Vandaag werd het nieuwe regionale distributiecentrum van pakjesdienst TNT officieel voorgesteld. Dit is gelegen in de Leenstraat 175 in Zulte, aan de grens met Waregem op het einde van de Gentse Heirweg. TNT heeft daar nu twee gebouwen met een totale oppervlakte van 30.000 m². Het distributiecentrum van TNT voor de provincies Oost- en West-Vlaanderen is daar al gevestigd sedert 1997, maar was door de sterke groei van de verzenddienst te klein geworden. Na de aanzienlijke uitbreiding beschikt TNT daar nu over niet minder dan 84 afzonderlijke loskaden.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> 
Voordeel van het nieuwe magazijn is de ruimere werkvloer, de uitgebreide nieuwe volautomatische sorteerband met voorsorteergedeelte voor elke bestemming en dat elke chauffeur zijn eigen toegewezen laad- en loskade heeft. In het oude magazijn was er nog weinig manoeuvreerruimte voor zowel goederen als werkruimte voor het personeel. De oude transportband bestond uit één ketting, waar nu zijarmen voorzien zijn zowel bij het etiketteren of het opgooien van de pakjes als bij het afnemen naar de verschillende bestemmingen. Bij de toelevering moesten de chauffeurs in veel gevallen hun vracht in weer en wind lossen en laden.
Officieel wordt het distributiecentrum in Zulte (Waregem) betiteld als Kortrijk, één van de vier TNT-centra in ons land naast Antwerpen, Brussel en Luik. Oorspronkelijk zowat 25 jaar geleden was de regionale zetel gevestigd in Gent met een kleine werkplaats in een rijhuis in Kortrijk. De benaming Kortrijk bleef, maar naderhand opereerde het regionale distributiecentrum vanuit Deerlijk. In 1997 was Europees Parlementslid Raf Chanterie uit Waregem eregast bij de opening van het vorige distributiecentrum in Zulte. 2009 is de volgende mijlpaal met een volledig nieuw en sterk uitgebreid distributiecentrum in dezelfde omgeving. Daarvoor werden enkele oudere nijverheidspanden (oa. Sobinco) volledig afgebroken en vervangen door een mooi ogende functionele nieuwbouw.
Uit het openingswoord van 1997 vernemen we dat de vestiging toen een oppervlakte had van 6.200 m², waarvan 2.200 m² operationeel was als distributiecentrum. Het ander gedeelte was kantoorruimte. Toen verwerkte TNT in Zulte 1.500 export- en duizend importzendigen per dag. Sedertdien kende de pakjesdienst van TNT een verdere expansie. Met het nieuwe gebouwencomplex spreekt men nu over een oppervlakte 30.000 m², waarvan 7.000 m² operationeel als distributiewerkplaats. TNT verwerkt nu in Zulte (Waregem) dagelijks ongeveer 5000 exportzendingen en 3000 importzendingen. In 25 jaar is de tewerkstelling gestegen van een 10-tal in Kortrijk tot nu dagelijks een 220-tal.
De nieuwe volautomatische lopende band met zijarmen
De rol van de pakjesdienst in de regionale economie blijkt al uit het groot aantal dagelijkse verzendingen, die 's anderendaags al de bestemmeling bereiken. Het bedrijf steunt ook op een flexibele arbeidsmarkt met veel interim-arbeid. Het verhaal van Marnix, die onlangs op rust ging na 12 jaar activiteit bij TNT, getuigt van de groei en de flexibiliteit van het bedrijf en zijn werknemers. Hij werkte nog in Deerlijk, waar men amper over 2 laadkaden kon beschikken achteraan het gebouw. Alle drivers stonden vooraan op de parking. Op het einde in Deerlijk moesten de textielrollen soms verwerkt worden op de "pelouse" van de buren Rycbel.
In juli 1997 volgde de grote verhuis naar Zulte. Mensen wat een groot magazijn en we vroegen ons af wat we met zon oppervlakte allemaal zouden doen. We hadden 6 laadkaaien vooraan voor trailers en een groot aantal poorten voor VAN'S (camionetten) op de zijkant. Maar in korte tijd bleek dat immense magazijn weeral te klein en werd terug een gedeelte bijgebouwd met 6 extra laadkades vooraan voor trailers. Het spreekt vanzelf dat voortdurend werd geïnvesteerd in personeel en drivers. Ook de burelen werden te klein en een uitbreiding was dan ook noodzakelijk.

Met de hulp van de helikopter in september 2000 Een anekdote die altijd zal bijblijven was de staking op de weg in september 2000 waardoor ook de luchthaven van Bierset dicht was Alle zendingen waren geblokkeerd en ook de bloedstalen voor BARC. De stunt bestond er toen in dat de bloedstalen per helikopter werden opgehaald in Bierset en naar Zulte gebracht. De piloot wist niet juist waar TNT gelegen was en heeft dan maar ergens in Machelen een boer van zijn weide meegebracht om de weg te wijzen. Verscheidene TV stations waren in Zulte aanwezig om dit op beeld te zetten en de landing van de helicopter op de parking voor de burelen te vereeuwigen.
Geven we nog even mee wat de werking is in dergelijk distributiecentrum. Tijdens de dag worden de zendingen opgehaald bij de klanten-bedrijven in de regio. Voor de vestiging in de Leenstraat is dat de ganse provincie West-Vlaanderen en een groot deel van Oost-Vlaanderen met uitschieters in Henegouwen. s Avonds vanaf 17 u. worden deze zendingen verwerkt in Zulte en via etikettering (na administratieve behandeling) en lopende band op kooien of manueel op paletten naar verschillende bestemmingen binnen- en buitenland. s Avonds vertrekken de vrachtwagens met de verwerkte collis naar diverse andere distributiecentra en luchthaven van Zaventem. Met vliegtuig worden air-zendingen nog dezelfde nacht verstuurd. s Morgens vanaf 5 u. zorgt de ochtendploeg ervoor dat de ontvangen zendingen voor de eigen rayon (hier KOR) gesorteerd worden per plaatselijke bestemming en dan door bestelwagens bezorgd aan de bestemmeling. Voor veel vaste werknemers betekent dit dat hun dagtaak loopt van 5 tot ongeveer 9 u. en van 17 tot ongeveer 20 u.


Hier merkt u het 'grensgeval' met bordje Zulte onder straatnaam 'Gentse Heirweg Waregem'
|