Zowat 300 sympathisanten stapten zondag op om te protesteren tegen de plannen voor de aanleg van een industrieterrein in het agrarisch gebied Blauwpoort in Waregem. In stoet trokken ze vanaf het Biestplein op naar het gebied van zon 30 hectare in de buurt van de oprit van de E17. De wandeling was mee georganiseerd door de Waregemse afdeling van Groen!, dat niet meer vertegenwoordigd is in de Waregemse gemeenteraad. Opvallend was daarbij echter ook de openlijke steun van het CD&V-raadslid Maria Polfliet en SPa-raadslid Mario Verhellen. Als de provincie volgens verwachting aanstuurt op een regionaal industrieterrein volgt volgend jaar volgt nog een openbaar onderzoek voor het provinciaal RUP en kan dit worden gerealiseerd tegen 2013.

Het Waregemse stadsbestuur is voor de komst van het industrieterrein op de Blauwpoort en tot nu toe bestaat daar in Waregemse politieke middens algemene overeenstemming over. Over de achtergrond berichtten we hier al op 23 februari jl. in een bijdrage met titel Beslissingsfase Blauwpoort. Binnenkort beslist de bestendige deputatie immers over de Ruimtelijke Uitvoeringsplannen voor afbakening van het Kleinstedelijk Gebied Waregem en hierin wordt de site 'Blauwpoort' aangeduid als de meeste ideale locatie voor een bijkomende industriezone.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Argumenten zijn daarvoor de ideale ligging in de onmiddellijke omgeving van de oprit van de E17 en het feit dat het aantal onteigeningen beperkt blijft. Het terrein is voor het grootste stuk eigendom van het Kortrijkse OCMW. Volgens het stadsbestuur zal ook de overlast van de site, met toelating van belastende industrie, beperkt blijven. Uit beleidsnota Waregem 2008-2012 citeren we daarover : Inzake bedrijvenzones is de aankoop en realisatie van de site Blauwpoort (35 ha) als gemengde zone mits akkoord van de hogere overheid een must. Aansluitend bij de E17 en de N 382 kan deze zone als regionale bedrijventerrein ontwikkeld worden en dichtbij de wijk de Biest als lokaal bedrijventerrein voor niet-belastende bedrijven, met de nodige aandacht voor een goede buffering naar de wijk de Biest.
Stefaan Calu van Groen! plaatste als eerste vraagtekens over de nood om het gebied rond de Blauwpoorthoeve om te vormen tot industriegebied. Groen!Waregem vindt alleszins dat landbouw- en natuurgebied zoveel mogelijk gespaard moet worden. De vraag stelt zich bovendien of er wel zoveel nood is aan nieuwe industriegebieden en of de natuur in en rond Waregem dat nog aankan? Het is al triestig gesteld met de 'open ruimte' in Waregem, zal het bouwen pas stoppen als alles dichtgebouwd is en er geen open ruimte meer overblijft?.
Gemeenteraads- en provincieraadslid Guy Van den Eynde steunde dan weer in naam van Open VLD volmondig de voorziene planning. "Het bedrijvenpark schrappen zou rampzalig zijn voor de economische welstand. Er is een enorme nood aan bedrijvenparken. De Blauwpoort is hiervoor het beste terrein. Er zal alles aan gedaan worden om overlast te vermijden. Zo komt er een groene bufferzone rond het park, terwijl het verkeer zal ontsloten worden via de Industrielaan en de Expresweg. Door de Biestwijk zal geen enkele vrachtwagen extra rijden. Het worden géén fabrieken met schoorstenen, maar moderne bedrijven die zich aan alle normen houden op vlak van milieu. Er komt verder wellicht een windmolen. De onteigeningen zullen geval per geval bekeken worden. Landbouwers merken op dat het om waardevol agrarisch gebied gaat, maar het gebied is een witte vlek omdat Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen (Open VLD) de inkleuring niet wil herbevestigen. Er moet een menselijke oplossing komen voor de betrokkenen, maar industrie is nodig. Er zijn al te veel mensen hun job kwijtgeraakt door de crisis."
 Met de protestwandeling van gisteren krijgen we ook voor het eerst zicht op de verdeeldheid binnen de meerderheid met de openlijke steun van CD&V-raadslid Maria Polfliet voor het actiecomité Blauwpoort. Zij wil als vertegenwoordigster van de landbouwersgroep in de eerste plaats steun verlenen aan het landbouwersgezin van Stefaan Decraene, dat zijn hoeve heeft in de Blauwpoort. Zelf heeft ze met haar man een landbouwbedrijf in Nieuwenhove. Ik weet hoe belangrijk het voor dat gezin is om de Blauwpoort als landbouwgebied te behouden. Ik vind ook niet dat er daar automatisch industrie moet komen, ook al keurde de gemeenteraad eerder de afbakening van het kleinstedelijk gebied Waregem goed. Ik vertegenwoordig in de eerste plaats de landbouwers in de gemeente
MarioVerhellen, raadslid voor SPa, geeft een drietal redenen aan voor zijn aanwezigheid op de manifestatie van het comité Blauwpoort zondag. Omdat ik van mening ben dat de landbouw in Waregem door het stadsbestuur (de landbouwschepen incl.) ondergewaardeerd (niet gewaardeerd) wordt. Omdat het comité Blauwpoort door het stadsbestuur en een deel van de pers op een respectloze manier behandeld wordt. Omdat ik wil dat de afbakening klein stedelijk gebied Waregem en het inkleuren van de zones op een goede, open en eerlijke manier gebeurt.

Mario verduidelijkt zijn stelling Zo heeft het comité bijvoorbeeld tot op vandaag geen enkele mogelijkheid gehad om in een directe dialoog zijn grieven aan het stadsbestuur te kunnen voorleggen. Waarom wordt door een aantal (politiek ver(ge)bonden?) persmedewerkers iedere kans gegrepen om het comité op een negatieve manier naar buiten te brengen (datum actie verkeerd aankondigen, de verhuur door landbouwer Verhelst van zijn weide t.v.v. Waregem Koerse,
..
De verhuur van de weide aan de stad om als parking te dienen voor Waregem Koerse is inderdaad een jaarlijkse gewoonte, maar moet telkens worden goedgekeurd door de gemeenteraad en is dus onderwerp voor persinformatie. Dat de journalisten dan niet ingaan op de suggestie van schepen Rik Soens om dit onderwerp niet te brengen is hun goed recht. In die zin antwoord dus ook Peter Lanssens (HLN) op deze aantijging : Met alle respect, maar de verhuur door landbouwer Verhelst van zijn weide tvv Waregem Koerse heeft vrijwel iedereen gebracht omdat het gewoon nieuws was. Punt. En uw insinuaties over 'politiek ver(ge)bonden' persmedewerkers slaan nergens op. Hebben we de protestmars genegeerd? Neen. Hebben we u aan het woord gelaten? Ja. Is de opvallende komst van Maria Polfliet aan bod gekomen? Ja. De actievoerders? Ja. De omwonenden? Ja.
Komen we terug naar Mario Verhellen (SPa) en zijn argumentatie voor zijn aanwezigheid op de protestactie. Ik vind het aangewezen dat er een update komt van de studie die de nood aan bijkomende industriegrond voor de komende 20 jaar in kaart brengt. De huidige studie is reeds meer dan 5 jaar oud en we moeten vaststellen dat we in een periode van verandering (transitie) zitten wat betreft industrie en ondernemerschap. Daarnaast kunnen we niet naast de(komende & huidige) leegstand van een aantal industriële sites kijken (bv. bekaert I &II) Welke zijn de mogelijkheden van reconversie? Naast dit gegeven en het opmaken van een mobiliteit-effectenrapport vind ik dat het opmaken van, en rekening houden met, een MER (milieueffectenrapport), een LER (lanbouweffectenrapport) , een buurteffectenrapport (welke invloed zal de zone hebben op de leefbaarheid van de Biest?) en een tewerkstellingseffectenrapport (hoeveel extra jobs zullen er in onze regio bijkomen door het aansnijden van deze zone?) aangewezen is.

 
|