De Vlaamse regering vond het belangrijk om Vlaanderen nog eens op te delen in 15 regio’s. West-Vlaanderen wordt opgedeeld in 5 regio’s: Naast Zuid-West-Vlaanderen (vroeger arrondissement Kortrijk) zijn er de regio Brugge, regio Oostende, regio Midwest en de Westhoek. Limburg wordt niet gesplitst. Waregem ligt aan de rand van ZuidWest en paalt niet alleen aan Midwest, maar in Oost-Vlaanderen ook aan zowel regio Gent als aan Vlaamse Ardennen. Daarmee wordt de regio Waregem eigenlijk versnippert in vier verschillende regio’s, wat op middellange termijn nefast kan worden voor zijn economische ontwikkeling.

Bedoeling van die regiovorming is om de bestuurlijke versnippering tegen te gaan en komaf te maken met het kluwen aan lokale samenwerkingen tussen afvalintercommunales, politiezones, hulpverleningszones, enzovoort. Gemeenten kunnen zonder uitdrukkelijke motivering niet langer samenwerkingen opzetten over de grenzen van de regio’s heen. De gemeenten krijgen nu 10 jaar de tijd om hun samenwerkingsverbanden af te stemmen op de nieuwe realiteit.
We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat deze Vlaamse staatshervorming, zoals Vlaams minister Somers van Binnenlandse Zaken het noemt, niet alleen een ingreep is op de Waregemse gemeentelijke autonomie, maar vooral een hypotheek legt op de uitstraling op het economisch hinterland van onze stad. Het is duidelijk dat de splitsing in onze provincie goed uitkomt voor Kortrijk, Roeselare, Brugge, Oostende en Ieper. Waregem wordt als vijfde stad van West-Vlaanderen in een keurslijf gedrongen. Waregem ligt aan der rand van Zuidwest en buurgemeenten liggen in nog drie andere regio’s. Kruisem en Wortegem worden ingedeeld in de regio Vlaamse Ardennen en Zulte in de regio Gent. Wielsbeke, Oostrozebeke en Dentergem worden gestuurd naar Midwest. Het hinterland van Waregem wordt nu verdeeld over vier verschillende regio’s en de stad wordt haar vleugels afgesneden voor mogelijke samenwerkingsverbanden.

Een Waregemse politieke reactie konden we nog niet opvangen. Maar in Wielsbeke bijvoorbeeld is men niet gelukkig met de ingreep van de Vlaamse regering. Burgemeester Jan Stevens van Wielsbeke bevestigt onze visie en vindt de situatie ook surrealistisch. Hij heeft vrijdag voor Wielsbeke wel nog een paar uitzonderingen uit de brand kunnen redden. Wielsbeke mag voor eerstelijnszorg (bv. Vaccinatiecentrum) verder meewerken met Waregem. Ook voor woningbouw kan de samenwerking met Harelbeke en Waregem behouden worden. Maar voor de rest blijft het een vraagteken. Wie aan de rand zit van dergelijke nieuwe afbakening is de pineut en wordt belemmert in zijn samenwerkingsmogelijkheden. Velen in Wielsbeke werken liever samen met buurgemeenten van Waregem en hebben weinig banden met Tielt en al helemaal niet met Roeselare. Economisch leunt Wielsbeke ook veel beter aan bij de regio Waregem-Kortrijk.
We wachten nog op politieke reacties uit Waregem…
|