Sinds 1 juni 2023 is de juridische fusie van de Sociale Huisvestingsmaatschappijen Mijn Huis, Helpt Elkander en het regionaal sociaal verhuurkantoor (RSVK) van Waregem officieel een feit. Het is een eerste stap in de vorming van de woonmaatschappij in het gebied onder Zuid-West-Vlaanderen-Midden. De Vlaamse regering heeft immers beslist dat er vanaf 2023 per stad of gemeente maar één maatschappij meer mag zijn die sociale woningen bouwt, verhuurt en verkoopt. Het werkgebied van deze woonmaatschappij zal bestaan uit de gemeenten Anzegem, Deerlijk, Dentergem, Lendelede, Oostrozebeke, Wielsbeke en uiteraard de steden Harelbeke en Waregem. In totaal zal de nieuwe woonmaatschappij 3300 woningen beheren.

Voor de bovengemelde gemeenten zal de oprichting van een nieuwe woonmaatschappij geen invloed hebben op de woonsituatie. Ze blijven in een sociale woning wonen en de huurprijs wordt nog altijd berekend volgens de richtlijnen van de Vlaamse Codex Wonen. De nieuwe woonmaatschappij garandeert verder woonzekerheid op voorwaarde dat de huurdersverplichtingen worden gerespecteerd. Vanzelfsprekend zal er voor een aantal huurders toch één en ander wijzigen. De gemeenten Tielt, Pittem, Ardooie, Zwevegem, Avelgem, Wortegem-Petegem en Zulte zullen niet meer tot het werkingsgebied van de nieuwe woonmaatschappij behoren. Wegens de nieuwe regeling van Vlaamse regiovorming liggen ze in andere regio’s. Deze huurders zullen bij een andere woonmaatschappij terecht kunnen. Vivus zal er alles aan doen zodat de overschakeling vlot verloopt. Voor Wielsbeke, Dentergem en Oostrozebeke is vooralsnog een uitzondering toegestaan.

100 jaar sociale huisvesting
Na WO I was het woningtekort groot, vooral in de klasse van de minder-begoeden. Op 11 oktober 1919 werd een nationale maatschappij opgericht om deze sociale nood op te lossen. De oorspronkelijke benaming van deze maatschappij was "Nationale Maatschappij voor goedkope woningen en woonvertrekken". Momenteel beter gekend onder de benaming VMSW (Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen).In Waregem volgde op 8 juli 1922 de oprichting van S.M. Helpt Elkander, een burgerlijke vennootschap met de vorm van een C.V. opgericht onder de naam "Helpt Elkander" onder het directoraat van dhr. De Craene Hubert en dhr. Thienpont Achile, respectievelijk Voorzitter en Secretaris-Zaakvoerder.
Oorspronkelijk beperkten de bouwactiviteiten zich uitsluitend tot de gemeente Waregem. Tussen 1923 en 1936 werden er 124 woningen opgericht en verhuurd. In de loop der jaren is dit beperkt aanbod, door het aansluiten van andere gemeenten, uitgegroeid tot een aanzienlijk patrimonium met 1323 huurwoningen (toestand op 31/08/2018).Het patrimonium strekte zich uit over 10 steden en (deel-) gemeenten: Waregem, St Eloois Vijve, St Baafs Vijve, Wielsbeke, Dentergem, Oeselgem, Aarsele, Kanegem, Egem en Koolskamp.
CV Mijn Huis in Harelbeke is gegroeid uit een initiatief in 1924 van de Christelijke Werkliedenbond en de eerste beheerraad bestond bij de stichting in 1926 als pluralistische plaatselijke “Maatschappij voor Goedkope Woningen” uit 10 vertegenwoordigers van de verschillende geledingen van de maatschappij. Op 17 juli 1928 werd begonnen met de opbouw van de eerste 17 woningen. Als plaatselijke maatschappij bouwde Mijn Huis tot 1940 in totaal 87 eengezinswoningen en 5 huisjes voor ouden van dagen.
Na de oorlog werd de plaatselijke maatschappij omgevormd tot een gewestelijke maatschappij. De aansluiting van Desselgem en Beveren-Leie dateert al van 1949. Andere aangesloten gemeenten waren Deerlijk, Ooigem, Vichte, Ingooigem, Tiegem, Heestert, Hulste, Bavikhove, Oostrozebeke, Wakken, Waarmaarde, Lendelede en Anzegem. In de naoorlogse periode tot 1960 werden 1.088 woningen gebouwd. In de periode 1960 – 1982 volgden nog eens 2.746 woongelegenheden, 62 sociale kavels, 239 huurappartementen, 671 huurwoningen, 1.450 BA2-woningen (belofte tot aankoop) en 386 verkochte huurwoningen. Nadien werd de bouwactiviteit in de sociale huisvestingsector drastisch teruggeschroefd.
Vanaf 2012 tot nu bouwde Mijn Huis 311 woningen en appartementen. Hierdoor komt het totaal aantal woningen op 1776 eenheden. In de nabije toekomst zitten er nog tal van projecten in de pijplijn en Mijn Huis begint stilaan haar oude complexen te vervangen door nieuwe, moderne gebouwen. Lopende werken zijn er onder meer in Beveren Leie - Sint Janspark en Desselgem – Vlaslaan. Nieuwe projecten staan onder meer op stapel in Beveren - Leie -Ter Weerst en Desselgem – Tienbunder.
In 2004 werd onder impuls van stad Waregem en de gemeente Deerlijk het regionaal sociaal verhuurkantoor (RSVK Waregem) opgericht. De missie was het recht op wonen realiseren voor de meest kwetsbaren door middel van het huren en verhuren van betaalbare en kwaliteitsvolle woningen op de private huurmarkt. Via intensieve huurbegeleiding en nauwe samenwerking met andere woon- en welzijnsactoren versterkte het RSVK de huurder in hun rechten en plichten.
De gemeenten Anzegem, Wortegem-Petegem en Zulte konden zich ook vinden is deze missie en werden lid tot de vereniging.
100j Helpt Elkander e-waregem (seniorennet.be)
|