Vandaag dinsdag 12 mei 2020 is het precies 20 jaar geleden dat de Leiebrug tussen Waregem en Wielsbeke werd opengesteld voor het verkeer. De brug ligt precies op dezelfde plaats als de vroegere spoorbrug van het traject van spoorlijn 66a Anzegem-Waregem-Ingelmunster. De ijzeren spoorbrug werd voor het laatst vernield in 1944 bij het wegtrekken van de Duitsers en werd niet meer heropgebouwd. Het goederentransport langs dit traject werd daar toen onderbroken, maar bleef bestaan tussen Wielsbeke en Ingelmunster enerzijds en Vijve en Waregem anderzijds.

Het was aanvankelijk de bedoeling dat de expresweg N382 een verbinding zou worden tussen de E17 in Waregem en de snelweg N403 in Roeselare. De weg zou vanaf Oostrozebeke verder langs het kanaal Leie-Roeselare volgen. Het is nu uiteindelijk nog een gewestweg tussen Kaster en Ingelmunster. Vóór 2000 liep de weg slechts van Kaster tot aan de N43 in Waregem. De Leiebrug lag er vijf jaar ongebruikt bij. Pas in 2000 werd de N382 verlengd van aan de N43 tot aan Unilin Wielsbeke, weliswaar nog met gelijkvloers kruispunt met de N43 Gent-Kortrijk. Die brug voor de N382 over de N43 kwam er in 2011. Een derde fase met ook de ontlasting van het centrum van Wielsbeke werd gerealiseerd met de verdere verbinding naar de Ridder de Ghellinkstraat. In 2012 werd het sluitstuk van de weg aangelegd tussen Spano en de N357 in Ingelmunster.
De expresweg was zeker een zegen voor de verkeersleefbaarheid in de dorpskernen St.-Eloois-Vijve en St.-Baafs-Vijve, gelegen langs de N357, maar ook voor Desselgem en na de voltooiing met de aanleg vanaf de Stationsstraat naar Ingelmunster zou de weg ook de dorpskernen van Wielsbeke en Oostrozebeke ontlasten van het zware en doorgaande verkeer.
Leiebrug
De aanbesteding voor de Leiebrug gebeurde al in 1988, maar het project kende toen geen goedkeuring. Vier jaar later in oktober 1992 werd de aanbesteding wel getekend. Het was de firma “Antwerpse Bouwwerken” die de uitvoering op zich zou nemen en dit in opdracht van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. Aanbestede kostprijs van het kunstwerk : 166 miljoen frank. Op 1 april 1993 werd gestart met de bouw van de brug op de Leieoevers.
Op elke oever van de Leie begonnen een 30-tal bouwvakkers met de constructie van een brughelft. Deze werkmethode bracht geen vaarhinder met zich mee voor de scheepvaart. Elke brughelft steunde op een definitieve pijler in het midden. Het is rond de as van die hoofdpijler dat de gevaarten moesten worden gedraaid. Nadat beide delen van de brug op de Leieoever werden gebouwd werd elke brughelft verschoven.
Een kleine twee maanden na de eerste brughelft kon op 23 november 1994ckon de laatste brughelft over de Leie worden geschoven. Het 4.400 ton wegende gevaarte schoof doordat het steunvak was ingevet en dus gemakkelijk gleed. Met toepassing van een hefboommechanisme kon elke brughelft op de gewenste positie worden gemaneuvreerd. Het draaien naar de juiste positie over de Leie duurde voor elke brughelft ongeveer drie uren.
Na het draaien en verschuiven werden de twee brughelften verbonden met een sluitmoot. De brug was halfweg juli 1996 voltooid. De kostprijs bedroeg 184.000.000 euro incl. btw.
Het wegvak werd in drie fasen uitgevoerd. De brug heeft een totale lengte van 258m. De middenoverspanning bedraagt 126m en de 2 zijoverspanningen zijn elk 66m lang.
Op 5 november 1996 werden de grond- en verhardingswerken tussen de N43 en de Leie aanbesteed en op 2 april 1997 aangevat. Op 3 december 1998 waren de werken voltooid. Op 29 januari 1998 werden de grond- en verhardingswerken voor het traject Leiebrug – Stationsstraat Wielsbeke aanbesteed. Op 14 september 1998 werden deze werken aangevat. Op 8 juni 1999 werd de N.V. Deswebo die de werken had aangevat, door de rechtbank van koophandel te Kortrijk in staat van faillissement verklaard. De werken waren toen voor ongeveer 40% uitgevoerd. Dankzij een nauwe samenwerking met de curatoren kon de overeenkomst tot overdracht van de opdracht aan de N.V. Stadsbader door de minister op 17 september 1999 worden goedgekeurd. De werken werden meteen heropgestart door de firma N.V. Stadsbader en binnen de overeengekomen termijn uitgevoerd. Op 12 mei 2000 kon de Leiebrug tussen Waregem en Wielsbeke eindelijk worden opengesteld voor het verkeer. Vijf jaar lag die leiebrug erbij als ongebruikt monument.
Tenslotte werden nog driekleurige lichtinstalatie’s geplaatst op het kruispunt N382 – N43 te St.-Eloois-Vijve en openbare verlichting op de rotonde van de N382 en de Stationsstraat in Wielsbeke.
|