De gemeenteraad keurde in zijn zitting op 3 november 2009 eenparig een aanpassing goed van de modaliteiten van een Gemeentelijke Parkeerkaart. Deze kaart wordt op aanvraag door het gemeentebestuur uitgereikt zowel binnen de zone van betalend parkeren als binnen de blauwe zone. De aanpassing gebeurt naar aanleiding van de invoering van het kortparkeren onder winkelcentrum Het Pand. In artikel 3 van de aanpassing geeft aan dat de Gemeentelijke Parkeerkaart kan worden uitgereikt als Bewonerskaart of als Dienstkaart en is eerder onhandig in gebruik wegens groot formaat. De gele kaart meet immers 21 cm op 14,8 cm (A5 formaat) en dus niet direct geschikt om vast aan te brengen aan de voorruit.
. 
De Bewonerskaart kan uitgereikt enkel uitgereikt worden aan personen die hun domicilie hebben in de gemeente, meer bepaald enkel in die straten waar bewonersparkeren werd ingevoerd. Dit gebeurde bij toepassing van het algemeen aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer. Bewonersparkeren geldt in de strikt nabije omgeving van de domicilie van de bewoner en voor hun eigen wagen of een wagen die hen permanent ter beschikking wordt gesteld (bewijs leveren door firma of leasingmaatschappij).
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Op de kaart staat duidelijk de straat van toegelaten bewonersparkeren vermeld én ook max. 2 toegelaten nummerplaten. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de Bewonerskaart voor de Zone Betalend Parkeren, die slechts geldig blijft voor één jaar vanaf de datum van de uitreiking, en de Bewonerskaart Blauwe Zone, die geldig is tot einde legislatuur (nu 2012) vanaf de datum van de uitreiking. Uit ondervinding kan hier vermeld worden dat de onhandige kaart steeds moet zichtbaar zijn aan het voorraam van het voertuig, wat voor de bewoners een kostelijke grap kan worden. Regelmatig krijgen de bewoners, waarvan door omstandigheden hun kaart niet meer zichtbaar is aan het voorraam van hun wagen, te betalen bekeuringen van de parkeerwachter met de vermelding : bewonerskaart niet zichtbaar aangebracht.
De Gemeentelijke Parkeerkaart kan ook een Dienstkaart zijn voor de dienstvoertuigen van de stad Waregem en al deze die als dienstvoertuig hetzij permanent, hetzij tijdelijk kunnen beschouwd worden (bvb : mandatarissen/ambtenaren die overdag met privévoertuig dienstverplaatsingen maken; externen die naar vergaderingen of andere gelegenheden uitgenodigd worden,
). Op de dienstkaart kan de plaats en de termijn beperkend of algemeen vermeld worden.
Tijdens dezelfde raad werd ook een aanpassing goedgekeurd in het belastingreglement op het parkeren binnen een blauwe zone 01/01/2010 - 31/12/2012. In het fiscaal reglement blauwe zone dient door het invoeren van een nieuwe categorie gemeentelijke parkeerkaart het artikel 2 te worden aangepast waarin de term officiële bewonerskaart wordt vervangen door gemeentelijke parkeerkaart. De tekst van het aangepaste artikel luidt nu : deze reglementering is niet van toepassing op de bestuurders die de gemeentelijke parkeerkaart, zichtbaar aanbrengen achter de voorruit van het voertuig.
Invoeren kortparkeren onder winkelcentrum Het Pand
Onder het pand wordt Blauwe Zone ingevoerd en verdwijnt het betalend parkeren. Het stadsbestuur wil vermijden dat er drie verschillende zones zouden bestaan in de parkeerhaven onder het Pand. Daarom zal de blauwe zone voortaan ook gelden in de huidige zone met 27 betalende parkeerplaatsen, die momenteel soms nog vrij blijven voor klanten die dicht willen parkeren.
Aan de invoering van de maatregel is overleg voorafgegaan. De resultaten van de parkeeronderzoeken van 2007 en 2009 zijn besproken op de verkeerscel dd. 21 april 2009. De verkeerscel heeft toen voorgesteld om op een gedeelte van de parkeerplaatsen onder Het Pand kortparkeren in te voeren dmv. een blauwe zone of betalend parkeren. Het schepencollege heeft deze voorstellen dd. 14 mei 2009 besproken en voorgesteld om het advies van de verkeerscommissie te vragen. Op de verkeerscommissie dd. 02 juli 2009 was men unaniem akkoord om een blauwe zone in te voeren.
Het schepencollege heeft dd. 08 oktober 2009 voorgesteld om volgende zone onder Het Pand af te bakenen als zone kortparkeren. Dit zijn alle parkeerplaatsen tussen de rijweg van de Post naar de Meersstraat en de rijweg van de residentie Regenboog naar de uitrit aan de politie (plan in bijlage). Deze zone bestaat momenteel uit:
27 Betalende parkeerplaatsen
76 Gratis langparkeerplaatsen
12 Parkeerplaatsen dienstvoertuigen + schepenen
5 Parkeerplaatsen politie
Het is de bedoeling om een blauwe zone in te voeren. Van maandag tot zaterdag mag men 2 uur gratis parkeren tussen 9.00 u. en 18.00 u., mits het gebruik van de parkeerschijf. Er wordt voorgesteld om de 27 betalende parkeerplaatsen op te nemen in de blauwe zone om te vermijden dat er 3 verschillende parkeerregimes zijn onder Het Pand. Dit zou te verwarrend zijn voor de bezoekers aan het centrum. De gemeenteraad heeft de maatregel als aanvullend verkeersreglement wegverkeer blijven karakter goedgekeurd tijdens zijn novemberzitting. De oppositie van VLD en SPa ziet hierin een bevestiging van haar oude voorstel tijdens vorige legislatuur, toen nog onder de paarse coalitiefractie Open Stad, om overal het betalend parkeren af te schaffen en te vervangen door Blauwe Zone.
|