Het Waregemse groenestroombedrijf Enfinity uit Waregem sluit deze dagen een megacontract voor de installatie van zonneparken in de deelstaat Andhra Pradesh, in het zuidoosten van India. Vorige maand ondertekende het bedrijf ook al een gelijkaardige gigantische joint venture in China. De contracten van Enfinity in China en India zijn samen goed voor 5.000 megawattpiek. De grootste installaties in ons land (zoals Enfinity op bedrijfsgebouwen Balta) zijn hooguit enkele megawattpiek groot, wat meteen de omvang van deze contracten aantoont.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> 
Enfinity kent als groenestroombedrijf met zonnepanelen momenteel een steile opgang. Enfinity realiseerde vorig jaar een omzet van 85 mio euro met een internationaal team van 110 medewerkers. In 2007 was dit nog 15 mio euro met 26 medewerkers. Dit jaar wordt wellicht afgesloten op 200 miljoen euro en voor volgend jaar wordt nog eens gerekend op een verdubbeling van dit omzetcijfer. Enfinity groeit sterk in België maar ook in de buitenlandse markten (Spanje, Italië, Duitsland, Griekenland, Frankrijk, Tsjechië, Canada, de Verenigde Staten, China, India en het Midden-Oosten). Het bedrijf verhuisde pas in januari dit jaar naar een nieuw kantoorgebouw in Waregem. Het heeft al onmiddellijk zijn verbondenheid met de zonnige stad aan de Gaverbeek bevestigd door hoofdsponsor te worden van eersteklasseclub SV Zulte-Waregem.
In het nieuwe kantoorgebouw zetelt het hoofdkantoor met een aantal centrale diensten die ondermeer ondersteuning bieden aan de 11 buitenlandse vestigingen van Enfinity. Ook Enfinity België zal voortaan vanuit Waregem de Vlaamse en Waalse markt benaderen. De kantoren zijn voorzien voor zon 70 medewerkers, maar verdere uitbreiding is mogelijk en zal blijkbaar vlugger noodzakelijk zijn dan verwacht. De stichters van Enfinity zijn Gino Van Neer en Patrick Decuyper met ondersteuning van business angel Marc Dewaele, degene die het nieuwe kantoorgebouw voor Enfinity naast zijn Lomat heeft geplaatst langs de Henri Lebbestraat.
Buitenlandse Monstercontracten
Enfinity gaat samen met de Indiase groep Titan zonnestroominstallaties ontwikkelen met een totale capaciteit van 1.000 megawattpiek. Dat is een belangrijk deel van de 20.000 Megawattpiek die India tegen 2020 wil ontwikkelen. Het project beslaat een oppervlakte van meer dan 12 vierkante kilometer. Het contract is gespreid over vijf jaar.
Enkele weken geleden haalde het zonnepanelenbedrijf ook al een miljardenorder binnen om tot 2020 zonnepanelen te plaatsen op Chinees grondgebied. Het jonge Waregemse groenestroombedrijf gaat samen met het Chinese staatsbedrijf twee grootschalige zonne-energieprojecten ontwikkelen van telkens 2.000 megawattpiek, in de regio Ningxia en in de provincie Qinghai. Met de projecten is naar schatting 8 miljard euro gemoeid, gespreid over tien jaar. De contracten werden vorige maand ondertekend in aanwezigheid van de Chinese vicepresident Xi Jinping en premier Van Rompuy.
Op korte termijn neemt Enfinity 140 extra mensen in dienst om deze klus te klaren. Patrick Decuyper en Gino Van Neer hebben intussen Hans De Backer als ceo benoemd. Samen met hun collegas hebben ze in een jaar tijd van de vestiging aan de Henri Lebbestraat in Waregem het wereldcentrum voor zonnepanelen gemaakt.
Vanuit Waregem blijft Enfinity de hele wereld bespelen. In Hong Kong hebben ze een vestiging om Azië te exploreren en in Shanghai doet Enfinity hetzelfde voor China. Het bedrijf heeft ook een afdeling in Sacramento, bestemd voor de staat California. Maar het is de bedoeling straks ook Amerika volledig in handen nemen en daarvoor zijn zij nog op zoek naar een andere vaste locatie. Eerst wordt werk gemaakt van China, waar ze met het staatsbedrijf China Guangdon Nuclear Power Corporation een joint-venture sluiten om de grootschalige opdracht te kunnen uitvoeren.
Hoe Enfinity erin slaagde om voet aan grond te krijgen op het grootste continent van de wereld, is een verhaal apart. Moed, lef en veel ondernemingszin: daar heeft het allemaal mee te maken. Het Waregemse bedrijf boekte eerder dit jaar al een eerste schuchter Chinees succes. Het won toen de aanbesteding voor het eerste grote zonnestroompark in China, een installatie van 10 megawattpiek in de regio Dunhuang, goed voor een investering van 27 miljoen euro. De nieuwe opdracht is 400 keer groter.
Wij namen als enig buitenlands bedrijf deel aan de eerste openbare aanbesteding ooit in China. Daarnaast waren er nog dertien andere, lokale kandidaten voor het installeren van zonnepanelen. Wij gingen ook op zoek naar een partner en hebben samen het dossier ingediend. Wij haalden deze aanbesteding binnen en kregen daardoor ook veel aandacht, vertelt Gino Van Neer. Zo konden wij uiteindelijk met het staatsbedrijf China Guangdong een joint-venture aangaan. Wij hebben al werk in twee Chinese provincies en voor een aantal andere zijn er voorbereidingen aan de gang.
Het Chinese staatshoofd, president Hu Jintao, wil dat een groot deel van het land tegen 2020 zonne-energie gebruikt. Momenteel wordt zeventig procent van de elektriciteit er nog geproduceerd door steenkool. Dat brengt enorme luchtvervuiling met zich mee. De staat wil die op relatief korte termijn beperken.
Dat past precies in onze filosofie, zegt Hans De Backer. Nu gaan wij geleidelijk opbouwen. Dat gebeurt door op bepaalde locaties zonnepanelen te installeren. In eerste instantie gaat het over 8.000 hectaren, een oppervlakte die in een land als China eigenlijk niet veel voorstelt. Maar voor Enfinity is het alvast een stevige opdracht.

Dichter bij deur
Het bewustzijn over het nut van zonne-energie is zowel bij ondernemingen als bij particulieren sterk toegenomen. Heel wat bedrijven investeren nu ook zelf in zonne-energie, en zijn tevreden met een mooi rendement op een iets langere termijn, voorbeelden daarvan zijn Domo, Thermote &Vanhalst, Boss Paints, Houthandel Van Cauwenberge, Balta, enz
.
Daarnaast blijft ook de huurformule die Enfinity biedt aan bedrijven sterk aanslaan. Bedrijven hoeven in dat geval niet zelf te investeren, Enfinity huurt het dak voor 20 jaar van de dakeigenaar, plaats zelf een zonnestroominstallatie op het bedrijfsdak en factureert de goedkopere stroom aan de exploitant van het bedrijf.
Enfinity investeert dit jaar ondermeer ook 13 miljoen euro in een gigantische zonnepaneelinstallatie op het dak van de textielgroep Balta in Sint-Baafs-Vijve. Balta krijgt van Enfinity huurgeld en een kleinere stroomfactuur. Met 18.000 panelen wordt het het grootste zonnedak in de Benelux. De installatie van 4,2 megawattpiek zou evenveel stroom leveren als het verbruik van ongeveer 1.200 gezinnen. De opdracht in China is dus duizend keer groter.
Het bedrijfsdak van Enfinity in de Henri Lebbestraat is uitgerust als showroom. Op het dak werd een wandelpad aangelegd, de bezoekers krijgen langs dit pad een overzicht van de diverse types oplossingen of installaties en zonnepanelen die Enfinity kan aanbieden.
www.enfinity.be
http://www.flanderstoday.eu/content/enfinity-signs-%E2%82%AC8-billion-contract-china
|