Zaterdag 3 december is er opnieuw ezeltjeskermis in Desselgem. Het is een initiatief van de mini-beleefboerderij De Stege, Wetstraat 74 te Desselgem. Tussen 10 en 18 u kan je er terecht voor om uitgebreid kennis te maken met de unieke werking voor de zorggasten. Bijzonder is de individuele ezeltherapie, die wordt aangeboden voor kinderen, jongeren en volwassenen met psychiatrische problemen, mentale beperkingen of sociale problemen.

De Stege is een letterwoord en komt van de twee dochters van bezielster Nathalie Sinnesael en haar echtgenoot Bert : STErre en GEike. Mini-beleefboerderij De Stege is gestart in 2017. Aanvankelijk waren dat verjaardagsfeestjes en kinderkampjes. In 2018 werd de vzw opgericht met zorgboerderij en dagbesteding. De visie van De Stege is dat iedereen die op de zorgboerderij komt een zinvolle tijdsbesteding krijgt in een huiselijke, familiale sfeer. De uitbaters gaan uit van ieders eigenheid en handelen vanuit het referentiekader van de cliënten, waardoor ze zich veilig en geborgen voelen.
Ken je de werking (nog) niet? Sluit dan op 3 december bij de ezeltjesmarkt zeker aan bij één van de infomomenten, die dag om 11 uur, om 14 uur en om 16 uur. Je steekt een hart onder onze riem als je naar de Ezeltjesmarkt komt en ja, je steunt er de vzw ook financieel mee. De inkom is gratis, net als de glimlach en dankbaarheid van hun zorggasten én het gebalk van onze ezels, het gesnater van onze eenden en het gemekker van onze geiten... Mocht je al een 2023-agenda hebben, noteer dan alvast het weekend van 2 tot 4 juni. Dán vijven, euh vieren ze immers het vijfjarig bestaan van De Stege!

Ezelstherapie
Nathalie : “Door het rustgevend effect van ezels op kindjes te ervaren wou ik meer te weten komen over hoe ik Nelle, Zulma, Trezeke en Guustje kon inzetten in “De Stege”. Daarom volgde ik de opleiding asinotherapie bij ezelstal “Hans en Grietje” in Maastricht. Asinotherapie of ezeltherapie betekent de therapeutische inzet van ezels in de zorg.
Onze ezeltjes zijn zeer goed in het omgaan met mensen met een beperking en/of psychische problematiek. Door hun zachtaardig karakter, slimheid, hun groot knuffelgehalte en nog tal van positieve eigenschappen kunnen ze perfect ingezet worden in de zorg. Ezels houden van rust en stralen dit ook heel hard uit.
Wij gaan ons vooral richten op de vachtverzorging ofwel “de pansage” . Het is een vast ritueel tijdens de ezeltherapie en is gebaseerd op de manier waarop ezels dit bij elkaar doen. We gaan de ezels aaien en borstelen, kriebelen in de oren enz. De ezels kan men tot rust laten komen, laten ontspannen wat een positief effect heeft op de ezel en cliënt. Op die manier kan een hechte band opgebouwd worden met de ezels.
Via structuur leren we onze ezels nieuwe dingen aan wat de nodige inspanningen van zowel hen als de cliënt vraagt. De cliënt wordt gestimuleerd om assertief, begripvol, geduldig, respectvol, empatisch,… te zijn . Dit versterkt het zelfvertrouwen en de sociale vaardigheden van cliënten en creëert kansen om op een positieve manier iets bij te leren. Het gedrag van cliënten en van ezels beïnvloeden mekaar voortdurend. De weerspiegeling van het gevoel en houding ten opzichte van elkaar werkt heel reflecterend voor cliënten.
Ezeltherapie wordt binnen “De Stege” aangeboden voor kinderen, volwassenen met een beperking of psychiatrische problematiek en kinderen van ouders met psychische problemen om de band te versterken tussen kind en ouder. Ook mensen die eens in hun stressvolle leven wil “onthaasten” kunnen hier terecht om de rust van onze ezeltjes te ervaren.”

Omgaan met dieren, natuur en elkaar
Fries Verschaete, een van de vrijwilligers : “Onze vrijwilligers, medewerkers en studenten worden met zorg uitgekozen om op een ongedwongen, semi-gestructureerde manier kinderen, jongeren en volwassenen te begeleiden met of zonder speciale noden. Respect voor mens, dier en milieu staat centraal. We werken met een open communicatie waarin het belangrijk is aan te voelen wat de ander kan (of juist -nog- niet kan).
We leren onze zorggasten hoe ze op een waardevolle manier met elkaar, de dieren en de natuur kunnen omgaan. We houden heel sterk vast aan de inclusiegedachte; mensen met of zonder zorgnoden ontmoeten elkaar hier en kunnen hier veel leren van elkaar. Kinderen leren hoe om te gaan met ‘anders-zijn’ en leren respectvol omgaan met elkaar. We tonen kinderen/jongeren en volwassenen met beperking hoe ze kunnen omgaan met de maatschappij. Zo bouwen wij mee aan een inclusieve samenleving. Er wordt dagelijks ‘lichtgestructureerd’ gewerkt waardoor de omgeving voorspelbaar is maar we hechten ook heel veel belang aan het leren omgaan met veranderingen. De vooropgezette structuur kan dan ook wel eens wegvallen.
We zorgen voor een huiselijke setting waar men relaties kan aangaan met elkaar, sociale vaardigheden kan trainen en bovenal zich terug waardig kan voelen. We zoeken naar interesses, talenten en vaardigheden die onze zorggasten hebben en gaan deze ook steeds gaan bekrachtigen. We gebruiken hun capaciteiten om hen terug te laten kennismaken met de maatschappij. Dat gebeurt in de donkey(work)shop waar zelfgemaakte gebruiksvoorwerpen en tal van zelfgemaakt lekkers aan de man/vrouw/x wordt gebracht ‘in het gelegenheidswinkeltje’ dat ze -onder begeleiding- zelf bemannen. Door hun tijd zinvol in te vullen krijgen de mensen opnieuw een levensdoel; we geven hen iets om terug naar uit te zien.
We willen een plek zijn waar de kinderen/jongeren en volwassenen, die hier komen werken of spelen, zich thuisvoelen en waar het aangenaam vertoeven is tussen de dieren. We streven ernaar dat iedereen leert omgaan met elkaar en met ieders eigenheid. Zelfstandigheid wordt vergroot door talenten en capaciteiten te benutten. Belangrijkste voorwaarde is dat iemand die hier komt graag buiten vertoeft, graag vuil wordt en vooral graag dieren (en mensen) ziet. De Stege is een plek waar zorggasten kunnen voelen dat ze uniek, waardevol en verschillend mogen zijn!

https://destege.be/
|