De Vlaamse Regering keurde gisteren het nieuwe Geïntegreerd Investeringsprogramma (GIP) 2025-2027 goed. Het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken beschikt over een budget van 2 miljard euro en in het regeerakkoord werden 1,78 miljard extra investeringsmiddelen toegewezen. Het Vlaams Agentschap voor Wegen en Verkeer voorziet voor de komende drie jaar ook enkele projecten in Waregem.

De Vlaamse regering plant een aantal concrete mobiliteitsinvesteringen in Waregem de komende drie jaar: van een fietsbrug over de E17 tot een jaagpadverbinding en de opknapbeurt van twee bruggen, over de E17 en over de N437.
Brug Nokerseweg op de E17
Zo krijgt de brug aan de Nokerseweg op de E17 een grondige opknapbeurt. Voor de eerste fase is 2,35 miljoen euro ingeschreven. We herinneren ons dat deze investering al eerder werd aangekondigd. Het project werd al in 2022 en 2023 aangekondigd en daar stond toen telkens 350.000 euro tegenover voor totale renovatie. Toen luidde de uitleg : “Daarbij zullen de waterdichting en de voegen van het kunstwerk vernieuwd worden. Ook het beton aan de onderzijde wordt hersteld. Intussen is de studie voor de renovatie afgerond. Ook het sloopopvolgingsplan en een raming zijn opgemaakt. Nu wordt het bestek nog afgerond en volgt de opstart van de aanbesteding. Het is voorlopig niet bekend wanneer de werken aanvangen en hoe lang ze zullen duren. De exacte timing en fasering worden met de stad Waregem besproken naarmate het bestek verder is uitgewerkt”.
Uiteindelijk moest de uitvoering wachten op nog twee andere brugprojecten over de E17, met name de Kruishoutemseweg en de Maandagbrug in Kortrijk. Die staan nu opnieuw op de investeringslijst. Voor de vernieuwing van de brug op de N437 richting Kruishoutem wordt 970.000 euro voorzien.
De Brug 40 over de E17 in de Nokerseweg in Waregem kan als ‘brokkelbrug’ worden bestempeld en is een van de acht West-Vlaamse bruggen die in 2021 werden opgenomen op de lijst van prioritaire kunstwerken. Dat betekent dat de brug zich in een zeer slechte staat bevindt en dringend moet aangepakt worden.
Alle bruggen in Vlaanderen worden periodiek gecontroleerd en onderverdeeld in vijf categorieën afhankelijk van hun huidige toestand. Die categorieën variëren van één (goed) tot vijf (zeer slecht). Eén van de kunstwerken in categorie 5 is Brug 40 over de E17 in de Nokerseweg in Waregem. Tijdens de inspectie op 26 september 2021 bleek dat het bouwwerk te kampen had met waterinsijpeling, blootliggende wapeningen, beginnende uitspoelingen en enkele defecten aan de randbalk.
Fietsbrug
Ook de voorziene fietsbrug over de E17 tussen de Keizerstraat en de Kalkhoevestraat is een dossier dat blijft aanslepen. Al in 2019 was daar sprake van en het was ook de bedoeling om de fietsbrug klaar te hebben tegen dat de vlecht werd aangelegd. Bij de aanleg van de vlecht verdween daar immers de mogelijkheid om per fiets over te steken. Die moeten nu nog altijd de omleiding maken langs de Wortegemseweg.
In 2021 werd er al 250.000 euro vrijgemaakt voor de studie om een fietsbrug aan te leggen over de E17 in Waregem. In 2022 is daarbij ook een officiële offerteaanvraag ingediend. Toen werd ook bepaald dat er in het geïntegreerd investeringsprogramma (GIP) van2021/2022 geen ruimte was om de uitvoering van het project daadwerkelijk te concretiseren. De uitvoeringsbudgetten werden vervolgens gepland om in het GIP van 2024-2025 te verwerken en nu weer in GIP van 2025-2027. De stad Waregem was zelf ook bereid om bij te leggen aan de kostprijs van de fietsbrug, op de preconditie dat de brug er esthetisch aangenaam uitzag.
Volgens het Agentschap voor Wegen en Verkeer zal de studie voor de opmaak van de plannen van deze brug worden opgemaakt, samen met de nodige budgetten die zullen nodig zijn voor deze aanleg. Dan zal het aan de bevoegde minister zijn om deze budgetten vrij te maken. Er is dus nog geen timing. In afwachting zal de aangestelde aannemer de fietspaden opwaarderen in de Wortegemseweg.
In het Vlaams investeringsdprogramma 2025-2027 is de fietsbrug ingeschreven voor bijna 300.000 euro voor een voorbereidende studie, zodat fietsers in de toekomst veiliger en vlotter de autosnelweg kunnen kruisen.

Jaagpadverbinding
Er wordt ook geïnvesteerd in zachte mobiliteit langs het water. Voor de jaagpadverbinding aan het eiland D’Hooie wordt 2 miljoen euro vrijgemaakt. In 2026 is de invulling voorzien van het ontbrekend stuk jaagpad langs de Leie tussen de jachthaven van Sint-Eloois-Vijve en de aanlegsteiger in de Pontstraat in Zulte. Via een nieuwe fiets- en wandelverbinding over het eiland D’Hooie wordt deze missing link weggewerkt. Die verbinding maakt deel uit van de F7-fietssnelweg tussen Kortrijk en Gent en moet voetgangers en fietsers in de toekomst een betere en veiligere route bieden.
http://www.blog.seniorennet.be/wareber2/archief.php?ID=2560488
|