xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
De raad van het OCMW keurde de aankoop van ruim 2 hectare grond goed in het nieuwe bedrijventerrein Transvaal. Daar komt een nieuw gebouw voor de vzw Tandem met Veloods & co. De bouwgrond die het OCMW aankocht ligt tegen de spoorwegbedding achteraan het grote bedrijvengebouw dat de West-Vlaamse Intercommunale als eerste opende op het bedrijventerrein Transvaal.

Op die nieuwe locatie in het nieuwe bedrijventerrein hopen OCMW-voorzitter Lionel Beheydt, die ook voorzitter is van vzw Tandem en coördinator Marc Fourneau zo vlug mogelijk het project te realiseren dat twee organisaties moet huisvesten: Veloods & Strijkijzer, die samen vzw Tandem vormen en ook vzw DyNaMo die buurt-en nabijheidsdiensten omvat.
De realisatie mag verwacht worden tegen 2013. Er worden twee jaar voorzien om de plannen voor de nieuwbouw te ontwerpen. Daarna volgen wellicht nog eens twee jaar om alles te realiseren. Maar bij het OCMW en vzw Tandem hoopt men toch op een vluggere realisatie. Die is dringend omdat de huidige locatie aan de Oude Vijvestraat, waar deze diensten actief zijn, veel te klein is geworden. Bij een snelle afhandeling van de plannen zou al in de loop van volgend jaar kunnen gestart worden met de werken .

Veloods is een fietsenherstelplaats waar ook alle soorten rijwielen worden verhuurd. En Strijkijzer is er voor wie zijn was wil laten strijken. Daarnaast biedt DyNaMo dan weer andere diensten aan zoals bijvoorbeeld reclamefolders verdelen. Het komt er in alle opzichten op aan dat het OCMW via deze vzw's langdurig werklozen weer aan het werk kan zetten. Maar in dit systeem kan er ook voor gezorgd dat mensen weer in orde geraken met hun sociaal statuut. Daarnaast slaagt de vzw Tandem er ook in hen te stimuleren om toegang te krijgen tot het normale arbeidscircuit. Velen die de vzw verlieten hebben op die manier al werk gevonden. De service die wordt aangeboden mag je gerust uniek noemen. Zo hebben de werknemers van de vzw op het volledige Waregemse grondgebied alle hydranten of brandkranen weer helemaal in kaart gebracht en proper gemaakt. Dit laatste initiatief vindt intussen weerklank bij enkele andere gemeenten of steden. Sommige hebben al bij het Waregemse Tandem daarover geïnformeerd.
Het OCMW doktert intussen een formule uit waarbij het eigenaar is van de grond en in de toekomst zal verhuren aan de betrokken vzw's. 'Het is de bedoeling dat wij het nieuwe gebouw aan een redelijke prijs voor een lange periode verhuren. In welke formule dat wij gieten? Daar moet nog over nagedacht. Intussen gaat het OCMW alle procedures starten om zo vlug mogelijk de vergunningen te verkrijgen zodat de nog aan te duiden aannemer kan beginnen met de bouw.
Tandem VZW is een sociale werkplaats die mensen tewerkstelt die zeer moeilijk geïntegreerd raken op de gewone arbeidsmarkt; voor hen zorgen we voor werk op maat, zodat ze kunnen groeien als werknemer en persoon.
In een sociale werkplaats hebben de doelgroepwerknemers
een contract van onbepaalde duur. Zij moeten aan een aantal voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen om te kunnen werken in een sociale werkplaats, nl. minimum 5 jaar werkloos of inactief zijn en maximum lager secundair onderwijs gevolgd hebben. Ze trachten zoveel mogelijk arbeiders te laten doorstromen naar het reguliere arbeidscircuit. Onze organisatie stelt dat iedereen, ongeacht zijn/haar vaardigheden, kennis, afkomst, religie, recht heeft op een volwaardige participatie aan de maatschappij. Arbeid is een ideale hefboom om deze participatie aan de samenleving te verwezenlijken. Het creëren van volwaardige arbeidsplaatsen voor deze doelgroep is dan ook voor ons bedrijf één van de belangrijkste doelstellingen.
De sociale werkplaats wordt door de Vlaamse overheid gedeeltelijk gesubsidieerd d.m.v. het decreet op de sociale werkplaatsen, zodat we eveneens de opdracht hebben onze andere inkomsten te genereren uit economische activiteiten. Dit betekent dat we rendabel moeten werken. We werken aan marktprijzen en streven kwaliteitsvol werk na.
TANDEM VZW
Tandem VZW is een sociale werkplaats die mensen tewerkstelt die zeer moeilijk geïntegreerd raken op de gewone arbeidsmarkt; voor hen zorgen we voor werk op maat, zodat ze kunnen groeien als werknemer en persoon. In een sociale werkplaats hebben de doelgroepwerknemers
een contract van onbepaalde duur. Zij moeten aan een aantal voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen om te kunnen werken in een sociale werkplaats, nl. minimum 5 jaar werkloos of inactief zijn en maximum lager secundair onderwijs gevolgd hebben.
De vzw tracht zoveel mogelijk arbeiders te laten doorstromen naar het reguliere arbeidscircuit. De organisatie stelt dat iedereen, ongeacht zijn/haar vaardigheden, kennis, afkomst, religie, recht heeft op een volwaardige participatie aan de maatschappij. Arbeid is een ideale hefboom om deze participatie aan de samenleving te verwezenlijken. Het creëren van volwaardige arbeidsplaatsen voor deze doelgroep is dan ook voor ons bedrijf één van de belangrijkste doelstellingen.
De sociale werkplaats wordt door de Vlaamse overheid gedeeltelijk gesubsidieerd d.m.v. het decreet op de sociale werkplaatsen, zodat we eveneens de opdracht hebben onze andere inkomsten te genereren uit economische activiteiten. Dit betekent dat we rendabel moeten werken. Ze werken aan marktprijzen en streven kwaliteitsvol werk na.
Geschiedenis sociaal project
* In 1991 startte het OCMW met een opleidingsproject voor langdurig werkloze vrouwen. Een opleiding confectie werd daarin voorzien. Daaruit groeide het confectieatelier "Pasklaar".
* In 1994 werd een erkenning bekomen als experiment-sociale werkplaats. Naast de confectie werd ook strijk voor particulieren en KMO de activiteit van de werkplaats.
* In 1997 werd "Pasklaar" omgedoopt tot "Strijkijzer".
* In 1999 werd de werkplaats erkend als sociale werkplaats.(5 werkplaatsen)
* In 2002 werd bijkomend erkenning verkregen voor 4 werkplaatsen voor fietsherstel en fietsverhuur, in het kader van de toeristische ontwikkeling van Waregem. Zo ontstond naast Strijkijzer, de "Veloods". Om de beide activiteiten te kaderen binnen één sociale werkplaats, werd de vzw Tandem opgericht. Een nieuw gebouw werd in gebruik genomen, aan de Oude Vijvestraat te Waregem.
* Op 26 september 2003 werd het bedrijfsgebouw officieel ingehuldigd door de Minister Vice-President van de Vlaamse regering en Vlaams minister van werkgelegenheid en Toerisme Renaat Landuyt.
* In november 2005 werd toegetreden tot het Europese Equalproject Werk.Waardig. De krachten bundelen voor meer sociale tewerkstelling en aangepaste dienstverlening in Zuid-West-Vlaanderen is de doelstelling van Werk.Waardig. Ook vanuit de vzw Tandem worden nieuwe diensten ontwikkeld (fietskoeriers, logistieke bijstand bij de ontwikkeling van toeristische activiteiten in de stad Waregem en de Leiestreek). Zo is een derde luik diensteneconomie in volle ontwikkeling. Door de actieve inbreng bij het Leie-Actieplan en door de ervaring opgedaan bij de uitbouw van het fietsnetwerk Leiestreek, werd Tandem erkend als geregistreerd aannemer voor het plaatsen van signalisatie.
* In 2007 uitbreiding van de erkenning van de sociale werkplaats door de Vlaamse Gemeenschap. Dit schept nieuwe mogelijkheden, gekoppeld aan uitbreiding van de tewerkstelling. In samenwerking met het stadsbestuur, het OCMW, de VDAB, WerkWinkel Waregem en andere opleiding- en tewerkstellingsinitiatieven wordt verder gewerkt aan zinvolle tewerkstelling in de sociale economie.
Contactpersonen:
Lionel Beheydt, voorzitter vzw Tandem
Marc Fourneau, coördinator 056/612163
|