Michele George is opnieuw Paralympisch kampioen dressuur. Samen met haar paard Best of Eight was de Waregemse een klasse te sterk voor de concurrentie. Het is haar vierde paralympische titel op rij en haar zesde gouden medaille op de Paralympics. Daar kunnen er zaterdag in Versailles nog wat bijkomen, in teamverband, en in de individuele freestyle competitie.

De Waregemse ereburger is met deze nieuwe persoonlijke Paralympisch gouden medaille de absolute koningin van de paradressuur grade 5. Ze haalde al dubbel goud in Londen 2012 en Tokyo 2021, goud en zilver in RIO 2016, met ook nog eens vier wereld- en twee Europese titels erbij. Door een paardrijongeval in 2008 heeft ze verlammingsverschijnselen aan haar linkerbeen. Maar ze bleef trouw aan de paardensport en het blijft haar droom om ooit ook nog eens olympisch te kunnen optreden samen met de valide atleten.
De Belgische amazone had nog één twijfelgeval voor haar oefening: hoe zou haar merrie ‘Best of Eight’ reageren op de omstandigheden? "Ze had nog nooit met publiek gereden, want in Tokio was het wegens covid vrij stil. Maar Best of Eight was een echte prinses. Ik ben ongelofelijk gelukkig. Ik heb op voorhand nooit over medailles gesproken, maar de honger was echt groot en blijft groot." Michele George droomt zelfs van haar 7e goud, een evenaring van Paul van Winkel. "Dat is een extra motivatie om nog beter te doen. De beste Belgische paralympiër worden is absoluut een mooie doelstelling. Ik wil grenzen verleggen." Met zaterdag nog de teamfinale en de freestylecompetitie krijgt ze nog twee kansen in Parijs om haar prijzenkast nog wat meer te vullen met eremetaal.

Best of Eight
Ze heeft een bijzondere bijna familiale band met haar paard. De openingsceremonie van de Paralympische Spelen heeft het vorige week zonder Michèle George moeten doen. Bij De Ochtend op Radio 1 gaf de amazone toen de reden waarom ze verstek moest laten gaan. “De paarden zijn pas welkom vanaf 30 augustus in Versailles en ik ga ervan uit dat een ruiter bij zijn paard hoort. De laatste dagen voor de Paralympische Spelen zijn cruciaal voor mij. Dus ik heb gekozen om bij mijn paard te blijven, te kunnen trainen en daarop de focus te leggen. Naast de fysieke paraatheid moet het paard ook mentaal fit zijn. Ik denk dat de nabijheid van de ruiter en alles in rust voorbereiden heel belangrijk is voor het paard. De merrie weet heel goed wat er aan de hand is en ziet dat alles wordt klaargemaakt. Ik haal ze dan ook meerdere malen per dag uit de stal om te gaan grazen. Ik doe dat het liefst van al zelf om ervoor te zorgen dat ze mentaal fit blijft. Maar ik zal met mijn hart wel bij de openingsceremonie zijn en iedereen steunen."
Net als op de Olympische Spelen had het paardrijden in Versailles plaatsvinden. "Ik vind het ongelooflijk om in Versailles te mogen rijden. Het is een van de mooiste paleizen in Europa. Dat is op voorhand al een kippenvelmoment, want de setting is fantastisch. Het wordt puur genieten."
"De zon schijnt niet elke dag, maar kijk dan naar het licht van een ster", was haar motto in aanloop naar haar 4e Paralympische Spelen. En een ster kreeg het publiek te zien in Versailles. Met "Best of 8", de merrie waarmee ze al twee keer goud veroverde in Tokio, legde George een nagenoeg foutloze oefening af. De combinatie George-Best of Eight maakte de sterkste verwachtingen waar!
De 14-jarige merrie Best of Eight bleek vanmiddag niet onder de indruk van het nochtans fabelachtige decor van het kasteel van Versailles, en reed een vlekkeloos parcours. In de individuele test moest ze de combinatie 27 opgelegde ooitfiguren afwerken. De voorlopige leider in de tussenstand, de Duitse Regine Mispelkamp, moest met lede ogen toezien hoe Michele George op elk onderdeel haar score ruimschoots verbeterde. De combinatie werd door de 5 juryleden beloond met een score van 76,692 punten, een prestatie waar geen enkele tegenstander in Versailles meer aan zou kunnen tippen. Dat besefte George ook meteen.
Zelfs met haar ervaring was Michèle George nog even sprakeloos bij de bevestiging van haar gouden medaille. "Het is ongelofelijk", stamelde ze. "Aan de top komen is al ongelofelijk, daar blijven is enorm moeilijk."
|