xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
De raadsleden toonden zich erg actief tijdens de novemberzitting van de Waregemse gemeenteraad. Er moest eerst gestemd worden voor eigen vertegenwoordigers op de algemene vergadering van Leiedal en Psilon (Crematoriumproject Kortrijk). Veel discussie was er rond aanpassingen van het belastingsreglement op de verkoop van afvalzakken (opnieuw prijsstijging van 30 %) en het retributiereglement op de containerparken (Bij vervanging bakkenpark Vijve door nieuw park langs Lindenstraat Waregem wordt daar ook de betalende Diftar-regeling zoals in Beveren-Leie ingevoerd). Hier willen we aandacht geven aan het 35e agendapunt met 9 ingediende vragen, als we het goed voorhebben is dit een record voor dit jaar.

Twee vragen kwamen van raadlid Guy Van den Eynde (VLD), die als provincieraadslid eerder grensoverschrijdende items voor zijn rekening nam. In een eerste vraag peilde hij naar de visie van het stadsbestuur inzake de inplanting van kleine- en middelgrote windturbines. De intercommunale Leiedal heeft onlangs, in samenspraak met de diverse gemeenten in de regio, een streekvisie opgemaakt voor de inplanting van grote windturbines. Daarnaast werkt ook de provincie samen met stedenbouw een visie uit over waar er nog dergelijke grote windturbines kunnen komen. Het plaatsen van kleine of middelgrote windturbines voor particulier gebruik, is echter een bevoegdheid van de gemeenten.
Schepen Kristof Chanterie gaf antwoord op de concrete vragen van Guy Van den Eynde. Het stadsbestuur volgt voor deze materie het advies uit de regionale planning. Er wordt daarbij afgeraden om windturbines goed te keuren in landelijke gebieden. Het stadsbestuur ontving al één aanvraag voor een kleine windturbine tot 15 meter hoogte van een particulier in een woonzone en die aanvraag is geweigerd. Ook het beroep van de aanvrager tegen deze beslissing is verworpen. Er is dus voor het grondgebied Waregem nog geen vergunning voor het plaatsen van kleine en of middelgrote windturbines afgeleverd.
Een tweede vraag van Guy Van den Eynde handelde over het uitstel van de werken in Sint-Eloois-Vijve voor de brug van de expresweg N382 over de Gentseweg N 43. Schepen van Mobiliteit Kristof Chanterie informeerde hier dat er nog een zevental kleine onteigeningen niet zijn afgehandeld. De prijsstelling werd eerst geweigerd door het rekenhof, maar zou nu na bijkomende motivatie toch gunstig advies hebben verkregen. Dat geldt alvast voor de onteigeningsdossiers voor de brug.
De werken aan de brug zijn al aanbesteed en zullen worden afgewerkt in verschillende fasen. In het vervolg van deze werken komt er ook een verbreding van de Gentseweg en een bijkomende afslagstrook aan het kruispunt met de Roterijstraat. Volgens de huidige vooruitzichten zouden de werken kunnen starten in het voorjaar 2010. De werken aan de brug zouden dan zowat 6 maanden in beslag nemen.

Een derde vraag kwam van raadslid Delpine Cloet. Zij vroeg aandacht voor verkeershinder aan de afrit van de autostrade E 17 wegens het succes van het nabijgelegen tankstation G&V aan de Anzegemseweg. De recente uitbreiding van het tankstation G&V zorgt blijkbaar voor problemen. Vele vrachtwagens en autos die van Kortrijk komen, staan op de afrit Waregem aan te schuiven richting Anzegem. Dit zorgt ervoor dat het verkeer op de N382, vanaf de brug over de E17 tot aan de lichten richting Flanders Field, muurvast komt te zitten. Automobilisten proberen de file te vermijden door de voorsorteerstrook richting Flanders Field te gebruiken, wat dan weer zorgt voor een gevaarlijke situatie op het drukke kruispunt.
Raadslid Cloet vraagt daarom of het stadsbestuur dit verkeersprobleem zal onderzoeken en een oplossing zal aanreiken. Ook hier kwam het antwoord van schepen van Mobileit Kristof Chanterie. Hij wist enkel van klachten vóór de uitbreiding, maar dacht dat de uitbreiding van het benzinestation juist voor minder last had gezorgd. Nu is er meer plaats voor de vrachtwagens en zou er minder last moeten zijn. Naar verluidt heeft een en ander te maken met het sluiten van het Q8 station in Rekkem.
Daardoor bevoorraden veel vrachtwagens zich nu in Waregem dicht bij de afrit 5 van de autostrade. Ze gaan van de autostrade en komen er nadien weer op. Daar bevindt zich een trucktankstation achter het gewone tankstation van G&V. Volgens schepen van Mobiliteit Kristof Chanterie gaat de politie de situatie alleszins met een verkeersdeskundige van de stad bekijken om te zien wat de beste oplossing is.
Volgende vraag kwam van raadslid Els Naessens (CD&V). Deze pleitte voor openbare toiletten op de site van de stadionvijvers en andere drukbezochte recreatieplaatsen. De site van de stadionvijvers is een drukbezochte plaats met vissers, bezoekers van de schietstand en veel wandelende recreanten. Vroeger konden deze terecht in de openbare voorzieningen aan het Boothuis, maar deze zijn nu verdwenen en blijkbaar zijn er geen nieuwe openbare toiletten voorzien in de planning van het nieuwe boothuis.
Schepen van patrimonium Rik Soens, tevens voorzitter van het gemeentebedrijf WAGSO voor stadsontwikkeling, was hier de antwoorder van dienst. Hij dacht aan de huur van zelfreinigende openbare toiletten die zouden kunnen worden gestationeerd tussen de schuttersstand en het nieuwe Boothuis. Dat zou eventueel ook kunnen op andere drukbezochte delen van Waregem, maar er mag niet over het hoofd gezien dat het hier gaat om een investering met een behoorlijk cijfer.

Dan volgen een drietal vragen van raadslid Heidi Vandenbroeke (VLD). Zij wil dat de stad zelf instaat voor de kerstverlichting in de centrumstraten. Volgens de huidige regeling staan de verschillende straatcomités zelf in voor de kerstverlichting in hun winkelstraat. Om de handelaars een steuntje in de rug te geven, maar ook omdat een uniforme kerstverlichting de winkelstraten aantrekkelijker maakt, vraagt raadslid Vandenbroeke of het bestuur om de volledige kerstverlichting van de stad op zich wil nemen.
De WAGSO kreeg tijdens zelfde raadszitting al groen licht om 50.000 Euro te investeren in aangepaste kerstverlichting voor de VTM-Kerstparade van 29 december 2009. Hierbij was al aangegeven dat het de bedoeling is om jaarlijks een bedrag te investeren in kerstverlichting. Schepen van feestelijkheden Chantal Coussement wijst er hierbij op dat de stad jaarlijks de straatanimatie sponsort, maar niet wil raken aan de autonomie van de straatcomités. Mario Verhellen (SP.a) pikt hierop in dat best wordt uitgekeken naar energiezuinige verlichting. In het Pand zou nog altijd gewerkt worden met gloeilampen, wat volgens hem niet meer van deze tijd is. Burgemeester Vanryckeghem replikeerde hierop gevat dat het Pand ook zijn groendak heeft en hierin toch het SP.a-raadslid is gevolgd. Tenslotte vroeg raadslid Maria Polfliet (CD&V) nog dat de deelgemeenten niet zouden worden vergeten bij het aanbrengen van kerstverlichting.
En tweede vraag van Heidi Vandenbroeke was de aanvraag van een verkeersbord ruiters aan de Nokerseweg. In september 2008 vroeg de heer Franky Meheus aan het Schepencollege om op de Nokerseweg tussen zijn manège en het Bloso-centrum een verkeersbord opgepast ruiters te plaatsen. Vanuit het Schepencollege kwam toen een negatief antwoord, naar verluidt omdat een dergelijk verkeersbord niet zou bestaan. Dit zou echter niet kloppen. Er bestaat een bord code A51 (uitroepteken in rode gevaarsdriehoek), dat voorzien kan worden van een onderbord ruiters. Raadslid Vandenbroeke vraagt het stadsbestuur dan ook om gevolg te geven aan de terechte bezorgdheid van de heer Meheus, en de borden alsnog te laten plaatsen. Volgens het antwoord van schepen van mobiliteit Kristof Chanterie is hier een misverstand in het spel. Het bord met ruiter is een verbodsteken en dat kan niet de bedoeling zijn. Het bewuste verkeersbord A51 (uitroepteken) zou anderzijds niet aangewezen zijn voor de bedoelde plaats. De weggebruiker moet overigens altijd erop beducht zijn om de snelheid aan te passen aan het verkeer. Het stadsbestuur wil ook geen overvloed aan verkeersborden plaatsen, al zou een bord met paard en ruiter wel passen in een paardenstad. Achteraan op de persbank werd gesuggereerd om het naambordje Waregem in Galop te laten aanbrengen bij het binnentreden van de stad, wat zou betekenen dat men overal langs Waregemse wegen speciaal aandacht moet hebben voor paarden.
Een andere vraag van Heidi Vandenbroeke trekt de aandacht van het stadsbestuur op mogelijke veiligheidsproblemen in de Processiestraat aan de oversteekplaats ter hoogte van het college. De oversteek tussen de twee gebouwen van het Heilig Hart College in de Processiestraat is al jaren een serieus probleem qua veiligheid en mobiliteit. Kinderen steken er geregeld de straat over, zonder zich bewust te zijn van de gevaren. Wanneer de schooltijd gedaan is en wanneer er wissel is van de lessen, komt het verkeer in de Stationsstraat vast te zitten. Raadslid Vandenbroeke vraagt daarom of op deze oversteekplaats begeleiding kan voorzien worden, eventueel door middel van signalisatie. In zijn antwoord stelt schepen Kristof Chanterie daar nog geen klachten te hebben over binnengekregen. Het is wel aangewezen dat bij de oversteek geen honderden leerlingen en leerkrachten in een lange rij oversteken, zonder ergens ruimte open te laten voor het doorgaand verkeer langs de Processiestraat

Tenslotte kreeg Dieter Alyn (VB) antwoord op twee vragen. Hij vroeg de cijfers van de ingediende regularisatieaanvragen op basis van de federale instructies van 19 juli. In het kader van mogelijke regularisatie waren er half oktober 14 dossiers in Waregem. Daarvan zijn er al 12 gecontroleerd op hun verblijf. 11 personen verblijven hier al 5 jaar met een duurzame verankering. Een dossier handelt over persoon die al 2 jaar een arbeidscontract heeft, een ander verkeert in een prangende humanitaire situatie en heeft een Belgisch kind. Een laatste dossier verkeert in een langdurige procedure en heeft schoolgaande kinderen.
Dieter Alyn vroeg ook meer bijzonderheden over de jonge asielzoekers in de Kleine Vijvestraat. Schepen Jo Neirynck ging daarbij dieper in over de verzekeringstoestand, het voogdijschap, de opvolging en de integrerende activiteiten. Het gaat hier om jongeren onde de 18 jaar, vandaar het inschakelen van natuurlijke personen als voogd. De buurtbewoners zouden geen klachten hebben over het gedrag van de jonge asielzoekers.
|