xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Waregemnaar Nicky De Munster zal van 7 tot en met 20 februari 2010 deelnemen aan een gesimuleerde Marsmissie in de woestijn van de Amerikaanse staat Utah. Gedurende 15 dagen zal een Belgische astronautenploeg zich vrijwillig laten opsluiten in een Marshabitat van twee verdiepingen hoog en met een doorsnede van 8 meter, volledig geïsoleerd van de buitenwereld. Het naar buiten treden zal enkel in aangepaste ruimtepakken gebeuren. Nicky neemt bij de zeskoppige Belgische bemanning de functie op zich van boordingenieur.

Deze expeditie in het Mars Desert Research Station in de woestijn ten zuiden van Utah is georganiseerd door de Belgische afdeling van de Mars Society, een globale stichting die ijvert voor onderzoek en educatie over Mars en uiteindelijk ook de kolonisatie van de rode planeet. Het Mars Desert Research Station staat in de woestijn ten zuiden van Utah, omdat het landschap daar sterk op dat van de planeet Mars lijkt.
Begin 2009 werd de Belgische afdeling opgericht door enkele gepassioneerde fans van ruimtevaart en astronomie, en van de planeet Mars in het bijzonder. Dat dit evenement een grote primeur is voor ons land spreekt voor zich, want ook al hebben reeds verscheidene landgenoten deelgenomen aan een dergelijke expeditie, nog nooit voorheen bestond de totale ploeg uit Belgen.
De 48-jarige Nicky De Munster is leraar informatica aan het Centrum voor Volwassenenonderwijs Sint-Paulus in Waregem. In zijn vrije tijd geeft hij ondermeer lezingen en activiteiten omtrent ruimtevaart in de lagere scholen. Gepassioneerd door het heelal is hij actief lid van de VVS (Vereniging voor Sterrenkunde) en Space Teacher van de Euro Space Society. In verschillende scholen in de regio is hij al gekend voor zijn encyclopedische kennis in de ruimtevaart.
Nicky De Munster is zeker niet aan zijn proefstuk. Hij deed al heel wat ruimtevaart-ervaringen op. Zo bezocht hij Frank De Winne tijdens zijn opleiding in Sterrenstad (Rusland), nam als proefpersoon deel aan een medisch experiment van de KUL, deed een paraboolvlucht aan boord van de Airbus Zero G van Novespace ESA, vertegenwoordigde België in de International Space Camp Academy te Huntsville (Alabama, USA) in 2008 en nam deel aan een test op de centrifuge van de ESA.
Tijdens de Marsmissie MDRS 90 in Utah Nicky is De Munster boordingenieur en IT-verantwoordelijke. Hij neemt een aanzienlijk deel van het pedagogisch programma voor zijn rekening en zal ook deelnemen aan diverse experimenten. Het Belgische team zal ondermeer een robot testen die langs de wanden van kliffen naar beneden glijdt om er de geologische lagen te bestuderen. Er worden met een stratosfeerballon beelden gemaakt van de omgeving en waarnemingen uitgevoerd. Ander experiment van KMI is het meten van de energie van de zon en de hoeveelheid UV. Verder staan composteringsproeven op het programma om na te gaan hoe men tijdens een Marsmissie de bevoorrading kan beperken en wordt er verder geëxperimenteerd rond het waterproject van Frank De Winne, die tevens als peter voor deze missie werd aangesteld. Dat alles gebeurt in levensechte omstandigheden.
Enkele maanden geleden stelde de gepassioneerd wetenschapper zich kandidaat om met een internationale crew te mogen deelnemen aan de missie. Het wordt hoe dan ook een bijzondere belevenis, weet onze Waregemse astronaut Nicky De Munster. ' Toen boordcommandante Nancy Vermeulen mij opbelde, moest ik niet lang nadenken. Wij zullen op 7 februari het negentigste team zijn dat in het MDRS verblijft. Toch wordt het een unieke gebeurtenis want voor het eerst bestaat de crew uit alleen maar Belgen, waaronder vier mensen die beroepshalve in het onderwijs staan.
Dat is mooi meegenomen, wetende dat dit vooral een wetenschappelijke en pedagogische missie wordt. We willen de jongeren stimuleren om voor wetenschappelijke richtingen te kiezen. Het zijn zij die over dertig jaar als eersten een stap op de planeet Mars zullen zetten. Het is belangrijk dat we hen daar nu al uitvoerig over informeren. Daarom zullen we via Skype of satelliettelefoon verbinding hebben met verschillende scholen en ondernemingen, zowel in Vlaanderen als Wallonië.
De tweede inwonende ereburger van Waregem wordt hij allicht niet, want de kans dat hij de derde Vlaming of tweede West-Vlaming na Dirk Frimout en Frank De Winne in de ruimte wordt, is bijzonder klein. Ik maak me geen illusies. Mannen als Frimout en De Winne zijn minstens burgerlijk ingenieur en dat ben ik niet. Voor mij is dit gewoon een kans die ik met beide handen grijp, aldus De Munster die wel de mogelijkheid ziet dat boordcommandante Nancy Vermeulen uit Antwerpen de eerste Belgische vrouw zou kunnen worden die de ruimte wordt ingeschoten. Mijn andere collegas op MDRS 90 zijn Pierre Emanuelle Paulis (adjunct commandant Ferrières), Margaux Huang (astronomer - Sprimont), Arjan Van Der Star (hoofdwetenschapper - Lanaken) en Nora Martiny (life support - Malmedy).
De belevenissen van Nicky De Munster tijdens de missie MDRS 90 zijn te volgen op www.nickyonmars.blogspot.com en www.marssociety.be .
http://www.freemars.org/mdrscam
|