Deze dagen komt een einde aan de textielfabriek NV Bulcaen en Zonen aan de Goelevenstraat in Nieuwenhove. Op de site en daarrond komt een nieuwe verkaveling met veertig gezinswoningen. Een aantal investeerders hebben de handen in elkaar geslagen om dit project uit te voeren. Momenteel worden de fabrieksgebouwen gesloopt en de betonnen verharding errond wordt uitgebroken.
 Het textielbedrijf werd opgericht omstreeks 1950 door Adrien Bulcaen (°1908), gehuwd in 1929 met Zulma Leroy. Georgine, Frans en Georges waren hun kinderen. Het opstarten van een textielbedrijf was een opmerkelijke wending in zijn leven, want sedert 1932 runde de familie een ijzerwinkel, verkocht likeur en drank en kon men bij hem ook terecht voor herstel van fietsen, wasmachines en radios. Tijdens de oorlog had hij goed geboerd met oliepersen, een viertal stokerijen om jenever te stoken en andere winstgevende praktijken.
Adrien Bulcaen had ook een oude installatie voor het maken van blikken dozen gekocht aan een zekere Vancauwenberghe uit Wortegem voor 200.000 frank. Ook een legercamion heeft hij nog gehad voor het vervoer en het leveren van al die dozen. Die hele zaak werd verkocht aan bokskampioen Korber, die er achteraf toch nog zeer goede zaken mee gedaan heeft. In 1945 vinden we Adrien Bulcaen ook terug als animator van het plaatselijk wijkcomité voor het organiseren van feestelijkheden, dit met ondermeer Marcel Bulcaen, Cyriel Ragolle, Maurits Vanwijnsberghe en Theofiel Vervaecke.
Toen Adrien Bulcaen rond 1950 de beslissende stap zette in de textielwereld was hij geenszins vertrouwd met het weven. Hij was bekoord door het succes van een oude vriend (Seffie Callens), die was beginnen weven en in korte tijd een mooie wagen had verdiend. Hij bestelde twee dagen later al twee getouwen bij Dewaele. De gedurfde onderneming heeft hem nadien geen windeieren gelegd. Zijn zonen Frans en Georges zetten de weverij verder en midden de jaren 80 stond het textielbedrijf A.Bulcaen genoteerd in de top 5000 in België.
 woonprojectxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Luc Taelman, Michel Verbeke en Frans Tiberghien zijn drie van de investeerders die de vroegere fabrieksgronden op de hoek van de Platanendreef en de Goelevenweg in de wijk Nieuwenhove opkochten. De site was voor het grootste deel in het bezit van de familie Bulcaen en verschillende vennootschappen. Aansluitend bij de Goelevenweg bevinden zich een aantal (andere) private eigendommen. Zij gaan er een grootschalig bouwproject realiseren: veertig gezinswoningen, afgegrensd door een groene buffer en ontsloten via een nog aan te leggen nieuwe verbindingsweg.
Het gaat om een vroegere KMO-zone van 2,5 hectare. Volgens het gewestplan van het arrondissement Kortrijk, goedgekeurd bij Koninklijk Besluit van 4 november 1977, was het plangebied ingekleurd als zone voor milieubelastende industrie, zone voor industriële uitbreiding en woongebied. Ook dit project is een voorbeeld van een industriële site, die een nieuwe bestemming krijgt als woongebied. Met dat doel startte het stadsbestuur enige tijd geleden de procedure voor een nieuw plan van aanleg nr 14 Uitbreiding Nieuwenhove. Het BPA omvat de herbestemming van industriegebied en uitbreidingsgebied voor industrie tot een gemengde woonomgeving.
Achteraan het complex ligt als een soort buffer tegen de aangrenzende woonzone weidegrond. Dit stuk wordt niet volgebouwd, maar wordt behouden als een groene buffer. En daar komt nog een voetpad , dat naar de oudere woonzone leidt. Het zal ook aansluiten op het bestaande, achtergelegen speelpleintje.
 De veertig gezinswoningen worden gebouwd volgens de formule 'sleutel op de deur' en zullen tussen de 260.000 en 300.000euro kosten. Maar eerst moeten de projectontwikkelaars de nieuwe ontsluitingsweg en alle nutsleidingen laten aanleggen. Eens de slopingswerken achter de rug zijn, wordt het terrein bouwrijp gemaakt en is het tijd voor de nieuwe rijweg. En voor de aanleg van water-, elektriciteit, kabel- en gasleidingen. Rond de grote vakantie gaan wij al de verkoop organiseren. De eerste woningen worden tegen eind dit jaar gebouwd.
|