Streamingdiensten staan bol van Nordic Noir, bekende gezichten trekken er massaal naartoe, onze woonkamers volgen hun trends en nog nooit klonken zoveel Vlaamse bands zo 'Scandinavisch'. Ook de programmamakers van De Schakel zijn in de ban van het noorden en nodigen je uit voor een warm programma. Velkommen, tervetuloa, välkommen, velkomið! Reserveer : https://www.ccdeschakel.be/pQo4GIw/uit-het-noorden
Vrijdag 21 januari 2022 laat Soetkin Baptist Noorwegen heel even in de kou en komt je met haar hemels warme stem het betere Frans chanson inlepelen in de Sint-Margarethakerk in Nieuwenhove. Met Que Désire laat Soetkin gekende én vergeten chansons met een breekbare grootsheid herleven. Met karakter en overgave brengt ze een meeslepend repertoire dat niet zelden op een staande ovatie wordt onthaalt. Soetkin wordt vocaal bijgestaan door Aline Goffin en geflankeerd door veelzijdige rasmuzikanten: Bert Candries op gitaar en basgitaar, Luc Vanden Bosch op drum en Paul Flush aan het hammondorgel. Aanvang om 20 u.
Woensdag 26 januari om 20 u. brengt Annemie Struyf haar verhaal over het hoge Noorden in de schouwburg van CC De Schakel, Schakelstraat 8, Waregem tel 056 62 13 40.

Soetkin Baptist
Soetkin Baptist (mezzosopraan, °1985) startte in 1994 haar muzikale opleiding in Galmaarden, waar ze viool en later ook zang volgde. Daarnaast zong ze in verschillende ensembles en koren, waaronder Innamorati di Musica. In 2003 zette ze haar studies voort bij het Lemmensinstituut te Leuven, met zang als hoofdinstrument (Dina Grossberger), naast viool en piano. Zes jaar later studeerde ze af met grote onderscheiding voor zang.
Van 2004 tot 2009 was zij de hoofdzangeres van Ishtar, de Belgische inzending voor het Eurovisiesongfestival in Belgrado, Servië, in 2008. Met O Julissi, een liedje in een verzonnen taal, strandde de groep in de halve finales. Vanaf 2007 stond zij op het podium met Chansons sans Paroles van Wouter Vandenabeele, haar duo met Anne Van den Bossche (piano), Soetkin made in France met ensemble Polygone, haar duo met gitarist Bert Candries en Duo Dès (met Eddy Peremans op gitaar), Friday in the City (met o.a. Marty Townsend).
Daarnaast is Soektkin ook een geliefde gastzangers bij o.a. Olla Vogala en zingt zij nog steeds bij Encantar. Sinds april 2012 werkt Soetkin als gastmuzikante mee aan 'Drumming' van Anne Teresa De Keersmaekers' Rosas en is zij regelmatig te gast bij Graindelavoix en bij het ensemble Psallentes.
In september 2013 verhuisde Soetkin in Noorwegen waar ze onder meer werkte aan een eigen repertoire onder de titel FuRua dat in 2015 live werd voorgesteld aan het publiek. Nu woont Soetkin in een afgelegen dorp in Noorwegen, waar ze muziekles geven. En ook zelf muziek maakt, natuurlijk. Met het programma van Annemie Struyf in het hoge Noorden werd duidelijk dat ze hier in Vlaanderen nog niet vergeten is.
Samen met haar uitgelezen band en de even schitterende Aline Goffin als backing, laat ze op een briljante wijze héél wat Franse chansons herleven. Jean Ferrat, Dalida, Michel Delpech, Charles Aznavour,… om er maar enkele te noemen. En niet zomaar! Menig nummer kreeg een totaal eigen arrangement waarbij er een vlaag van herkenning was maar evenzeer verrassing en virtuositeit. Nummers werden aangedikt, andere zijn totaal uitgekleed, maar er is één constante: de schitterende stem van Soetkin (én van Aline) die het publiek van het ene kippenvelmoment naar het andere voert.”
De eigenzinnige, soms wat theatrale, maar wel karaktervolle songkeuzes en dito interpretaties maakt van haar programma Que Désire een voorstelling om verliefd op te worden.

Annemie vertelt, Soetkin zingt
In het Hoge Noorden hebben ze elkaar ontmoet. Soetkin maakte er muziek, Annemie schreef er een boek. En samen vertellen ze hun verhaal. Over het Hoge Noorden, over vallen en opstaan, over diep ademhalen en verder gaan. Over hoop en verlangen. Over dromen en durven dromen.
Achter haar piano met uitzicht op het Noorse landschap begon Soetkin Baptist te dromen en te schrijven. Haar dromen kregen vorm. Mooi, maar soms ook hartverscheurend en rauw. De drang om te creëren was groot en weerklonk over de fjorden, op de grens op tussen kwetsbaarheid, speelsheid en vokale virtuositeit. In deze bizarre tijden brengt ze wonderlijke repertoire dat ontroert, inspireert en verbindt.
In hert Hoge Noorden begon journaliste en reportagemaker Annemie Struyf te schrijven aan haar nieuwe boek. Ze wilde de lessen die ze de voorbije jaren in haar persoonlijk en professioneel leven heeft geleerd, doorgeven aan andere dromers. Durf Dromen is de raad die ze wil geven, meteen ook de titel van haar nieuwe boek. Want dromen zijn kostbaar en moeten gekoesterd worden, zeker in moeilijke tijden.
www.soetkinbaptist.be
|