Waregems Ereburger Ann Verhelst-Demeulemeester wordt barones
Naar jaarlijkse gewoonte hebben de koning en koningin ook voor dit jaar adellijke titels en eretekens uitgereikt in het kader van de nationale feestdag op 21 juli. Belgen uit verschillende geledingen van de samenleving - van de wetenschap, tot de kunsten, de ondernemerswereld tot de sport - worden geëerd voor hun verdiensten. Met modeontwerpster Ann Demeulemeester krijgt een ereburger van Waregem de titel van "barones". In 2009 werd ook al archeoloog Marc Waelkens in de adelstand verheven en een andere ereburger is Baron Casier. Als een van de "Antwerpse Zes" zette Ann Verhelst (Demeulemeester is haar merk) volgens het Paleis "de Belgische mode internationaal in de kijker". De laatste jaren verbreedde Demeulemeester haar palet, naar het ontwerpen van meubelen en gebruiksvoorwerpen. Eerder ontving Demeulemeester al een eredoctoraat aan de ULB.

Modeontwerpster Ann Demeulemeester is geboren als Ann Verhelst (Waregem 29 december 1959, dochter van Albert en Monique Verhelst-Pappijn. Ze liep hier school op de Carmel, daarna 3 jaar technisch secundair onderwijs aan het O.-L.-V.- Hemelvaartinstituut op de Keukeldam en plastische kunsten aan het instituut H. Familie (de Maricollen) te Brugge. Ze tekende en schilderde enorm graag, haar P.M.S.-verslag wees duidelijk ook die aanleg aan en na haar ouders dachten dan ook dat Ann verder zou studeren om een licentie te behalen in de plastische kunsten. In Waregem trok ze met haar vriendenkring naar 'De Hoop' hier te Waregem.
Modebewust
Aanvankelijk toonde Verhelst geen interesse in mode. Ze ging drie jaar naar de kunstacademie in Brugge, waar ze haar fascinatie voor mensen en portretten ontdekte, wat haar ertoe bracht na te denken over kledingontwerp. Ze was wel zeer modebewust en zocht reeds vroeg naar eigen accenten in haar kledij en haartooi. Van 1978 tot 1981 studeerde ze modevormgeving aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Een jaar na haar afstuderen won ze de Gouden Spoel, een Belgische prijs voor de meest veelbelovende modeontwerper van het jaar, hoewel de impact van de prijs in de industrie zeer beperkt was. Ann Verhelst had moeite om een eerste baan te vinden en ging vanaf 1981 aan de slag als freelance patroonmaker van internationale prêt-à-porter collecties, waarbij zij een paar jaar lang ook mode-icoon Martin Margiela assisteerde voor een niet nader genoemd Italiaans merk. In 1985 lanceerde ze, in samenwerking met haar echtgenoot Patrick Robyn, uiteindelijk haar eigen merk Ann Demeulemeester-Verhelst. Patrick Robyn maakte een einde aan een ontluikende carrière als fotograaf om zich te wijden aan het modelabel van zijn vrouw, waarbij hij de rol van schaduwcreatief directeur van het merk op zich nam.
In 1986 besloot ze, samen met mede-afgestudeerden van de Koninklijke Academie van Antwerpen, haar collectie in Londen tentoon te stellen. Deze groep Belgische ontwerpers zou al snel bekend staan als de 'Antwerpse Zes', een radicale en onderscheidende Belgische groep ontwerpers uit de jaren 1980. Deze groep avant-garde ontwerpers staat bekend om hun deconstructivistische stijlen van het creëren van niet-traditionele kledinglijnen. Andere notabelen uit deze legendarische groep zijn Dries Van Noten, Walter Van Beirendonck, Dirk Bikkembergs, Marina Yee en Dirk Van Saene. Deze Zes studeerden zetten de Belgische mode op de wereldkaart.
Eerste eigen collectie in 1987
Ze produceerde haar eerste collectie voor het herfstseizoen van 1987 en voegde het jaar daarop schoenen en accessoires toe. In 1994 benaderde Ann Verhelst de Belgische onderneemster Anne Chapelle voor hulp bij het opbouwen van haar merk, dat onder haar ambtstermijn uitgroeide tot een aanzienlijk wereldwijd bedrijf, met een herenkledinglijn in 1996 en de opening van het merk flagshipstore in Antwerpen in 1999. In 2005 zou Anne Chapelle de meerderheidsparticipatie verwerven van Ann Verhelst. Ann werkte samen met kunstenaar Jim Dine en liet zich inspireren door zangeres Patti Smith. Ze werkte aan een kledinglijn geïnspireerd door Jackson Pollock. Demeulemeester is ook meubelen en gebruiksvoorwerpen gaan ontwerpen. Ann woont samen met haar man, fotograaf Waregemnaar Patrick Robyn en zoon Victor in een huis ontworpen door architect Corbusier in Antwerpen.
In 1996 werd haar door de Belgische regering de "Culture Award" toegekend. Datzelfde jaar lanceert zij de herencollectie Ann Demeulemeester samen met de vrouwencollectie Ann Demeulemeester in Parijs gedurende "La semaine des Créateurs". Zij neemt van dan af definitief haar plaats in bij 'de groten' in de modewereld. In augustus 1999 opent Ann Demeulemeester haar eigen winkel in Antwerpen, in een negentiende-eeuwse pand dat met zijn grote ramen uitgeeft op het Museum voor Schone Kunsten. Ze klom als een komeet omhoog in de modewereld en werd de nummer 2 op de lange lijst van mode-ontwerpers en dit achter de Fransman Jean Paul Gaulthier. In de Amerikaanse en Engelse pers werd ze steevast als Queen Ann vernoemd. Andere buitenlandse modejournalisten zagen in haar 'de Armani van de avantgarde’, of 'de meest toonaangevende ontwerpster van deze tijd'. Haar kledij werd verkocht in Londen, New York, Los Angeles, Parijs, Firenze en Honkong... en eigen stad Antwerpen, waar Ann Demeulemeester haar eigen atelier en winkel had. Onder haar klanten vinden we enkele namen die alvast bekend in de oren klinken: LindaMc Cartney, P. J. Harvey, Björk.Nic Cave, Madonna... in mei 2001 werd ze de eerste vrouwelijke ereburger van Waregem.

Afrekenen met glitter en glamour in mode
Demeulemeester werd als modeontwerpster getypeerd als een deconstructeur, die ornament en kleur vermijdt ten gunste van veel aandacht voor detail en ongewone vermenging van stoffen. Haar stijlen bevatten vaak tegenstrijdigheden: een usteriteit van contouren kan worden gemarkeerd met zacht gedrapeerde stoffen of antiek-achtige stoffen. Nostalgische materialen in hippiestijl met gerafelde randen worden vaak gemengd met strakke jassen. Haar lange jassen en jurken zijn haar kenmerkende klassieke stijl geworden, samen met haltervesten, blouses vermomd als stropdassen en broeken en rokken die het heupbeen blootleggen. Haar kleermakerij en leren kleding in rockstijl uit de jaren 70 zijn geïnspireerd op sterke vrouwelijke muziekiconen zoals Patti Smith of Janis Joplin. Ze is een meester in spinnenwebbreigoed of oversized mannelijke slappe pakken. Demeulemeester ontwerpt kleding "met attitude".
Demeulemeester ontwerpt kleren die zonder omhaal afrekenen met de glitter en de glamour in de mode. Ze herinterpreteert bestaande kledingstukken, zoals het herenvest en lange schorten, en gaat bij haar ontwerpen uit van de coupe. Kundige, doordachte coupes. Haar modellen lijken op het eerste gezicht eenvoudig maar het vloeiende lijnenspel verbergt vaak verrassende vondsten. Ze heeft daarbij een voorkeur voor donkere tinten: zwart, afgewisseld met donkerbruin en donkerblauw, in combinatie met een toets van wit. Ann Demeulemeester werkt graag met tegenstellingen om tot een harmonieus resultaat te komen. Eenvoud naast bewerkelijkheid, discretie naast raffinement, stugge stoffen naast ijle, doorzichtige, en mannelijk naast vrouwelijk. “Ik zou geen kleren willen maken die alleen kokette, zeer vrouwelijke vrouwen staan: dat lijkt me leeg. Het zijn de contrasten die mensen interessant maken.”
In november 2013 kondigde Ann Verhelst aan dat ze met een handgeschreven exitbrief aan dat ze het modehuis zou verlaten. Voor haar vertrek koos ze persoonlijk de Franse ontwerper Sébastien Meunier als haar opvolger aan als artistiek directeur van het merk. Sébastien Meunier werkte eerder 10 jaar samen met het Belgische modegenie Martin Margiela voordat hij in 2010 bij Ann Demeulemeester aan de slag ging en officieel de herencollecties van het huis ontwierp, terwijl hij in werkelijkheid door Ann Verhelst en Patrick Robyn zelf werd opgeleid voor zijn toekomstige functie van artistiek directeur. Sébastien Meunier verliet het label in juli 2020.
Nadat ze de mode had verlaten, volgde Verhelst masterclasses porselein in Engeland en Frankrijk. In 2019 lanceerde ze Ann Demeulemeester Serax in samenwerking met het Belgische diffusielabel Serax, een collectie betaalbare porseleinen serviezen gemaakt in China, maar ook zilverwerk, glazen en groter huishoudelijk gerei, in navolging van andere beroemde modeontwerpers zoals Inès de la Fressange, José Levy of Christian Lacroix.
Ann Demeulemeester door Antonioli
Nadat de Italiaanse retailer Claudio Antonioli het bedrijf in 2020 kocht en na het ontslag van SébastienMeunier, kondigde Ann Verhelst in september 2021 haar terugkeer aan naar het Ann Demeulemeester-label. Ze verbindt haar naam en nalatenschap voor altijd aan Claudio Antonioli, wiens naam vooral wordt geassocieerd met de opkomst van luxe streetwear. Diezelfde maand heropende de Antwerpse flagshipstore van het merk na een jaar van renovatie, en is nu vooral gericht op de Ann Demeulemeester by Serax huishoudelijke artikelen en meubelcollecties in plaats van op de modecollecties.
De Italiaanse overnemer verplaatste de activiteiten van het modelabel Ann Demeulemeester naar Milaan en 42 van de 48 Antwerpse werknemers van Ann Demeulemeester werden ontslagen, ondanks het feit dat de meesten van hen al meer dan tien jaar voor het label werken en door Ann Verhelst zelf zijn aangeworven. In oktober 2021 vond in Parijs de eerste modeshow van het merk uit het Antonioli-tijdperk plaats. Voor Sanremo Music Festival 2022 kleedde Ann Demeulemeester de Italiaanse muzikant Mahmood, die zich aansluit bij de lijst van legendes van het merk naast Patti Smith en PJ Harvey. In september 2023 brachten Ann Verhelst en Claudio Antonioli een exclusieve geur uit, ontworpen door de Italiaanse neus Nicola Bianchi. Het merk ging in 2023 een nieuw tijdperk in, met de benoeming van Stefano Gallicials als creatief directeur. Zijn visie op het huis wordt gevoed door een mengeling van muzikale neigingen en respect voor het werk van Ann, gesynthetiseerd in een levendige en individuele signatuur.
|