Voor het eerst en als één van de eerste scholen in Vlaanderen, ontvangt de grootkeuken van de Sint-Paulusschool campus VTI het Smiley-label van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Dat betekent dat de 1.000 maaltijden die hier per dag bereid worden niet alleen lekker, maar ook van hoge kwaliteit zijn en veilig bereid worden. De opening van de volledig nieuwe grootkeuken was meteen het startsein om op de keukenvloer ook alle processen te optimaliseren.

Technisch directeur Rik Dasmet : “Kwaliteitsdenken is in onze campus, die reeds meer dan 20-jaar ISO gecertificeerd is, een rode draad. Toen de vraag van chef-kok Filip Derijcke kwam om ook in de grootkeuken in te zetten op dit specifiek kwaliteitslabel werd niet lang getwijfeld. Al jaren zet onze school sterk in op voedselveilige maaltijden, zowel voor leerlingen als voor personeel”.
Om het Smiley-label te kunnen behalen, moet een grootkeuken voldoen aan strenge criteria. Zo moet er bijvoorbeeld verplicht gewerkt worden met een autocontrolesysteem, waarbij de eigen werking voortdurend gecontroleerd wordt.Autocontrole of ‘zelfcontrole’ betekent jezelf controleren op voedselveiligheid. Het Smiley-certificaat toont aan dat je grootkeuken voldoet aan alle wetgevingen rond allergenen, voedselveiligheid en hygiëne én dat je dit ook zelf controleert. Wie dit label behaalt, wordt ook minder vaak door het FAVV gecontroleerd.
Met dit "good-practice" label onderstrepen de chef-kok en zijn team hun gedrevenheid voor het leveren van lekkere maaltijden. De dagelijkse ‘smile’ van 1000 leerlingen en leerkrachten, daar is het ons in de eerste plaats om de doen. Het behalen van de Smiley is een welverdiende bekroning voor de kwaliteitsvolle manier waarop ons keukenteam dit elke dag doet. Het Smiley-label is drie jaar geldig en schittert in de inkom van de school en in de grootkeuken
|