Jan De Cock (°23 mei 1945 – †6 maart 2024), inspirator van Kluisterklaar en oprichter van Jeugd-en Teatercentrum De Hoop in Waregem, een legende heeft ons verlaten. De Hoop was decennia lang een begrip in het Zuid-West-Vlaamse cultuurleven. Jan De Cock zette vanaf 1975 in de vroegere locatie van Kunst en Eendracht de Stationsstraat, met Neerlands Hoop (vandaar de naam) en veel andere vooruitstrevende muziek- en theatergroepen, een van de eerste kunstencentrum van Vlaanderen op de rails. Het was een kunstencentrum avant-la-lettre en boost voor het culturele leven in Waregem in de seventies en latere programmatie van het CC De Schakel, met o.m. een samenwerking voor het cabaretabonnement.

Jan De Cock startte als dorpsfotograaf in Oostrozebeke..In 1969 sloot hij zich aan bij Kluisterklaar in Ooigem. De werking werd uitgebreid met optredens in zaal De Zwarte Leeuw en succes deed Jan uitkijken naar eigen ruimte. Dat werd in 1970 mini-theater De Muze in een landelijke woning in Oostrozebeke, eigendom van zijn schoonvader. In 1971 zag hij de kans schoon om het leegstaande café-duivenlokaal De Beer om te bouwen tot het legendarische muziekcafé De Beer met podium. Hij introduceerde daar onder meer Nederlands Hoop. Kleinkunst werd ‘polderpop’, elektrisch versterkt en Jan werd geconfronteerd met de beperkte mogelijkheden van De Beer.
Via contacten met o.m. Sep KIndt en Marc Eggermont leerde Jan De Cock Waregem kennen. Het Cultuurcentrum De Schakel bood Jan ongekende mogelijkheden wat betreft scene en zaal en op 21 oktober organiseerde Jan De Cock met Kluisterklaar zijn eerste concert in De Schakel. Op 1 maart 1974 opende hij zijn liedjeskafee De Hoop in de voormalige café De Roode Poort, gelegen vooraan de bioscoopzaal Kunst en Eendracht in de Stationsstraat. Met de hulp van een aantal jongeren werd onmiddellijk een aantal activiteiten opgezet. Toneelgroep Kunst en Eendracht verhuisde naar De Schakel, maar filmclub Willem Putman bleef zijn films nog tot het voorjaar 1976 programmeren in hun zaal in de Stationsstraat. Jan De Cock organiseerde op 10 mei 1975 al zijn eerste toneelvoorstelling in die zaal.
De zaal kreeg de naam Jeugd- en theatercentrum De Hoop. In 1984 zou die naam worden aangepast tot Muziek- en Theatercentrum De Hoop. Het nieuwe bestuur van vzw Kluisterklaar in De Hoop te Waregem werd gevormd door vooral Waregemse jongeren. Stilaan werden de activiteiten ook grootschaliger georganiseerd en werd het podium verlegd van het café naar de zaal. De muziek evolueerde van kleinkunst naar pop en rock. De Hoop werd het trefpunt van allerlei initiatieven.
De vereniging kende spoedig een bloei en draaide, op een kleine toelage van de Waregemse cultuurraad na, met eigen middelen. De exploitatie van het café en de zaal bleven in de gehele geschiedenis van De Hoop gescheiden. Jan De Cock was exploitant van het café, wat zijn broodwinning was. De zaal was in handen van de vzw. Wat Jan De Cock aan artiesten naar De Hoop haalde is buitengewoon. Kurt van Eeghem dook in De Hoop op in verschillende gedaanten. We noemen Herman van Veen, theatergezelschap het Ei met Luc Bral, Raymond van het Groenewoud, Kris de Bruyne, Peter Vermeersch, Hans de Booy, Tom Lanoye , Herman de Coninck, … Hij zou tot het einde op 4 maart 1988 zijn troetelkind trouw blijven.
(info Guy Opsomer)


|