Het stadsbestuur heropende de afgelopen week twee straten, die het afgelopen jaar een merkwaardige vernieuwing hebben ondergaan. Telkens ging de opening gepaard met een bijeenkomst van de buurt. Op donderdag 3 juli kreeg de vernieuwde Kwadestraat in Desselgem een officiële opening. Op maandag 7 juli 2025 was het de beurt aan de Molenstraat in Waregem.

Kwadestraat Desselgem
Voor de vernieuwde Kwadestraat, tussen de Gentseweg en de Waregemstraat in Desselgem, werden de werken uitgevoerd in samenwerking met aannemer Devagro en studiebureau Plantec. Deze werken zorgen voor een aanzienlijke verbetering van zowel de riolering als de verkeersinfrastructuur. De Kwadestraat kreeg immers een volledig nieuw, gescheiden rioleringsstelsel met een pompstation en persleiding voor het afvalwater richting de Zilverbergstraat aan de overkant van de Gentseweg. Er werden ook private afkoppelingen aan de woningen voorzien.
Naast de ondergrondse werken werd de volledige rijweg opnieuw aangelegd in asfalt. Er is nu een veilig fietspad, een fietssuggestiestrook en parkeervakken in grasbetondallen. Dankzij deze ingrepen wordt niet alleen de waterhuishouding verbeterd, maar ook de verkeersveiligheid en leefkwaliteit in de straat verhoogd.

De straat is genoemd naar de percelen grond genaamd de "Quade driesschen" of het stuk land "Quade vierendeel" te Desselgem, volgens De Flou beiden voor het eerst vermeld in 1570. De straatnaam verwijst tevens naar de mindere kwaliteit van het wegdek van de straat. De "Kwade straet" wordt volgens De Flou voor het eerst vermeld in 1570. De straat wordt voor het eerst afgebeeld op de figuratieve kaart van Desselgem, opgemaakt in 1620 door landmeter Lowijs de Bersacques. De figuratieve kaart van de parochies Desselgem en Beveren, opgemaakt in 1675 door Gudwalus van der Mariën, geeft "de quaede straete" weer met verspreid gelegen hoevebebouwing. Op de figuratieve kaart van de Sint-Pietersheerlijkheid, opgemaakt door Joseph de Coster in 1764, aangeduid als "de quaede straete"; weergave van een viertal verspreid gelegen hoeves (nummer 12). Op de Atlas der Buurtwegen (1844) wordt de straat samen met de Leemputstraat weergegeven als "Kasteelstraet" of "Kwaede Straet" met als aanduiding "Chemin n° 5" en omschrijving "Chemin du hameau Straete à Deerlyck".
Molenstraat

Ook de vernieuwde Molenstraat, tussen de Westerlaan en de Processiestraat, heeft een lange en grondige heraanleg achter de rug. Het was zowat de lelijkste straat van het Waregemse centrum en wordt nu een mooie leefstraat, van grauw en kil naar groen en gezellig. Het deel tot aan de Oscar Verschuerestraat werd eerder geasfalteerd en blijft ongewijzigd. In samenwerking met aannemer Vanden Buverie en studiebureau Infraplan werd zowel boven- als ondergronds stevig geïnvesteerd in duurzaamheid en comfort. Nadat de eeuwenoude kasseien verdwenen, werd een nieuw gescheiden rioleringsstelsel aangelegd. Het vuilwater gaat naar de zuiveringsinstallatie, het hemelwater wordt door de bewoners gebruikt of vloeit naar de Gaverbeek. De private afkoppelingen gebeuren trouwens ook op kosten van de stad, dat is vrij uniek in Vlaanderen. In een tweedes fase werd de rijweg volledig vernieuwd met een drie-sporenpad in beton voor het tweerichtingsverkeer. In het eenrichtingsgedeelte gaat dit over in een twee-sporenpad. De zones tussen de sporen werden afgewerkt met gerecupereerde kasseien van de oude rijweg, een knipoog naar het verleden.
De voetpaden werden vernieuwd met klinkerdallen en er kwamen parkeervakken in grasbetontegels, wat met nog wat beplanting gaat zorgen voor een aangename en groene uitstraling van de straat. Binnenkort worden de verkeersborden geplaatst die aangeven dat de rijrichting omgedraaid wordt, ook in de Muizelstraat. Automobilisten moeten dan via de Olmstraat naar de Muizelstraat en Molenstraat rijden. Het stukje Molenstraat tussen de Processiestraat en Senior Homes blijft echter tweerichtingsverkeer. De werken kostten 1,6 miljoen euro, de stad ontving 700.000 euro aan subsidie.

De benaming van de straat verwijst naar de molen die stond op het kruispunt met de Processiestraat en die afbrandde in 1911. Eerste weergave van het tracé op een kaart uit het landboek van Waregem, opgetekend door Anthone Van Outrive in 1753-1757: De molen wordt in de bijschriften van Anthone Van Outrive in 1753-1757 vermeld als "den plaetse wind molen met het dryhoekenlant, daar het capelleken op staet", eigendom van ene Charles Morel. Op het primitief kadasterplan (circa 1835) is de straat nog niet meer dan een tracé, dat loopt van de "Wijk Gaver" langs de vermelde windmolen die er de "Ter ben"-molen heet. Op een kaart uit de Atlas der Buurtwegen (1844) wordt de straat weergegeven als veldwegje, zogenaamd "Sentier n° 140", met omschrijving "Sentier du Chemin de Waereghem au Chemin dit Vennestraet" ofte "Balling wegel". De benaming van het wegje beslaat op dat ogenblik ook het noordoostelijke deel van de huidige Oscar Verschuerestraat. Volgens de kaart van de Dépôt de la Guerre van circa 1859-1861 verschijnt op de noordelijke hoek met de Processiestraat een kapel. Vermoedelijk in de laatste jaren van de 19de eeuw krijgt het tracé steeds meer allure van een weg. In het eerste kwart van de 20ste eeuw worden de eerste woningen langs de straat gebouwd, een proces dat wordt versneld na de bouw van verschillende textielfabrieken in de straat, zoals in 1906-1907 het latere schildersdoekenbedrijf "Claessens" (nummers 45-47). Zo wordt in 1929 in opdracht van de Naamloze Maatschappij "Textile van Waregem" een weverij met conciërgewoning gebouwd (nummer 43) en al in 1933 en 1939 uitgebreid. Nog in de jaren 1930 verschijnt Weverij Devroe (nummers 76-78) aan de Molenstraat. Na de Tweede Wereldoorlog, in 1949, richt Valère Devos een textielbedrijf op onder de naam Textielfabrieken Devos, later zogenaamd "Sofinal" (nummer 51), dat in de jaren 1970 zijn hoogtepunt zal kennen. In de jaren 1950 volgt de verbouwing van de gebouwen van "Textile van Waregem" met onder meer een nieuwe vleugel aan de straatkant (zuidwest). In de loop van 1959 wordt de site van de failliet gegane "Textile de Waregem" ingenomen door het Koninklijk Atheneum van Waregem, die er de technische afdeling met ateliers in onder brengen. In 2003 gaat "Sofinal" failliet en de gebouwen komen leeg te staan. Opmerkelijke uitbreiding van Claessens met een kwaliteitsvol, hedendaags kantoorgebouw. In de zomer van 2009 worden de voormalige bedrijfsgebouwen van textielbedrijf "Sofinal" gesloopt om plaats te maken voor nieuwe projecten.
|