xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Vandaag dinsdag 10 maart 2009 vertrok een Waregemse delegatie tot 17 maart naar Gatsibo voor een werkbezoek. Gatsibo is onze zusterstad in Rwanda om het convenant 2009-2011 concreet uit te werken. De samenwerking dateert al van 1987 met de bouw van een achttal klaslokalen voor de lagere school van Katabagemu in Ngarama. De genocide en burgeroorlog begin de jaren 1990 zorgde voor een onderbreking, maar via de Vlaams-Rwandese vereniging Umubano heropgestart en intussen opnieuw geïntensiveerd en ook ge-officialiseerd met een convenant met de Vlaamse regering. De samenwerking wordt gedragen en gecoördineerd door de jumelagecomités in Waregem en Gatsibo.

Oorspronkelijk kenden we onze zusterstad onder de benaming Ngarama, maar na de genocide werd de band uitgebreid tot het district Gatsibo, waarin de sector Ngarama ligt. De reorganisatie van de territoriale indeling van Rwanda in 2006 die tot doel had het bestuur te decentraliseren en de herinnering die de oude provincies opriepen aan de genocide weg te nemen, gaf de gelegenheid om de samenwerking te verruimen tot het District Gatsibo (waaronder de sector Ngarama nog steeds valt) en deze een nieuwe elan te geven.

Gatsibo ligt in het Noordoosten van Rwanda in de uithoek van de provincie Byumba. Met een oppervlakte van 21.000 ha is Ngarama ongeveer vijfmaal zo uitgestrekt als Groot-Waregem. Er leven ongeveer 75.000 mensen in Ngarama. Dit is het dubbele van de bevolking van Waregem. De bevolkingsdichtheid is tijdens de laatste 5 jaar met de helft toegenomen. Dit is vooral te wijten aan de massale inwijking vanuit buurland Uganda na de burgeroorlog in 1994. Deze exponentiële bevolkingsaangroei veroorzaakt heel wat problemen wat betreft beschikbaarheid van landbouwgrond, drinkwatervoorziening, gezondheidszorg, organisatie van onderwijs....
Gatsibo heeft weinig economische ontwikkelingsmogelijkheden en is voor meer dan 90% aangewezen op overlevingslandbouw. Het district ligt in de oostelijke savanne waar de gronden door beperkte regenval meer geschikt zijn voor extensieve veeteelt dan voor landbouw. De opbrengst ligt dan ook aan de kleine kant. Een tweede pijler van de overlevingseconomie is de kleinveeteelt.
De bedoeling van het bezoek van de Waregemse delegatie aan Gatsibo is velerlei:
Een bezoek aan relevante bestuurlijke departementen en ministeries (burgemeester, district- en provinciegouverneur, diverse ministeries
.) om de officiële samenwerking toe te lichten en vorm te geven. Dit op de beleidsdomeinen water en technisch onderwijs
De toestand en evolutie van onze samenwerking met Gatsibo ter plaatse evalueren, evenals de impact en resultaten ervan.
Het actualiseren en aanpassen van het driejaarlijks samenwerkingsprogramma binnen het Vlaams Convenant Gemeentelijke Ontwikkelingssamenwerking. Onder andere wordt hierbij de operationele planning en de begroting 2009 uitgewerkt.
Het maken van concrete afspraken rond een uitwisselingsprogramma: technische studenten van Gatsibo komen naar Waregem voor een drie maanden durende vorming loodgieterij. Dit gebeurt in samenwerking met CVO/VTI Waregem. Belangrijk hierin zijn de concrete en praktische afspraken rond keuze van studenten die naar België zouden komen.
Concrete afspraken maken in verband met het verbeteren van de communicatie op diverse niveaus (bestuursniveau, ambtenaren, diverse betrokken actoren en stakeholders in Waregem en Gatsibo
.)
Vanuit deze opzet werd een Waregemse vijfkoppige delegatie voorzien voor dit werkbezoek: de schepen van ontwikkelingssamenwerking Jo Neirynck, de beleidsmedewerker internationale samenwerking Rita Kestier, twee vertegenwoordigers vanuit de technische onderwijssector (CVO Sint-Paulus Waregem) directeur Christophe Lombaert en adjunct-directeur Bart Kindt en vertegenwoordiger van het jumelage comité Waregem-Gatsibo Jozef Caudron.
Het concrete programma van dit werkbezoek bestaat uit officiële bezoeken, enkele planningsvergaderingen rond de grote beleidsopties voor de komende drie jaren en jumelagevergaderingen om de operationele planning, het budget en andere gezamenlijke activiteiten concreet uit te werken.

Vlaamse convenant voor gemeentelijke ontwikkelingssamenwerking 2009 - 2011
Sedert vele jaren engageert de stad zich om duurzame projecten te realiseren in het Rwandese district Gatsibo (vroeger Ngarama). Zo werden al projecten gerealiseerd in verband met onderwijs (bouw van scholen), gezondheidszorg (bouw van een gezondheidscentrum), ondersteuning van de plaatselijke administratie en waterwinning. Dit is voor Waregem echter niet het eindpunt.
De stad diende bij de Vlaamse Agentschap voor Internationale Samenwerking een nieuwe aanvraag in voor steun voor onze samenwerking met Gatsibo voor de periode 2009-2011. Deze samenwerking is vooral gericht op bestuurlijke ondersteuning en uitwisseling rond water- en onderwijsbeleid. Hiervoor ontwikkelt iedere partner een eigen lokaal programma van waaruit impulsen worden gegeven om de samenwerking te versterken.
Het convenant kwam tot stand na veelvuldig overleg met de communicatieverantwoordelijke in Gatsibo, de Wereldraad, de Fair Trade werkgroep en de jumelagecomités in Waregem en Gatsibo.
Waregem sloot een convenant af met de Vlaamse Gemeenschap voor de periodes 2005 en 2006 tot 2008 om de stedenband een extra stimulans te geven. Naast de subsidies van de Vlaamse Gemeenschap stelt de Stad Waregem elk jaar een bedrag van 50.000 euro ter beschikking voor investeringen in Gatsibo en 15.000 euro als werkingstoelage voor het jumelagecomité en de communicatieverantwoordelijke. De investeringsfondsen werden hoofdzakelijk gebruikt voor:
* financiering van bouw en aanpassingen van nieuwe klaslokalen met sanitaire voorzieningen en een ondergronds water reservoir voor de opvang van regenwater in de sector Katabagemu
steun aan de bouw van een nieuw gezondheidscentrum in Katabagemu
* ondersteuning van administratieve diensten via de financiering van de bouw van een districthuis. Dit werd ook gemeubileerd en voorzien van computers en fax om de communicatie beter te organiseren
* organisatie van de bijenteelt door technische opleiding van imkerorganisaties en opleiding van enkele schrijnwerkers in het maken van bijenkassen

Een nieuw convenant werd afgesloten voor de periode 2009-2011 waarbij de ondersteuning zal gebruikt worden voor de verbetering van technische onderwijs en het verder uitbouwen van een duurzaam waterbeleid.
internationalesamenwerking@waregem.be
|