Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele maakt 896.356 euro vrij voor negen restauratieprojecten in de provincie West-Vlaanderen. Een daarvan is het Waregemse project voor restauratie van de drie parkbruggen in het Kasteeldomein Casier, waarvoor 150.000 euro wordt vrijgemaakt. “Dankzij de standaardpremie kunnen eigenaars van onroerend erfgoed via een eenvoudige procedure snel een ondersteuning krijgen om hun erfgoed te onderhouden. Ik ben erg blij dat er massaal gebruik gemaakt wordt van deze regel om het erfgoed in goede conditie te houden. Dat is de beste manier om dure restauraties in de toekomst te vermijden”, aldus minister Diependaele.
De andere projecten zijn de koeienstal van Hoeve 't Boerenhof in Knokke-Heist, Heropbouw van Hotel Aux armes de France in Kortrijk, restauratiewerken aan architectenwoning Georges Vandenbussche in Tielt, restauratie voor Sint-Jansgasthuis in Veurne, restauratie van gevels en daken van het 't Hof Van Maldeghem in Brugge, interieurwerken aan de Kloosterkerk van de zusters redemptoristinnen in Brugge, restauratiewerken aan de parochiekerk Sint-Jan-Baptist in Menen en de restauratie van drie zeedijkvilla’s in Oostende,

Restauratie van drie parkbruggen op Kasteeldomein Casier in Waregem
De werken aan de parkbruggetjes kaderen binnen de algemene restauratie en herwaardering van het park. In het verleden werd al een doorgedreven parkherstel uitgevoerd, werden afsluithekken (2009), kapel en het koetshuis (2015) gerestaureerd en vonden onderhoudswerken plaats in het kasteel. Nu worden de drie parkbruggen gerestaureerd. Na de restauratie wordt het opnieuw mogelijk om de historische wandeling doorheen het park te maken. Voor de restauratiewerken is een premie van 150.167,53 euro toegekend.
De restauratie komt niets te vroeg. Het studiecontract voor het herstel van de bruggen en oevers werd al goedgekeurd in de gemeenteraad van 2 april 2013. De restauratie van de oevers en de bruggen werd toen geraamd op €300.000. Het restauratiedossier wachtte dus al een hele tijd op goedkeuring door de Vlaamse overheid toen in 2020 de loopbrug door een breuk loskwam en één van de liggers grotendeels in het water terechtkwam. Het brugje was al enige tijd afgesloten voor het publiek in afwachting van de restauratie.

Het kasteeldomein omvat een neoclassicistisch landhuis, in oorsprong daterend van circa 1852 en vrij grondig uitgebreid in 1921, en koetshuis, eveneens van circa 1852 met oranjeriegedeelte links en in 1904 aangebouwde hondenkennel. Het kasteelpark is vermoedelijk daterend van circa 1872 en ontworpen in Engelse landschapsstijl met romantiserende invloed, voorzien van siervijvers, brugjes en een ijskelder. In het park bevindt zich ook het laatste overblijvend exemplaar van een 19de-eeuws pompmolentje in Vlaanderen, gebouwd tussen 1872 en 1883. Aan de Stationsstraat is het park afgesloten door een laag gecementeerd muurtje, waarboven een ijzeren hekwerk; de toegang wordt gemarkeerd door vierkante, gecementeerde pijlers met vaasbekroning.
In 1977 werd het park met kasteel aangekocht door de gemeente Waregem, die het domein vanaf 1982 openstelde voor het publiek. Het kasteelpark Casier werd in 2003 beschermd als stadsgezicht. De bescherming van het Kasteeldomein Casier in Waregem omvat het landhuis, het koetshuis met oranjerie en de aanleunende hondenkennel, het hekwerk aan de Stationsstraat, de waterpartijen met eilanden en bruggen, de ijskelder en de Onze-Lieve-Vrouwkapel met aanleunende muur aan de Keukeldam. Het kasteelpark bezit prachtige groepen oude bomen, beschikt over vijvers met fonteinen, en heeft goed onderhouden wandelpaden en groen. In 1986 werd de ijskelder van het kasteel ingericht tot vleermuizenreservaat.
De walgrachten zijn in 1872 vergraven tot siervijvers. De beide eilanden zijn bereikbaar via loopbruggetjes. Het betreft twee vlakke gietijzeren bruggetjes met (rode) bakstenen bruggenhoofd. De bruggetjes zijn voorzien van geometrisch uitgewerkte leuningen: geajoureerd door middel van rechthoeken met kruisverdeling en centrale rozetten. Een stenen boogbruggetje met natuurstenen afdekking verbindt het wandelpad achter het kasteel met de rechthoekige omwalling. De brugwanden waaieren uit en hebben een L-vormige aanzet naar de doorgang toe. Een grote es en paardenkastanje begeleiden deze oude doorgang. De twee eilanden worden verbonden door een smeedijzeren boogbruggetje, gelegen in de vista vanuit het kasteel op het open meersenlandschap. Boven een fijnmazig smeedwerkje ter hoogte van de houten bevloering vormen elf lange dubbele krullen de leuningen van de halfronde boogbrug.
Binnen het onroerend erfgoeddecreet heeft Waregem nog dossiers lopen voor de Manege de Ribaucourt en Villa Salomé met omgeving, de tuin van Villa Gaverzicht, Domein Saint-Georges met park en de oud Moregembossen-Spitaalbossen.
Meer info over het monument: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/aanduidingsobjecten/13048
|