Vrijdag 3 juni werd in Desselgem het vernieuwde park De Mote officieel geopend onder ruime belangstelling. De herinrichting en de opwaardering van het park aan OC De Mote kadert in de dorpskernvernieuwing van Desselgem. Het park met openbaar groen werd uitgebreid van 5500 m² naar 8000 m² en vloeit naadloos over in de tuin van woon- en zorghotel Aurélys via twee brugjes over de Barmbeek/Ezelbeek.

Bij de officiële opening gaf schepen Maria Polfliet toelichting bij het project. Burgemeester Vanryckeghem nam de inhuldiging van het park voor zijn rekening. De talrijk opgekomen inwandelaars konden nadien napraten tijdens een receptie in bistro ’t Boshûs van Woon- en Zorghotel Aurélys.
“We krijgen op die manier een grotere openbaar toegankelijke groene ruimte, ook toegankelijk voor minder mobiele personen. Dit is bovendien ook een eerste stap om de Barmbeek weer meer zichtbaar te maken. En op vlak van mobiliteit is dit tot slot een zoveelste stap in de uitbouw van het traag netwerk in gans Waregem”, aldus schepen Maria Polfliet met groen, landbouw, waterbeheersing, duurzaamheid, energie, afvalbeleid en stadsnetheid, natuur en klimaat als bevoegdheid. Het stadsbestuur koos voor een restauratie van het volledige park met een opwaardering van het groen en het aanwezige water. De komst van woon- en zorghotel Aurélys net naast De Mote zorgde voor een extra pluspunt.
Op 4 mei 2021 keurde de Waregemse gemeenteraad eenparig het ontwerp en de plaatsingsprocedure goed voor het groeninrichtingsplan van De Mote. Het ontwerp werd opgemaakt door pvba Buro Groen uit Roeselare, dat de opdracht op 26 februari 2020 kreeg van het schepencollege. Het schepencollege keurde het voorontwerp goed op 23 september 2020. De kostprijs voor deze opdracht werd geraamd op € 512.471,35 (incl. 21% btw). De opdracht werd gegund bij wijze van de openbare procedure met aankondiging op nationaal niveau.
Half november vorig jaar startten de werken. Naast de groenwerken in het park, werden er ook twee brugjes aangelegd. Deze vormen de rechtstreekse verbinding met het Woon- en Zorghotel Aurélys. Oorspronkelijk werd het aantal voorziene werkdagen op 90 kalenderdagen vastgesteld. De aannemer liet echter weten dat er meer tijd nodig was. Naast de voorziene 90 dagen, werd door het schepencollege van 9 maart 2022, 70 extra dagen toegestaan tot 28 april 2022.
De meerwerken kunnen voor een deel toegeschreven worden aan het onderschatten van de slib in de Barmbeek, die door de site loopt. Dat slib moest worden afgevoerd en ook de provincie moest werken laten uitvoeren aan de beek. De stormen van maart hebben ook goed huisgehouden in het park. Er sneuvelden zes bomen en die moesten eerst verwijderd worden. Het slib werd verwijderd, er werden 58 extra bomen geplant en nieuwe paden aangelegd. Fluvius kwam ook in actie om de nodige nodige verlichting te kunnen plaatsen. De speeltoestellen werden gekozen samen met de mensen van de nabije school.
Door de aanleg van twee brugjes over de Barmbeek kunnen de bewoners van het Woon- en Zorghotel Aurelys op grondgebied Beveren-Leie nu ook volop genieten van het stadspark De Mote. De bezoekers aan het woonzorgcentrum kunnen bovendien gebruik maken van ruimere parkeermogelijkheden aan de kerk van Desselgem en de Mote (naast Paradiso) dan de voorzieningen langs de Grote Heirweg/Beverenstraat.


Restauratie en herinrichting
In het park bevindt er zich een omwalling met water, waar tot 1894 de pastorie van Desselgem stond. Het gebouw bestaat niet meer, de omwalling wel. Die is nu volledig gerestaureerd, inclusief de herstelling van de oorspronkelijke verbinding met de Barmbeek. Door slimme ingrepen kunnen bezoekers en wandelaars nu veel meer genieten van het aanwezige water.
Voor wandelaars is er een wandellus voorzien, inclusief zitgelegenheid om rustig te verpozen. Ook (ouders met) kinderen zullen in het nieuwe park flink aan hun trekken komen met een avontuurlijke speelroute met natuurlijke spelelementen, die nog geplaatst moeten worden.
Bij de heraanleg besteedde de stad veel aandacht aan verantwoord groen, niet in het minst in het kader van klimaatrobuustheid. Na een zorgvuldige inventarisatie werden 56 bomen vervangen door nieuwe exemplaren zoals haagbeuk, zomereik, moeraseik enzovoort. Ook aan de lagere beplanting werd veel aandacht besteed. Het gaat hier om onder meer boerenjasmijn, krentenboom, kievitsbloem, boshyacint en een brede selectie aan bloembollen. Die laatste kwamen er vanuit een historisch perspectief. Het zijn allemaal stinzenplanten (een bijzonder groep verwilderende voorjaarsbloemen), die vroeger veel aangeplant werden bij pastorietuinen.

Geschiedenis
Het stadspark met deelgemeentehuis 'De Mote' in Desselgem is een site met een historisch verhaal. Een mote of 'motte' betekent een aangelegde aarden heuvel, vaak bebouwd met een burcht. Wat we kennen als ‘De Mote' was tot 1894 de plaats waar de pastorie van Desselgem stond. De pastorie op de mote is reeds met zekerheid aanwezig in de 15de eeuw, maar wordt pas weergegeven op de figuratieve kaart van de rentegronden onder Sint-Pieters heerlijkheid, opgemaakt door pastoor Gudwaldus van der Mariën in 1675. Op het einde van de 17de eeuw laat pastoor Cruijcke het stro en lemen huis op de mote vervangen door een stenen pastorie, waarbij de gronden errrond worden vrijgegeven voor het bouwen van huizen.
Het kostershuis is gelegen op de hoek met de huidige Liebaardstraat en wordt rond 1730 bewoond door Louis de Coster, die naast koster ook de functies van gemeentelijk ontvanger en ontvanger van de heerlijke renten van de Sint-Pietersabdij bekleed. Op de figuratieve kaart van de Sint-Pietersheerlijkheid, opgemaakt door Joseph de Coster in 1764, is de pastorie gelegen binnen een vierkante omwalling met gracht gevoed door de Ezelbeek. De pastorie is een L-vormig gebouw met aan de oostzijde een aanpalend bijgebouw. Zelfde situatie op de Atlas der Buurtwegen (1844).
De pastorie moet rond 1890 in een erg erbarmelijke staat geweest zijn. Toenmalig pastoor Van Steenhuyse had eerst geprobeerd geld los te peuteren bij de uitbaters van het Munkenhof, maar ving daar bot. Een tweede poging lukte beter. Provinciaal architect Naert kwam naar Desselgem om de staat van het gebouw na te gaan. Pastoor Van Steenhuyse ontving hem gepast in zijn bureau, zij het wel met een paraplu boven het hoofd om de man direct de gebreken van het gebouw te laten zien.
Naert oordeelde dat men best een nieuwe pastorie kon bouwen, op een andere plaats, verder van de gracht. Hij suggereerde zelf dat de pastorietuin daarvoor best in aanmerking kwam. De nieuwe pastorie was bij de aankomst van pastoor Raes in 1973 echter opnieuw in slechte staat. De nieuwe pastoor weigerde zijn intrek te nemen in deze pastorie en hij betrok een vrijstaand huis in de Nieuwstraat. Later verhuisde de pastorij dan naar de Liebaardstraat. De oude pastorij werd wat opgeknapt en vanaf 1975 namen de gemeentediensten er hun intrek. Vanaf 1978 liet de gemeente de pastoriesite aanleggen als gemeentelijk park, met behoud van de oude watergracht waar ooit de eerste pastorie stond.
In 1987 wordt de pastorie vervangen door het huidige deelgemeentehuis OC De Mote (Liebaardstraat nummer 34). Naar aanleiding van de algemene herschikking van straatnamen in 1990 wordt de straatnaam Mote toegekend aan de zijstraat van Liebaartstraat (langs Paradiso) met kleine parking. Voor het OC De Mote kwam een kunstwerk van Ria Debeerst uit 2007.
Om het historische karakter van De Mote te benadrukken, zijn de contouren van de vroegere pastoriewoning weer zichtbaar binnen de omwalling. Samen met de stinzenplanten is dat een herwaardering van de oorspronkelijke functie van deze groene site. De contouren van de pastoriewoning zijn uitgevoerd in roodkleurig grind.
Combineer parkbezoek met dienstverlening
Het deelgemeentehuis De Mote, dat aan de ingang van het park ligt, onderging geen veranderingen. Inwoners kunnen er ongewijzigd zonder afspraak terecht op maandag (13.30u.-16.30u.) en donderdag (9.00u.-12.00u.) voor heel wat dienstverlening. Alle info daarover staat op www.waregem.be/deelgemeentehuis .
|