xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Op het dak van het stadhuis en het winkel- en administratief centrum Het Pand in Waregem werd een zonnestroominstallatie met 1038 zonnepanelen in gebruik genomen. Voor deze uitgebreide productie van groene stroom ging het Waregemse stadsbestuur scheep met de plaatselijke specialist Enfinity. Enfinity huurt de dakoppervlakte van Het Pand en plaatst er voor twintig jaar zonnecellen op. Het voordeel voor dat de stad op die manier met een kleine investering kan genieten van een groene en stabiele stroomfactuur.

Met de aanleg van een zonnestroominstallatie op het dak van het stadhuis en Het Pand heeft het stadsbestuur een eerste fase afgerond in zijn ecologisch project van groene stroom. Sinds 20 november 2009 wordt er -in samenwerking met Enfinity- letterlijk boven het stadhuis op verantwoorde wijze elektriciteit geproduceerd. Door de grote oppervlakte en de hoogte van de gebouwen is deze locatie ideaal voor een dergelijke installatie van zonnepanelen.
Schepen Rik Soens : Niemand kan nog om ecologie en hernieuwbare energie heen. Als stadsbestuur vonden wij het dan ook maar logisch om hierin een goed voorbeeld te stellen. Via enkele groene ingrepen toont stad Waregem aan zijn inwoners dat wij ook denken aan het milieu en de CO2-afdruk van de stad willen verkleinen. Er werd gekozen voor een formule waarbij het stadsbestuur niet zelf investeert in de installatie, maar een bedrijf te laten investeren in het fotovoltaïsch systeem.
Het stadsbestuur stelt het dak van het pandgebouw ter beschikking, verleent een recht van opstal gedurende 20 jaar, laat er volledig op kosten van de investerende firma zonnepanelen op plaatsen en onderhouden en koopt alle opgewekte, groene energie aan tegen een voordelige prijs bij de investerende firma. Op die manier draagt het stadsbestuur zijn steentje bij om groene energie op te wekken en te gebruiken, zonder financiële risico's en zonder veel administratieve beslommeringen (voorstudie, eventuele aanvraag vergunning, aanvraag groenestroomcertificaten worden door investerende firma gedaan).

De investeerder zal instaan voor het onderhoud van het zonnepanelen park. De stad kan de opgewekte groene energie tegen een voordelige prijs terugkopen. De bedoeling is de elektriciteit te gebruiken bij de verwarming van diverse stadsgebouwen. In de zomermaanden zullen wellicht ook de handelaren van het Pand ervan kunnen genieten. De kostprijs voor de stad Waregem zijn geraamd op 37 500 euro (exclusief btw). Het project is uniek in de Leiestreek en voorbeeld voor Vlaanderen. Enkel in Genk heeft het stadhuis al zonnepanelen op het dak.
Er werden twee verschillende types zonnepanelen geplaatst op de daken.
- Type 1: vermogen van 230W // 734 panelen // enkel geschikt voor zonrijke plaatsen.
- Type 2: vermogen van 60W // 304 panelen // ook geschikt voor schaduwplaatsen. Dit type werd geplaatst om de grote schaduwvlakte van het appartementsgebouw De Regenboog toch te benutten.
Over de zonnestroom installatie
Locatie: Het Pand/Stadhuis - Waregem
Installatie & netkoppeling: najaar 2009
Systeem grootte: 187 kWp in 5 zones
Bruto oppervlakte dak: 8.700 m2
Benutte oppervlakte: 2.000 m2
Aantal zonnepanelen: 1.038
Stroomproductie op jaarbasis: 158.950 kWh
CO2 emissievermindering: 120,8 ton/jaar
Equivalent aantal gezinnen: 60
Enfinity huurt de dakoppervlakte van Het Pand en plaatst er via een recht van opstal voor 20 jaar zonnecellen op. Enfinity voert de opdracht uit, maar het recht van opstal voor nog 20 jaar verleent de stad aan de cvba Belfuture. Stad Waregem geniet tijdens die periode van een groene en stabiele stroomfactuur. Enfinity kan deze projecten realiseren dankzij de opbrengsten van de geproduceerde stroom en de Groene Stroom Certificaten van de Vlaamse Overheid.
Vanuit de burelen of vanuit het winkelcentrum zijn de zonnepanelen niet zichtbaar doordat ze slechts onder een helling van 15 graden rechtstreeks op het dak werden geplaatst. Enkel aan de zijde van de cinema is het eerste type zonnepaneel zichtbaar doordat daar een grote schans werd geplaatst met 168 zonnepanelen op. Op het totale dakoppervlak van 8.700 m² werd voor een totaal vermogen van 187,06 kW aan zonnepanelen geplaatst. Dit is het equivalent van de stroomproductie voor een zestigtal gezinnen.

Andere initiatieven
Het stadsbestuur streeft echter niet alleen voor zonnepanelen als voorbeeldfunctie. Het gaat ook nog verder.
■ Groene energie of Alpenergie: energie opgewekt stuwdammen in de Pyreneeën en het Centraal Massief. Deze energie wordt aangekocht bij Electrabel.
■ Groendak in het Pand: het groendak op de daken van Het Pand is 754m2 groot en is aangelegd tijdens de dakrenovatie in 2009. Dit dak geeft een betere isolatie, zowel tegen warmte als koude.
■ Sensibilisering i.s.m. Electrabel: In de nabije toekomst zal er werk gemaakt worden van de
bewustmaking van onze medewerkers. Met enkele kleine ingrepen kan het energieverbruik beperkt worden.
■ Nog meer zonnepanelen: momenteel wordt een inventaris opgemaakt van alle interessante stedelijke daken die ook in aanmerking komen om uitgerust te worden met een zonnestroominstallatie. Zo wil stad Waregem zich blijven(d) inzetten om alle inwoners bewust te maken dat energie en comfort zeker samen gaan.
http://blog.seniorennet.be/wareber2/archief.php?ID=9771
http://blog.seniorennet.be/wareber2/archief.php?ID= 496603
http://blog.seniorennet.be/wareber2/archief.php?ID= 428891
http://blog.seniorennet.be/wareber2/archief.php?ID=487078
|