Het feit dat iedere zichzelf respecterende stad ereburgers heeft bracht het feestcomité van Beveren-Leie tot het initiatief om voor verdienstelijke Bevernaars een soort ereburgerschap in het leven te roepen middels een orde: DE ORDE BEVERNA CUM LAUDE. Beverna komt uit de allereerste vermelding van hun dorp in de geschiedenis. In een oorkonde uit het jaar 1023 komt de term “Beverna cum Iglesia” (Beveren met een kerk) voor. “Cum laude” staat voor de grote onderscheiding. Eerste gehuldigde ridder was Marcel Depoortere met Beveren kermis 2003.De genomineerde is een persoon, een groep personen, een vereniging of een sector uit de sportieve, culturele, sociale of economische sfeer die in de loop van zijn leven door zijn doen en laten een verandering teweeggebracht heeft in Beveren of Beveren een meerwaarde gegeven heeft. Dit jaar viel die eer te beurt aan Jan Meersman.

Ridder Rik Soens, als eerste schepen van de stad de hoogste in rang, mocht de motivatie toelichten voor de keuze bekendmaken in aanwezigheid van zijn politieke en ridderlijke collega’s en voorzitters en bestuursleden van de verschillende Beverse verenigingen.
“Rekening gehouden met de regelgeving van rechten en plichten kwam de orde van onze orde in unanimiteit op de heer Joannes Baptista Meersman. Joannes Baptista Meersman werd thuis geboren langs de Kortrijkseweg heel dicht bij de slachthuizen Goossens, op 16 juni 1947. In het gezin van vader Robert en moeder Mariette. De naam Joannes Baptista werd gekozen op aangeven van grootmoeder Zozima en geheten naar de patroonheilige van de parochie. Kort na de geboorte gebruikte iedereen de naam Jan, wat we vanaf nu af aan ook zullen gebruiken. Jan kreeg er nog 3 brave broers erbij Carlos, Jacques en Marc. Jan liep kleuterschool op Spriete, (grondgebied Desselgem) samen met de andere kinderen uit de buurt. Het lager onderwijs volgde hij in de gemeentelijke jongensschool in Beveren met leerkrachten met namen die nog altijd in ons geheugen staan, Gentiel Callewaert, Rene Lecluyse, Marcel Schotte, Lucien Vancraynest, Marcel Sablain en directeur Marcel Berton. Het secundair onderwijs volgde hij in het Heilig Hart te Waregem. Als vakantiejob heeft hij een 4 tal jaar naar Wallonië gaan werken om beter zijn Frans te kunnen, wat hem later nog goed te pas zou komen. Hij volgde nadien in de rijksnormaalschool de lerarenopleiding in 1 jaar. Zijn laatste vakantiejob deed hij aan de zee, waar hij een lieftallige Frans sprekende dame tegen kwam. Zijn beste Frans die hij geleerd had in de vorige vakantiejobs waren voldoende om Marie Luce uit Charleroi te overtuigen.
Hij startte zijn beroepsloopbaan in het onderwijs in de gemeentelijke jongensschool van Desselgem waar directeur Daniel Bossuyt een extra klaslokaal diende in te richten voor de vele ingeschreven leerlingen en Jan kon beginnen in de fietsbergplaats. Zoals zo vele jonge gasten werd ook Jan opgeroepen in het Belgisch leger. Hij vervulde zijn dienstplicht te Brugge. Na zijn militiedienst werd Jan in 1970 aangesteld door de toenmalige gemeenteraad van Beveren-Leie om les te geven in de gemeentelijke jongensschool. Het eerste leerjaar met 34 leerlingen alweer in een geïmproviseerde klas op het eerste verdiep tussen de refter en de turnzaal. Na 7 jaren werd meester Jan aangesteld tot taakleraar in een aangepast lokaaltje, ja de ruimte voor kinderwelzijn in de oude school die gecombineerd werd met leraarszaal van 3m op 4m waarbij de leraars nog tijdens de speeltijd daar een sigaar of sigaretten gingen roken en dan mocht Jan in de rook blijven zitten na de speeltijd.

In 1993 werd meester Jan benoemd tot directeur Jan en richtte samen met het bestuur in 1998 de huidige stedelijke basisschool op, met een volledige kleuterafdeling en lagere school en volledig gemengd. Hij kende de 330 leerlingen allemaal bij naam. In 2007 kon Jan met welverdiend pensioen gaan. Voor zijn inzet voor het onderwijs in Beveren werd hij door verschillende organisaties gehuldigd:
• Van het onderwijstijdschrift Klasse ontving hij de eerste prijs als participatieve school.
• Tweede prijs van Unizo voor Ondernemende school.
• Eerste prijs Mos (milieuzorg op school)
• Huldiging op het ministerie van Onderwijs te Brussel voor zijn nominatie als beste directeur Vlaams onderwijs.”
“Maar ook om uw inzet in het verenigingsleven verdient u deze nominatie:
• 25 jaar lid van de missiebond en gedurende 20 jaar hoofdredacteur van de missiepost.
• 20 jaar secretaris van de gezinsbond
• 2 maal de hoofdrol in het massaspel Het Sint Janspel en het Woestijnspel.
• 2 maal voorzitter van de werkgroep Beveren Koestert.
• Vanaf 2007 bestuurslid en penningmeester van OC ’t Klokhuis en De Kernelle en hiervoor ook afgevaardigde in de VZW ontmoetingscentra Waregem.
• 30 jaar lang van het eerste tot het laatste nummer corrector van het Beverblaadje.
. In november verschijnt van hem ook bijdrage over massaspele, in BL in eerste jaarboek van GHG Waregemse Verhalen.
• Eén minpuntje, ’t is echt klein en ik kan het niet laten te melden, Jan is supporter van Club Brugge en niet direct van den Essevee.
Beveren was bij Jan Meersman nooit ver weg uit het gedachtegoed. U heeft Beveren op de kaart geplaatst zeker binnen de wereld van het onderwijs en als vrijwilliger. We hopen dat u dit nog vele jaren kan doen. We danken u voor al hetgeen u voor onze Beverse gemeenschap heeft gedaan. Uw ridderschap in de orde van ‘Beverna Cum Laude’ heeft u dubbel en dik verdiend.”
|