Van vrijdag 25 tot en met zondag 27 maart vindt in hartje Waregem Maart Kunstroute plaats. De kunstroute is intussen al aan de negende editie toe. Dit drukbezochte kunstparcours verbindt vijf locaties in het centrum van de stad, waar het publiek kan genieten van hedendaagse kunstexpo’s en performances. U kunt er zowel een wandel- als fietsroute van maken.

Via een uitgestippelde route kan de bezoeker gratis halt houden in cc De Schakel, Zaal 29 van de stedelijke kunstacademie, Be-Part, Bruthausgallery en Claessens Canvas.
- CC DE SCHAKEL Tim Theo Deceuninck | Letter to Mary S.
Op zaterdag 5 maart vlak voor het Feest van de Cultuurraad opende in de hal van het Cultuurcentrum De Schakel de merkwaardige tentoonstelling ‘Letter to Mary S.’ van Tim Theo Deceuninck. In de reeks Letter to Mary Sommerville onderzoekt Tim Theo Deceuninck – aan de hand van de lichtgevoeligheid van planten – het fotografisch proces en stelt hij duurzaamheid, technologische ontwikkeling en onderdrukte geschiedenissen in vraag. Zijn project komt tijdens de maand maart volledig tot ontwikkeling in de foyer van De Schakel en zal je allicht niet ongevoelig laten.

Mary Somerville is een Britse wetenschapster, die begin 19de eeuw onderzoek deed naar de lichtgevoelige kwaliteiten van planten. Ondanks haar vernieuwende ontdekkingen, krijgt ze als vrouw maar weinig erkenning binnen academische kringen. In een brief aan Sir John Herschel, een mannelijke collega en pionier binnen de fotografie, schrijft ze hoe het sap van planten reageert op blootstelling aan het lichtspectrum.
Vandaag ontpopt fotografie zich als symptoom van een maatschappijsysteem dat steeds meer op snelheid en automatisering gericht is. In een wereld van donkere rook en fijn stof ontwikkelde het fotografische apparaat zich steeds verder op basis van schadelijke of schaarse grondstoffen. De zoektocht naar een zelfstandig ecologisch fotoproces bracht Tim Theo Deceuninck (°1992, Aartrijke) terug naar de wortels van de fotografie. Daar vindt hij de menselijke maat terug en plaatst deze in een wederkerige verhouding met de natuur.
Openingsuren: - dagelijks van 11.00u tot 18.00u
- tijdens de MAART Kunstroute:
Vr 25 maart: van 19 u tot 22 u
Za 26 maart: van 11 u tot 18 u
Zo 27 maart: van 11 u tot 18 u
- Zaal 29 Veerle Van Nuffelen | Het Kleikenrad
Veerle Van Nuffelen is actief als beeldend kunstenaar, leerkracht KASK Dendermonde en coördinator van kunstprojecten. In het werk van Veerle Van Nuffelen schuilt dikwijls een verwijzing naar het proces. Via experimenten bij autonoom werk wordt de kijker geconfronteerd met de zoektocht die Veerle met klei en andere materie aangaat. Het proces is nog duidelijker in haar participatief werk. Communicatie en eventuele medewerking van de toeschouwer zorgt voor een grotere betrokkenheid bij haar werk. Zo ook in de kunstinstallatie Het Kleikenrad (een samenwerkingsverband met Oscar Luthi) waar ze de toeschouwer letterlijk dwingt om het lopende proces op een intieme manier te volgen vanop een massagetafel. Omstaanders worden tegelijkertijd uitgenodigd om in de huid van de maker te kruipen. Zo gaan kijker en maker in interactie met elkaar. Kunst kan op die manier een actief gespreksonderwerp worden. Van zaterdag 26 maart 2022 tot en met vrijdag 1 april 2022 is het ook open-les-week in de Kunstacademie van Waregem.

Zaal 29 | stedelijke kunstacademie van 25 tot 29 maart 2022
Vrijdag van 19 tot 22 u.
Zaterdag van 11 tot 18 u.
Zondag van 11 tot 18 u.
- Be-Part @cc De Schakel Marijke De Roover | Live, Laugh, Limerence | performance

In een innemende en ironische voorstelling, die met opera flirt, stelt Marijke De Roover onze stereotiepe denkbeelden over liefde in vraag. Haar blik richt zich op de populaire cultuur zoals popsongs, karaoke, musicals, films van Disney en romantische komedies en hoe daarin de liefde wordt verbeeld en bezongen.
Het zal gaan over popsongs, karaoke, musicals, films van Disney en romantische komedies - en hoe daarin de liefde wordt verbeeld en bezongen. De voorstelling getiteld Live, Laugh, Limerence ( An opera buffa in four acts) door Marijke De Roover vindt plaats op zaterdag 26 maart 2022 en begint om 19.30 u. Het geheel vindt plaats in De Schakel.
26.03 om 19.30 u. in De Schakel.
- Claessens Canvas Tramaine de Senna | A Balance Between Comfort and Convenience | curator: Joris Van der Borght
Tramaine de Senna's steeds evoluerende oeuvre getuigt van haar intense relatie met materialen en interesses in onderwerpen als de migratie van vormen, pop- en materiële cultuur, geïnternaliseerd geweld, uitbundigheid en de blijvende dubbelzinnige aanwezigheid - spoken - van de geschiedenis.
Voor de tentoonstelling in Claessens Canvas legt ze een visueel en conceptueel verband tussen de fysieke manifestatie van geïnternaliseerd geweld en de vormentaal van sommige hybride plastic speeltjes, waarbij ze beide gelijkstelt aan het groteske en gotische (misvormde lichamen die duiden op gemartelde zielen: de verkoolde huid en radioactiviteit van Hiroshima- en Nagasaki-slachtoffers van de atoombom tot de vlammenwerpers en bovennatuurlijke lichamelijkheid van Godzilla). In die zin zijn haar vormen analytisch en emotioneel - een oefening in sociale ontleding met een beklemmend formalisme, versterkt door tactiliteit, schaalvergroting en een visceraal gebruik van textuur en kleur.
Claessens Canvas, Molenstraat 47.


- Bruthausgallery Group Exhibition | Het Oor | curator: Joris Van der Borght
De titel Het Oor is geïnspireerd door de daad van Van Gogh, die - door diepe waanzin gedreven - zijn oor offerde en dit schilderkundig herhaaldelijk illustreerde. Hij plaatste zichzelf hiermee als de lijdende Christus binnen de beeldende kunsten.
De uiteindelijke drive die hierachter zat, wordt toegekend aan een hallucinante aanval, een psychotische actie, geestelijke problemen - kortom een daad van waanzin. We kunnen dit ook als een ver doorgedreven obsessionele daad interpreteren. De daad van iemand die waanzinnig wordt door de hard doorgedreven, bijna masochistische manier van werken aan iets wat hun bestaan definieert.
De vraag hierbij is dan ook: is het oor het kunstwerk, is de daad het kunstwerk, is de afbeelding van de daad het kunstwerk?
Vanuit dit vraagstuk selecteerde Bruthausgallery een brede waaier aan kunstenaars die op hun eigen manier schilderkunst benaderen. Elke kunstenaar toetst aan minstens één van deze elementen, die zal bepalen wat voor werk ze creëren.
In Het Oor worden de verschillende benaderingswijzen met elkaar geconfronteerd en in dialoog gebracht met manifeste schilderkunst. Hierbij houden we in het achterhoofd: Waarom schildert een kunstenaar? Wat drijft de kunstenaar tot het creëren van een bepaald werk?
Met de geselecteerde kunstenaars voor Het Oor probeert Bruthausgallery het medium schilderkunst op een momentaal en lokaal vlak zo breed mogelijk te representeren. De presentatie probeert elk aspect van wat als schilderkunst kan worden beschouwd te vatten op een speelse wijze, zonder kunsttheoretische of kunstfilosofische pretenties te koesteren.
Deelnemende kunstenaars: Annelies Van Damme - Adelheid De Witte - Charlie De Voet - Evert Debusschere - Jonas Dehnen - Loïc Van Zeebroek - Louise Delanghe - Matthieu Ronsse - Nina Van Denbempt - Pieter Jan Martyn - Steven Antonio Manes - Svelte Thys - Svetlana Mitrofanova - Willem Boel
Met dank aan Dauwens-Beernaert Gallery, Barbé-Urbain Gallery en Almine Reich Gallery.
Bruthausgallery, Molenstraat 84, www.bruthausgallery.com

- BE-PART Hadassah Emmerich | Hips don’t lie Curator: Patrick Ronse
In de oude meubelgalerie Vynckier, Henri Lebbestraat 25, presenteert Hadassah Emmerich een monumentale muurschildering. De toeschouwer wordt ondergedompeld in een kleurrijke en gelaagde compositie, waarin abstracte vormen zich in verschillende perspectieven in en naast elkaar nestelen. Emmerich deconstrueert en reconstrueert dit vormelijk spel aan de hand van sjablonen, maar gebruikt evengoed de tussenruimte als een terugkerend element. Ze verwijst hierbij naar de beeldtaal van de reclamewereld en de popart en thema’s als exotisme, religie, identiteit, erotiek en psychologie.
Locatie : Vynckier – oude meubelgalerie, Henri Lebbestraat 25
Praktisch :
25 maart: nocturne, alle locaties open van 19.00u. tot 22.00u.
26 en 27 maart: alle locaties open van 11.00u. tot 18.00u.
gratis toegang
Info www.waregem.be/maart
|