
Dat de socialisten in Waregem maar één vertegenwoordiger meer hebben in de gemeenteraad grenst aan het ongelooflijke. Met kleppers als Armand Derore en recenter Eric Derijcke was de aanhang aanzienlijk. De sp.a ging met een volledige lijst naar de kiezer met lijsttrekker Tom Demunter en heel wat beloftevolle jonge kandidaten. De concurrentie was echter te groot en de socialistische partij behaalde slechts 1757 voorkeurstemmen (657 kopstemmen + 1100 naamstemmen). Daarmee ging de sp.a-fractie van 2 naar 1 raadslid. Tom Demunter moest vorig jaar ontslag nemen wegens onverenigbaarheid met zijn job bij de FOD Justitie. Hij werd in mei 2021 opgevolgd door Monia Arroudi, die met 248 voorkeurstemmen het derde hoogste resultaat haalde na lijsttrekker Tom Demunter en raadslid Maria Verhellen. Voorzitter Frederic Mortier en gemeenteraadslid Monia Arroudi reageerden op onze oproep.

Het is goed leven in onze stad. Quasi elke Waregemnaar zal dat beamen. Het stadsbestuur levert dan ook inspanningen om het imago van Waregem te laten blinken. Het zet daarvoor in op dure prestigeprojecten, zoals Het Pand en de Waterfront-site, maar het vergeet ook zijn inwoners niet. Handelaars en verenigingen die getroffen werden door de coronacrisis, kregen financiële ondersteuning, terwijl ouderen in diezelfde periode werden opgebeld om te horen hoe het met hen ging. Ook de eerste spadesteek voor een nieuwe brandweerkazerne mag zeker in de verf gezet worden. En daarnaast pikt de meerderheid af en toe een idee van de oppositie op, wat toont dat constructief meedenken in Waregem loont.
Vooruit is dan ook blij dat een aantal van hun tussenkomsten in de gemeenteraad resultaat hebben opgeleverd. Denk maar aan de marktkramers die in coronatijd een gedeeltelijke kwijtschelding van hun standgelden kregen, de bushaltes die beter toegankelijk zullen worden gemaakt voor rolstoelgebruikers, de inrichting van een herdenkingsplek voor alle COVID-19 slachtoffers en de open communicatie rond URSA. Allemaal onderwerpen die door onze gemeenteraadsleden op de agenda werden geplaatst.
Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Het tweede deel van de legislatuur kan hopelijk nog oplossingen brengen voor zaken die in de voorbije jaren niet of onvoldoende werden aangepakt.
Mobiliteit pijnpunt
Op het vlak van mobiliteit bijvoorbeeld vallen duidelijk nog stappen te zetten. Nog te vaak neemt het stadsbestuur beslissingen rond mobiliteit vanuit het perspectief van de automobilist. De keuze voor fietsstraten en fietssuggestiestroken in plaats van fietspaden zorgt ervoor dat fietsers op vandaag gewoon mee staan aan te schuiven tussen de auto’s. In onder meer de Stationsstraat, de Noorderlaan en de Westerlaan zijn andere oplossingen nochtans perfect mogelijk. En het nieuw ingevoerde mobiliteitsplan is een gemiste kans. Waar het de bedoeling was om een betere doorstroming van het verkeer te creëren, werden de files simpelweg verplaatst. Gelukkig heeft het stadsbestuur, na lang aandringen van de oppositie, ondertussen wel stappen gezet om de Markt verkeersvrij te maken, maar ook daar kan het nog beter.
Wat ons betreft moet er in de komende jaren absoluut prioriteit gegeven worden aan het verkeersveilig maken van de schoolomgevingen, want elk kind verdient een veilige trip van en naar school. Schoolstraten zijn bovendien niet alleen veiliger, maar ook gezonder. De doelstelling van het stadsbestuur om vijf schoolomgevingen aan te pakken, getuigt van weinig moed, want dat betekent dat maar liefst 80% van de scholen, en bijgevolg vier vijfde van onze kinderen, in de steek gelaten worden.
Dat gezinnen met kinderen te weinig gehoord worden is overigens een algemeen probleem, dat de afgelopen periode meermaals pijnlijk duidelijk werd. Ons voorstel om een fietsbieb op te richten werd weggestemd, zwemabonnementen voor families werden plots tot drie keer duurder omwille van een zogezegd technische ingreep en ondanks het massale protest tegen de sluiting van het zwembad van Vijve zette het bestuur koppig door. Deze beslissingen moest het stadsbestuur niet nemen, maar ze deed het wel zonder al te veel communicatie, en net daarom hopen we dat onze bevolking in het tweede deel van deze legislatuur eindelijk de inspraak zal krijgen die ze verdient.
Tot slot is er het ruimtelijk beleid. Ruimtelijke ordening is meer dan wat appartementsblokken neerpoten naast de stadionvijvers. Het gaat over duidelijke lijnen uitzetten wat betreft wonen, natuur, landbouw en werken. Wij stellen vast dat die er op vandaag niet zijn of dat er een rommeltje van werd gemaakt waar onze kinderen en kleinkinderen in de toekomst mee opgezadeld zullen zitten. Laten we dus met z’n allen hopen dat het stadsbestuur in de komende jaren een meer concrete visie op ruimtelijke ordening ontwikkelt en dat de fouten uit het verleden alsnog kunnen worden rechtgezet.

https://nieuws.vooruit.org/waregem
|