De stad Waregem en de gemeente Deerlijk slaan de handen in elkaar voor de uitbouw van een lokaal e-inclusiebeleid. Via het geselecteerde project ‘Digiproof Waregem-Deerlijk’ ontvangen ze samen 200.000 euro subsidie van Vlaanderen. Het doel is digitale uitsluiting te voorkomen.

De Raad van Bestuur van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) keurde op 17 maart 2021 zijn visie goed op e-inclusiebeleid. De omslag naar de digitale maatschappij veronderstelt een volwaardige digitale transformatie van het lokaal bestuur. Deze transformatie omvat vijf bouwstenen, waarvan een lokaal e-inclusief beleid er één is. Niet iedereen is immers in staat om de omslag naar de digitale maatschappij te maken. 40 procent van de Belgen tussen 16 en 74 jaar loopt het risico op digitale uitsluiting: 32 procent van hen heeft zwakke digitale vaardigheden en 8 procent gebruikt geen internet.
De digitale uitsluiting is duidelijk verbonden met inkomen, opleidingsniveau, leeftijd en geletterdheid. De voordelen van de toenemende digitalisering van de samenleving komen vooral ten goede van de groepen die sociaal, cultureel en economisch bevoordeeld zijn. Opmerkelijke vaststelling is dat het gebruik van digitale overheidsdiensten sinds enkele jaren op hetzelfde peil blijft.
Ondersteuning Vlaams Gemeenschap
De Vlaamse Regering trekt in het kader van het relanceplan 50 miljoen euro uit voor een programma voor het versterken van de digitale vaardigheden van de Vlamingen:
- 30 miljoen euro om via het sociaal kansentarief van de UiTPAS toegang tot internet te realiseren voor mensen met een laag inkomen.
• 15 miljoen euro om de lokale e-inclusiewerking onder regie van de lokale besturen te ondersteunen, waarbij ingezet wordt op oproepen, vormingen en begeleiding in samenwerking met lokale partners. Het uiteindelijke doel is om de digitale toegang, de digitale vaardigheden en het gebruik van digitale dienstverlening door burgers te verhogen.
• 5 miljoen euro voor de uitrol van een toegankelijkheidstoets voor digitale diensten, een Vlaams netwerk van digibuddy’s en een monitor van digitale competenties van de werknemers van de Vlaamse overheid en lokale besturen.
Op maat van de burger
In een snel veranderende samenleving zien we een enorm snelle evolutie op vlak van digitale toepassingen. Een groot deel van de samenleving is daar ook vragende partij voor, want digitale mogelijkheden sparen immers tijd uit voor de gebruiker én voor organisaties. Maar we zien dat een deel van de samenleving onvoldoende toegang heeft tot (nieuwe) digitale toepassingen.
Dat stelt onze lokale besturen voor een uitdaging. Hoe gaan we het ‘digitale gemak’ aanbieden aan al onze inwoners, maar er ook op toezien dat er geen inwoners uit de boot vallen?
Waregem en Deerlijk willen die uitdaging vanuit een gedeelde ambitie en aanpak in handen nemen. Via projectmiddelen die ze daarvoor ter beschikking krijgen van de Vlaamse regering, zullen ze samen werk maken van een beleidsplan. Dat moet voldoende ruimte geven aan digitale vooruitgang, met daarbij oog voor wie drempels ervaart.
Voor de uitwerking denken ze bijvoorbeeld aan e-ambassadeurs, een helpdesk-aan-huis ... Via detectie, monitoring en bijsturing van toegankelijkheidsproblemen en digitale knelpunten zullen we een e-inclusiebeleid op maat van de burger voeren.

|