
De gemeenteraad is aan de helft van zijn legislatuur. Tijd voor een evaluatie. We willen daarmee aandacht vragen voor het politiek gebeuren op het gemeentelijke niveau. De lokale politiek is het democratisch niveau dat het dichtst bij de kiezer ligt. We kunnen niet alleen beter de gemeenteraadsleden beoordelen, maar ook de beslissingen hebben rechtstreeks verband met onze omgeving.
In de media komt de gemeentelijke politiek steeds minder aan bod. Dat heeft niet alleen te maken met het verdwijnen van de plaatselijke informatiebladen, maar ook met het verleggen van de focus op nieuwsgaring. Informeren van de lezer wordt ondergeschikt aan opvallende feiten. Gemakkelijk negatief nieuws krijgt meer aandacht dan saai opbouwend nieuws.
We hebben nog tijd gekend dat als we wat laat waren voor de gemeenteraad geen plaats meer hadden op de persbanken en elke gemeenteraad goed was voor meerdere bijdragen in de dagbladen en de inwoners ook in de gratis informatiebladen uitgebreid werden geïnformeerd over het reilen en zeilen in de gemeenteraad. Met de helft van de legislatuur kwamen uitgebreide bijdragen, waarbij alle fracties hun visie konden brengen over het gemeentelijk beleid. Daar hebben we nu ook alle fracties nog eens de kans toe gegeven.
We vroegen begin januari aan alle politieke fracties uit de Waregemse gemeenteraad om hun bilan op te maken voor de eerste helft van de huidige legislatuur en hun visie te geven op de komende drie jaar. Alle fracties hebben hierop uiteindelijk gunstig gereageerd en hun tekst doorgestuurd. Achtereenvolgens kregen we de visie binnen van Groen, CD&V, NVA/open VLD, Vooruit en Vlaams Belang. Na een korte inleiding publiceren we hier de teksten integraal zoals ze ons zijn toegestuurd.
Opvallend is het constructief gehalte van de verschillende fracties, een schril contrast van wat we de laatste jaren ondervinden bij de nationale politici. Het pleit voor de politieke volwassenheid van de gemeentelijke politici, die echt nog bezig zijn met de noden van de bevolking. Die vaststelling ligt volledig in lijn met wat we ook hebben kunnen vaststellen bij de aanpak van de corona pandemie. Denk hier onder meer aan de organisatie door de lokale besturen van de vaccinatiecentra.
Herinneren we nog even aan de uitslag van de gemeenteverkiezingen op 14 oktober 2018.
sp.a : 657 + 1100 = 1757 6,6 % 1 zetel
N-VA/Open Vld : 2.107 + 3.646 = 5.753 21,5 % 7
CD&V : 1.475 + 12.233 = 13.708 51,2 % 20
Groen : 1.269 + 1.942 = 3.211 12 % 3
VLAAMS BELANG : 1.420 + 907 = 2.327 8,7 % 2
In verhouding met 2012 verloor CD&V 4,5 %. Kartel verliest 3,3 %, Groen wint 5,6 %, VB wint 4,1 % en sp.a verliest 1,9 %.

|