Op dinsdag 3 december 2024 zat burgemeester Kurt Vanryckeghem voor de laatste keer de gemeenteraad voor. Tijdens die gemeenteraad gaf hij het burgemeesterschap door aan Kristof Chanterie. Meer dan een jaar voor de verkiezingen van 13 oktober had hij aangekondigd dat hij geen kandidaat meer zou zijn voor een nieuwe ambtstermijn. Zelf lukte het ons nog niet om hier een afscheidsinterview te brengen. W’Ondernemen, magazine voor ondernemend Waregem, sprak wel met hem over zijn loopbaan, zijn verwezenlijkingen en over de toekomst. We delen het graag.

Kun je in het kort je loopbaan schetsen, Kurt? Kurt: In 1988 ben ik afgestudeerd als kinesist en open de ik een praktijk in het ouderlijke huis in de Stormestraat. In datzelfde jaar werd mijn vader Jozef verkozen tot burgemeester. Hij zou dat blijven tot eind 1991. Bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen van 1994 was ik kandidaat en werd ik meteen verkozen als gemeenteraadslid. Ik was toen ook nationaal voorzitter van de NCMV-jon geren, hetgeen me in contact bracht met de problemen van zelfstandigen en kmo’s. Na de verkiezingen van 2000 werd ik schepen van ruimtelijke ordening, verkeer en mobiliteit en economie onder burgemeester Yolande Dhondt. Bij die verkiezingen werd binnen de partij overeengekomen dat de kandidaat met de meeste voorkeurstemmen burgemeester zou worden, als de meerderheid behaald werd. Die regel zou nadien behouden blijven. Waregem was wat de aanduiding van de burgemeester betreft zijn tijd ver vooruit. Vlaanderen heeft deze regel pas ingevoerd bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Na de verkiezingen zes jaar later, waar ik als lijsttrekker het meeste stemmen haalde, werd ik burgemeester en ik bleef dat gedurende 18 jaar tot 3 december 2024. In 2019 werd ik ook Vlaams volksvertegenwoordiger. Bij de laatste verkiezingen werd ik verkozen in de provincieraad. Ondertussen heb ik BV Derichelieu opgericht.
Welke zijn je meest memorabele momenten? Kurt: Ik denk meteen aan mijn eerste periode als gemeenteraadslid. In 1997 werd door het college van burgemeester en schepenen een gemeenteraadsbesluit voorgelegd tot invoering van een sluitingsuur in de horeca. Als jongere kon ik mij daar niet mee verzoenen. Alhoewel de druk groot was om dat goed te keuren, heb ik samen met Philip Nichelson - die ook werd ver kozen op onze lijst -tegengestemd. De goedkeuring van het voorstel heeft Waregem toen op stelten gezet met betogingen, waar zelfs het waterkanon werd gebruikt. Zeker te vermelden is de toekenning van de titel van stad in 2000. Ik ben dus altijd burgemeester geweest van de stad Waregem. Bijzonder was ook het bezoek van Koning Albert en Koningin Paola op 31 maart 2009. Samen met de Koning brachten we een bezoek aan TVH. Paola werd rondgeleid in het Bloso-centrum. Wat elke Waregemnaar zich zeker herinnert is het bezoek van president Obama aan het Amerikaans kerkhof in 2014. Ik mocht hem verwelkomen in onze stad en met hem spreken. Zelf beschouw ik dat als een van de meest gedenkwaardige momenten, temeer dat hij mij nadien een persoonlijke dankbrief heeft geschreven. Op vlak van sport noem ik de start van een rit in de Ronde van Frankrijk, de organisatie van een aantal kampioenschappen in het wielrennen en vooral de jaarlijkse Waregem Koerse.

Kun je enkele belangrijke verwezenlijkingen noemen? Kurt: Als schepen van economie beschouw ik de bouw van de Expohal als een belangrijke verwezenlijking. Waregem had nood aan een dergelijke exporuimte. Samen met enkele mensen uit de ondernemerswereld zijn we erin geslaagd om aan Waregem een nieuwe aantrek kingspool te bezorgen. Ook onze kernen werden vernieuwd. Het centrum van Waregem heeft een ware facelift ondergaan, Sint Eloois-Vijve heeft een nieuwe verbinding met de Leie, het centrum van Desselgem wordt aangepakt. Dat Waregem een aantrekkelijke stad is geworden blijkt uit de bevolkingscijfers. Begin 2025 werd de grens van 40 000 inwoners overschreden. Door het realiseren van enkele bedrijventerreinen zijn we erin geslaagd om Waregem economisch te versterken en zodoende werkgelegenheid te scheppen, zodat mensen in eigen streek kunnen blijven. Ik denk aan het industriepark van Waregem-Zuid, aan de Windhoek, aan de Groenbek , aan de verschillende industrie- en kmozones in de deelgemeenten en natuur lijk ook aan de Blauwpoort, een zone die binnenkort zal gerealiseerd worden. Ik wil benadrukken dat we geluk hadden dat er in Waregem veel succesvolle familiebedrijven waren en zijn. We hebben ook gezorgd voor een goed vergunningen beleid en een ondernemersvriendelijk klimaat.
Waren er ook moeilijke momenten of minder goede herinneringen? Kurt: Die waren er zeker, vooral als ze betrekking heb ben op personen: dan denk ik aan werk-of verkeersongevallen, sterfgevallen, branden, bedrijfssluitingen met jobverlies,… Je kan dan je medeleven betuigen en 6 trachten te helpen, maar het noodlot dat mensen treft raakt je hoe dan ook.
Je hebt de stad 18 jaar bestuurd met een meerderheid , ging dat goed? Kurt: We hebben steeds goede discussies gehad in het schepencollege en we kwamen er goed overeen. Voor grote dossiers contacteerde en raadpleegde ik op voor hand de oppositiegroepen tot ik voelde dat voorstellen ruim gedragen werden. Kijk er de notulen van de gemeenteraden op na en je zult zien dat meer dan 80 % van de voorstellen unaniem werden goedgekeurd.
Hoe kijk je nu naar die 30 jaar in de gemeente raad? Kurt: Ik heb het allemaal graag gedaan: gemeente raadslid, schepen, burgemeester. Besturen op lokaal vlak was mijn ding: ontwerpen, uitvoeren en openen. Maar ik voelde dat het genoeg was geweest. Ik ervaar nu dat ik eigenlijk alles van me kan afschuiven. Ik heb nu een grotere vrijheid. Ik moet zeggen dat het scenario om op te stappen niet beter kon geschreven worden: Ik laat de stad in goede handen achter. Kristof zal dat met de steun van de schepenen goed doen.
En nu? Kurt: Stil zitten zal moeilijk zijn. Ik wil de kennis en de ervaring met administratieve problemen ten dienste stellen van mensen en ondernemers die ze ondervinden. Daarvoor heb ik de bv Derichelieu opgericht, dat projectontwikkelaars en particulieren helpt in hun zoektocht naar een omgevingsvergunning. Dertig jaar beleid kunnen we niet samenvatten op een paar pagina’s, vandaar deze bloemle zing. Dank je Kurt voor dit gesprek en voor al je verwezenlijkingen als burgervader, maar ook vooral als Kurt
|