Vorige week ging de pastorie op het Gaverke tegen de vlakte. Het gebouw werd ruim 70 jaar geleden opgetrokken door de gemeente Waregem, dat een woning moest leveren voor pastoor Lammertijn van de op 14 augustus 1942 opgestarte nieuwe parochie. De installatie van E.H. Georges Lammertijn als eerste pastor op het Gaverke dateert van 6 september 1942, maar het duurde wel even vooraleer hij kon gebruik maken van zijn nieuw pastoriegebouw.

Er was bij de komst van eerste pastoor Lammetijn nog geen kerk op het Gaverke. De bouw van het kerkgebouw werd door aannemer A. Cortijn gestart in 1951 op plannen van de Kortrijkse architect Maurice Allaert (1882-1960). De H. Familiekerk werd voor het eerst in gebruik genomen in december 1953. Wanneer de pastorie werd in gebruik genomen hebben we nog niet kunnen achterhalen, omdat we het bouwdossiers of het verkoopdossier nog niet hebben kunnen (mogen) inkijken.
Pastoor Lammertijn was dus de eerste pastoor en werd na zijn overlijden in 1959 opgevolgd door E.H. Remi Lanssens. Na hen volgden als bewoners van de pastorie nog de pastoors E.H. Desmedt en X. Vanaf 1 juni 1985 was E.H. Frans Huyghe (°Oostnieuwkerke 6 mei 1931- † 14 oktober 2008) er de bewoner.
verkoop
Op 2 september 2015 keurde de Waregemse gemeenteraad de verkoop goed van de pastorie aan de vzw Sint-Jozefs Vrije Beroepsschool. Verkoopprijs 340.000 euro. Het VTI gebruikte het gebouw als uitbreiding voor de eigen school en ook voor het VIBSO. De afgelopen jaren werd de oude pastorie onder meer gebruikt als een extra vergaderruimte en thematisch leslokaal. Het gebouw bood ook onderdak voor de alternerende beroepsopleiding van het Vrij Instituut voor Buitengewoon Onderwijs (VIBSO), terwijl het Centrum voor Volwassenonderwijs Sint Paulus ook overdag kon gebruik maken van deze extra accommodatie


Nieuwbouw
We vroegen VTI-directeur Jan Desmet naar de toekomst van deze site.
“Initieel werd ook onderzocht als de ombouw van de pastorie tot kinderopvang financieel haalbaar zou zijn. Hiervoor werd onder andere door de leerlingen van de afdeling bouwkunde een technische en financiële studie gemaakt. Hieruit blijkt dat de kosten voor de verbouwing, waarbij intern in het gebouw zoveel structurele wijzigingen nodig waren (indeling, energie, veiligheid, …), veel te hoog zouden oplopen. In vergelijking met het klooster van de zusters in de Broekstraat, dat volledig gerenoveerd werd in functie van een internaat én waarbij de indeling voor 90% behouden bleef, zou dit een verdubbeling van de renovatiekost betekenen. Hierdoor werd dit plan afgevoerd.
Ondertussen is er een grote evolutie in de werking van Sint-Paulusschool (waartoe campus VTI behoort) die ervoor zal zorgen dat vele diensten centraal zullen aangestuurd worden. Om dit mogelijk te maken komt er op de site een nieuw gebouw, een soort administratief centrum voor alle scholen van de Sint-Paulusschool. Hierin zal onder andere de algemene directie, de dienst financiën, de dienst infrastructuur en de personeelsadministratie gehuisvest worden.
De concrete plannen liggen nog niet ter tafel maar we kijken eerst uit naar de subsidiemogelijkheden van de overheid.”

|