De Provincie West-Vlaanderen maakt, in samenwerking met de steden Kortrijk, Harelbeke en Waregem, een Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) op voor de aanleg van een fietssnelweg tussen de stations van Kortrijk, Harelbeke en Waregem. Op 21 juni 2024 ondertekenden de 3 gemeenten en de Provincie een samenwerkingsovereenkomst, zodat duidelijke engagementen Samenwerkingsovereenkomst PRUP Fietssnelweg Kortrijk-Harelbeke-Waregem. In deze samenwerkingsovereenkomst worden afspraken vastgelegd die zorgen voor zowel een inhoudelijk als financieel engagement om de planningsfase en het verwerven van de nodige gronden tot een goed einde te brengen.

De Provincie startte met de opmaak van het PRUP fietssnelweg Kortrijk-Harelbeke-Waregem. De fases startnota met publieke raadpleging, scopingnota en voorontwerp zijn afgerond. Op 20 juni 2024 werd het ontwerp-PRUP voorgelegd aan de Provincieraad. Van 9 september tot en met 8 november 2024 loopt het openbaar onderzoek. Er komen infomomenten en iedereen die dat wil kan opmerkingen of bezwaren indienen op de voorgestelde plannen. De provincie hoopt het PRUP definitief af te ronden in het voorjaar van 2025. De volledige realisatie mag niet eerder verwacht worden dan 2030.
Het project fietssnelweg F7 Kortrijk-Waregem vraagt de bouw van zeven nieuwe tunnels en drie bruggen. In Kortrijk en Harelbeke kan de fietssnelweg betrekkelijk eenvoudig gerealiseerd worden, maar in Waregem ligt het moeilijker. Schepen voor mobiliteit en fietsbeleid van Stad Waregem, Philip Himpe : “ Hier moeten nog ongeveer 4 ha grond verworven worden en ook een woning. De provincie start binnenkort de onderhandelingen met de betrokken eigenaars om deze in dit in der minne te regelen, zodat niet moet overgegaan worden tot onteigeningen.” De raming van de kostprijs : 1 km kost 1 miljoen euro, dus voor de 15 km F7 komen we al aan 15 miljoen euro. Met bijkomende constructies raamt gedeputeerde voor mobiliteit Jurgen Vanlerberghe die prijs nu op pakweg 20-25 miljoen euro.
Onthaalmoeder Nadine Vervaeck in de Tapuitstraat woont al sedert 1989 in de woning langs de spoorweg en baat er een crèche uit. “we hebben het traject langs beide kanten van de spoorweg goed tegenover elkaar afgewogen, aldus Gedeputeerde Vanlerberghe van mobiliteit. “ook aan de overzijde bevonden zich enkele extreem moeilijke obstakels met name een bedrijf en een containerpark. We hebben een moeilijke keuze moeten maken. De provincie wil tegelijk het aantal tunnels onder de spoorweg beperken en de fietssnelweg niet constant van kant laten wisselen. We onderzochten ook om rond het huis te gaan, maar dit zou voor de fietser niet zomaar een bochtje, maar een grote omweg inhouden.

Project al gestart in 2017
De Startnota 1.0 voor de Fietssnel weg dateert al van oktober 2017. In het kader van deze startnota 1.0 werd er ook een publieke raadpleging georganiseerd. Die publieke raadpleging liep van 23 oktober 2017 tot en met 5 januari 2018. Het verslag van het participatietraject bevat een overzicht van hoe de publieke raadpleging aangekondigd werd, wat de mogelijkheden om inspraak in te dienen waren, hoe de inspraakmomenten aangepakt werden en welke adviezen en inspraakreacties ingediend werden.
Van 9 april tot en met 3 mei 2019 volgde er een tentoonstelling over de fietssnelweg F7 opgesteld in CC het Spoor in Harelbeke. Op 24 april en op 3 mei 2019 werden er infomarkten georganiseerd. Van 6 mei tot en met 26 mei 2019 stond de tentoonstelling in Waregem opgesteld en van 27 mei tot en met 7 juni 2019 stond de tentoonstelling in Kortrijk. Op de infopanelen zoals ze getoond werden op de tentoonstellingen en de infomarkten was reeds een beeld van de mogelijke route voor de fietssnelweg.
De deputatie van de Provincie West-Vlaanderen keurde op donderdag 28 maart 2019 de startnota 2.0 van het PRUP ‘Fietssnelweg Kortrijk-Harelbeke-Waregem’ goed. Uit de adviezen en inspraakreacties op de eerste startnota bleek een vraag naar meer technisch-ruimtelijk onderzoek, wat als bijlage bij deze startnota 2.0 zit. Deze studie vormt tegelijkertijd een onderdeel voor de opmaak van het plan-MER in functie van de RUP. De provincie vroeg de mening van de bevolking tijdens een periode van de publieke raadpleging, die liep van van 8 april tot en met 7 juni 2019, en kon iedereen ideeën, opmerkingen en suggesties indienen. Op 21//11/2019 volgde de goedkeuring van de zogenaamd scopingnota van het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP).
In november 2019 werd door de provincie ook de Procesnota 4.0 met voorkeurtracé opgesteld. Het gekozen tracé is een combinatie van stukken fietspad langs de noordzijde en de zuidzijde van de spoorlijn. Er werd gekozen voor een zo rechtlijnig mogelijk tracé, waarbij maar drie keer van kant wordt gewisseld. In Kortrijk vindt het tracé aansluiting aan de bestaande fietssnelweg het Guldenspoorpad en gaat het via een nieuwe onderdoorgang ter hoogte van de Passionistenlaan naar de noordkant. In Harelbeke kruist de fietssnelweg ter hoogte van de Stasegemstraat via een nieuwe tunnel naar de zuidkant en in Waregem wordt via de bestaande onderdoorgang opnieuw gewisseld naar de noordkant, zodat aangesloten wordt op een reeds bestaand stuk van de fietssnelweg F7 richting Deinze-Gent. Voor de vlotte en veilige doorgang zullen er over het volledige traject verschillende fietstunnels en fietsbruggen nodig zijn, meer bepaald over de drie ringwegen en het kanaal en onder de vijf bestaande spoorwegbruggen die de spoorweg kruisen.
De deputatie van de provincie West-Vlaanderen heeft in haar zitting van 30/05/2024 tenslotte ook de scopingnota 2.0 van het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) Fietssnelweg Kortrijk-Harelbeke-Waregem goedgekeurd. Er is een PRUP opgemaakt, goedgekeurd door de provincieraad en nu voorgelegd voor nieuw openbaar onderzoek van 9 september tot en met 8 november 2024 loopt het openbaar onderzoek.
https://www.west-vlaanderen.be/ruimtelijke-planning/rups/rup-fietssnelweg-kortrijk-harelbeke-waregem

|