xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Het project Blauwpoort aan de oprit Kortrijk langs de E17 komt na jaren voorbereiding stilaan in een beslissingsfase. Een echte beslissing is pas te verwachten tegen mei dit jaar, maar een delegatie van de stad Waregem zat vorige vrijdag 20 februari al opnieuw samen met verantwoordelijken van de provincie en het Vlaamse gewest om opmerkingen en bezwaren tegen het bedrijvenpark te bespreken. De bijeenkomst handelde over de geplande Ruimtelijke Uitvoeringsplannen (RUP) en de afbakening van het kleinstedelijk gebied Waregem. Op 18 november had daarover al een druk bijgewoonde informatiebijeenkomst plaats op het stadhuis (zie bijdragen daarover hier op deze internetkrant).

In het ontwerp van de afbakening Kleinstedelijk Gebied Waregem wordt de site 'Blauwpoort' aangeduid als de meeste ideale locatie voor een bijkomende industriezone. Daar is het ook mogelijk om drie tot vijf windturbines te plaatsen. Uitsluitsel daarover moet volgend jaar kunnen komen bij de publieke consultatie van het plan MER (milieueffectenonderzoek). Het openbaar onderzoek voor het provinciaal RUP is gepland begin 2010. In het verleden kwam deze zone al in het nieuws in verband met plannen om hier een nieuw voetbalcomplex voor Zulte-Waregem te bouwen
Het stadsbestuur, de oppositiepartijen incluis, staan achter het project om een bovenlokaal (gewestelijk) bedrijventerrein van 33 ha in te richten tussen de E17, de Blauwpoortstraat en de expressweg N382. Dit stuit wel op verzet van enkele omwonenden. De betrokkenen vrezen geurhinder, toenemend lawaai en hebben het er moeilijk mee om hun mooie uitzicht af te geven. De vlakte is eigendom van het OCMW van Kortrijk, dat al zijn goedkeuring heeft gegeven om deze te verkopen. De gemeenteraad van Waregem besliste al eerder om in principe de grond aan te kopen voor de aanleg van het bedrijvenpark Blauwpoort als de provincie en het Vlaams Gewest daar groen licht voor geeft.
Uiteindelijk is het de bestendige deputatie die zal beslissen over de afbakening. Schepen van Ruimtelijke Ordening Kristof Chanterie verwacht daarvoor meer nieuws eind april of begin mei. Het voorstel van het Kleinstedelijk Gebied, zoals voorgesteld op 18 november blijft intact, ook na bespreking van de bezwaren tegen de komst van het bedrijventerrein Blauwpoort. Alle betrokkenen rond de tafel vorige vrijdag blijven gewonnen voor de Blauwpoort als de ideale plek voor een nieuwe industriezone in Waregem. Maar toch blijft het wachten op de beslissing van de Bestendige Deputatie van de gemeente. Daarbij blijven ook alle bezwaren van het Comité tegen de aanleg van de industriezone meegenomen bij de beslissing. Bij omvorming tot industriezone wordt een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan opgemaakt.
Tegenstand
Niet alle Waregemnaars zijn onverdeeld gelukkig met de geplande industriezone aan de Blauwpoort. Buurtbewoners hebben zich alvast gewapend in een actiecomité. Van daaruit komen gans andere geluiden. Daar wil men niet horen van bijkomende industrie op de Blauwpoort en dus ook niet van onteigeningen. Voor hen staat de toekomst van twee landbouwersgezinnen op het spel. Een andere bedreiging van de ingreep in het gewestplan is het uitzicht : We hebben hier gebouwd voor de open natuur, niet om op fabrieken te kijken!

Het Blauwpoortcomité met Dries Demuytere, Hilde Malfait, Nico Rigolle, Roel Demuytere, Caroline Scheirlynck, Stefaan Decraene, Nancy Gabriëls, Fabienne Decraene, Steven Vanhove, Tonny Demuytere en Kristof Verhelst. (Foto HDV in Wekelijks Nieuws 300109)
Het actiecomité vertegenwoordigt een veertigtal gezinnen, die wijzen op een aantal ongerijmdheden. Tien jaar geleden werd nog gezegd dat de industrie aan de andere kant van de E17 zou blijven, maar het tegendeel blijkt nu op gang gezet. Tijdens de laatste verkiezingscampagne was al sprake over 'mogelijk 20 hectare industrie aan dé Blauwpoort'. Minder dan drie jaar geleden werden echter nog vijf bouwvergunningen toegekend voor woningen die aan het bedrijventerrein zullen palen.
Er werd hen steeds op het hart gedrukt dat er geen milieubelastende fabrieken zouden komen in deze buurt. Bij vroegere bouwaanvragen werd gezegd dat er langs deze kant van de autosnelweg geen industrie zou worden toegelaten. Het is trouwens niet de eerste keer dat politieke kringen in opspraak komen betreffende bouwaanvragen, ook in de Zavelberg werd niet veel rekening gehouden met buurtbewoners. Wanneer er meer duidelijkheid komt, kan het actiecomité op de Blauwpoort alvast rekenen op de steun van Natuurpunt en de Boerenbond om het agrarische landschap te beschermen.
De betrokken landbouwers voeren al in stilte actie sinds 2006. Omdat ze via de Boerenbond bevestiging hadden gekregen dat hun gronden agrarisch gebied zouden blijven, waren ze er gerust in tot de informatieve voorstelling in november een andere klok liet horen. De betrokken landbouwers Stefaan Decraene en Kristof Verhelst, zoon van Germain, zien hun toekomst bedreigd. Zij bewerken het grootste deel van de landbouwgrond in de Blauwpoort, die zou worden onteigend voor industrie. Deze wordt gehuurd aan het OCMW van Kortrijk, dat eigenaar is. Beide landbouwers zien ook opvolging voor hun landbouwbedrijf. Stefaan Decraene heeft vijf zonen en kreeg enige tijd geleden groen licht om zijn bedrijf uit te breiden tot 162 runderen. Kristof Verhelst is van plan om zijn tuinaanlegbedrijf van Elsegem naar Waregem te verhuizen.
Schepen Chanterie is niet onder de indruk van de bezwaren. In het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan, waaraan in 2006 de laatste hand werd gelegd, was al sprake van een industriezone aan de Blauwpoort. Dat werd in het ontwerp tot afbakening van het kleinstedelijk gebied Waregem alleen maar bevestigd. Telkens werden de plannen in de gemeenteraad goedgekeurd met algemeenheid van stemmen. Volgens de schepen bestaan er ook strenge normen op uitstoot van fijn stof en dergelijke voor de bedrijven die zich komen vestigen.
(wordt vervolgd
)
|