een gratis gespreksavond (zo 7/2) in de moskee van Desselgem. Vervolgens loopt van 12 tot 28 februari een fototentoonstelling in De Schakel, waar op donderdag 11 februari om 20 u. Youssef op het podium staat met de humoristische show Monkey Business brengt en t Arsenaal op 13 februari om 20 u. de toneelvoorstelling Belga speelt.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Het project is een initiatief van de Dienst Internationale Samenwerking in samenwerking met het Cultuurcentrum De Schakel en de Stedelijke Cultuurdienst. Bedoeling is enkele activiteiten op te zetten om de ontmoeting tussen de diverse culturen in Waregem te vergroten.Gluren in Culturen mag hier wel letterlijk opgevat worden, want de activiteiten laten toe te gluren in culturen. Het laat je proeven van een boeiende gespreksavond, een kleurrijke tentoonstelling en pareltjes van voorstellingen.
Gespreksavond in moskee
Gluren in Culturen wordt op gang getrokken door een gespreksavond. MHamed El Ouali confronteert gesprekspartners als de schepen van integratie, de secretaris van de moskee, de voorzitter van de cultuurraad en enkele vertegenwoordigers van de Waregemse multiculturele gemeenschap met een aantal stellingen rond integratie en cultuurverschillen. Als afsluiter krijg je nog een exclusieve preview van de theatervoorstelling Belga. De inleiding op het theaterstuk en de gespreksavond gaan door op zondag 7 februari om 20 uur in de moskee in de Nieuwstraat in Desselgem. Einde rond 21.20 u. (zonder pauze).

Tentoonstelling
In aanloop van dit project werden twee trajecten opgezet om de ontmoeting tussen de aanwezige culturen in Waregem te vergroten. Sinds oktober coachten twee fotografen enkele enthousiaste vrijwilligers en samen gingen zij op pad in Waregem om met een fotolens binnen te gluren in de verschillende culturen. Een andere werkgroep van vrijwilligers ging op zoek naar typische liederen uit alle windstreken (kinderliedjes, slaapliedjes, volksliederen,
). Uitgerust met opnamemateriaal toerden zij door Waregem, ontmoetten zij mensen, werd er gezongen en werden liedjes opgenomen.
Het resultaat van deze twee trajecten wordt in beeld en klank getoond in een boeiende tentoonstelling in de inkomhal van De Schakel. Dan zijn de fotos te bewonderen en worden de liedjes gegoten in luisterinstallaties. De opening heeft plaats op donderdag 11 februari en de tentoonstelling blijft gratis toegankelijk tot zondag 28 februari 2010.

Humor met Youssef
Er mag ook gelachen worden! Donderdag 11 februari om 20 u. presenteert Youssef El Mousaoui zijn tweede humoristische zaalshow Monkey Business. Daarvoor ging hij inspiratie zoeken bij Darwin. Waar komen we vandaan? Waar gaan we naartoe? En zijn we nu echt allemaal hetzelfde? Youssef toont opnieuw dat ook Marokkanen grappig kunnen zijn en lacht dan ook graag met onze rare gewoontes. Soms clichématig, maar in elk geval grappig.
Youssef El Mousaoui is geen rebel, geen cynicus of revolutionair, toch vaak de basishouding van een komiek, maar een ideale schoonzoon met gevoel voor humor., zegt een recensent in De Standaard over zijn nieuwe show. Volgens Youssef speelt de aap een belangrijke rol in het ontstaan van de Marokkaan. Sterker nog: hij is ervan overtuigd dat Marokkanen gemaakt zijn door apen en zal het publiek uitleggen hoe dat precies in zijn werk is gegaan. Zijn grondige wetenschappelijke studie brengt ook niet-alledaagse inzichten over Antwerpen als wereldstad, het verschil tussen de Bronx en Borgerhout, concentratiescholen, het leven zoals het is in de gevangenis en het belang van een goed voorbereid huwelijk. En wist je dat Kuifje eigenlijk een Marokkaan is?

Theaterstuk Belga
Zaterdag 13 februari om 20 u. brengt theatergroep t Arsenaal de voorstelling Belga. Het verhaalt over de eerste generatie migranten die naar België komen. Over een vader, zijn zoon en een vrouw. Over jonge mannen die in hun vaderland een leven achterlaten om in een ander land een nieuw leven te vinden. Het is een verhaal over migratie, generatieconflict en geheime liefde. Belga handelt over de dromen van gastarbeiders, hun bijdragen tot onze maatschappij, zowel sociaal als economisch
en over hun eenzaamheid, zoveel jaren later. Belga vertelt niet enkel een stuk migratiegeschiedenis, maar ook een verhaal met zijn wortels in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. Een verhaal dat tot vandaag het leven/samenleven in onze steden bepaalt. Het is een tekst geschreven door een rijzende ster in het literatuurlandschap: Rachida Lamrabet.
Recensie Cutting Edge: Belga geeft een pure en herkenbare neerslag van migratie. Ondanks de sombere thematiek, is de voorstelling vaak vrolijk en humoristisch. Bovendien mag het duidelijk wezen dat de makers van het stuk een positieve boodschap willen uitdragen.
Recensie Theatermaggezien: Hoewel het verhaal van Rachida Lamrabet niet uitblinkt in originaliteit, boeit het tot het laatst en roept het heel wat begrip op voor de uiteenlopende standpunten van de personages.
Mourade Zeguendi speelt een Marokkaanse man die in de jaren zestig naar België komt in de hoop hier met hard werken zijn fortuin te maken. Hij ontmoet een jonge blonde vrouw (Lotte Heijtenis), de dochter van de tomatenboer bij wie hij werkt. De twee worden verliefd, maar hebben de maatschappij niet aan hun kant. Hij voelt de druk van het thuisfront en trouwt uiteindelijk met een Marokkaanse vrouw. Ook zij voelt aan dat het bij haar omgeving moeilijk zou vallen als ze hem als de man van haar dromen voor zou stellen. De liefde laat zich echter niet zomaar iets voorschrijven. Zijn leven lang blijft de relatie in het geheim voortduren. Belga verweeft het verhaal van drie personages. Behalve het geheime koppel speelt ook de zoon van de man een belangrijke rol. Anders dan zijn vader, die het avontuur en de werkgelegenheid opzocht in een nieuw land, is hij werkloos in een land waar hij zich evenmin volledig thuis voelt als in het land waar zijn ouders geboren zijn. Na de dood van zijn vader probeert hij diens keuzes te begrijpen.
Belga is de eerste theatertekst van Rachida Lamrabet. Met Vrouwland won Rachida Lamrabet de Debuutprijs 2008 (een initiatief van Boek.be). De jury noemde haar een belangrijke nieuwe stem in het Vlaamse literaire landschap. Intussen verscheen ook haar tweede boek, Een kind van God. Lamrabet is behalve auteur ook juriste voor het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR).
Tickets: 12 | 9. Voor deze voorstelling geven we 5 duotickets weg! Stuur voor 5/2 een mailtje naar promotie@ccdeschakel.be en misschien word je er wel uitgeloot.
http://www.waregem.be/glureninculturen
|