Als gevolg van de crisissituatie rond het corona-virus kwam de gemeenteraad deze maand bijeen in digitale omstandigheden. De zitting wordt beschouwd als een openbare zitting achter gesloten deuren. Met twee bij hoogdringendheid toegevoegde punten heeft de gemeenteraad zich uiteindelijk eenparig verbonden om de crisis gemeentelijk samen aan te pakken in een gezamenlijke stuurgroep. In een eerste beslissing worden alle belastingscontracten opgeschort voor de tijd van de lockdown (vergrendeling), waarvan de weerslag voor de stad wordt geraamd op 500.000 euro. De tweede beslissing houdt de oprichting in van een noodfonds van 2 miljoen Euro. Dat noodfonds gaat elke inwoner van Waregem als eventuele hulp voor inkomensverlies een Waregembon geven van 25 euro. Er wordt daarbij aan de Waregemse inwoner gevraagd om deze alleen te gebruiken naar behoefte of mogelijks weg te schenken aan meer behoeftigen.

Bij aanvang van de digitaal beschikbare gemeenteraad van 8 april 2020 gaf burgemeester Kurt Vannryckeghem nog een overzicht van de Waregemse maatregelen in deze uitzonderlijke toestand van Corona-aanval. Dagelijks om 8.30 u. komt de crisiscel bijeen om de plaatselijke toestand te bespreken en in te spelen op moeilijkheden. Deze crisiscel brengt dagelijks ook verslag uit aan de fractievoorzitters van de verschillende politieke partijen uit de gemeenteraad. We zijn ondertussen ook al aan de derde extra nieuwsbrief om de inwoners te informeren in deze moeilijke coronatijden.
In het overleg komen ook de cijfers aan bod van de slachtoffers. De laatste informatie wijst op een plafonering van de binnenkomende coronazieken. Het ziekenhuis telt 60 corona-patienten, waarvan 13 liggen op intensieve zorg en daarvan 6 worden beademd. Het woonzorgcentrum De Meers heeft al 14 overleden slachtoffers.
Vorige zaterdag was er overleg met de fractieleiders uit de gemeenteraad om de bijkomende beslissingen voor te bereiden. Daarbij werd beslist om daarover gezamenlijk als gemeenteraad te communiceren aan de bevolking en politieke recuperatie daarbij te weren. Voor de uitwerking van alle maatregelen rond coronacrisis komen er vier werkgroepen met ambtenaren, die de dossiers voorbereiden voor de stuurgroep. De eerste beslissingen in de gemeenteraad moeten al een eerste kader vormen voor verdere bespreking in de stuurgroep. De samenstelling van die stuurgroep wordt analoog zoals in de WAGSO, nl uit 7 CD&V, 2 NVA/VLD, 1 Groen, 1 VB en 1 Spa. Als de aangeduide vertegenwoordigers belet zijn kunnen ze vervangen worden door een opvolger van hun partij.
Belastingsreglementen geschorst
Inzake belastings- en tariefreglementen wordt als algemeen principe voorgesteld om de reglementen te schorsen tijdens de periode van de lockdown. De periode van schorsing volgt de periode van lockdown zoals reeds beslist door de Nationale Veiligheidsraad met inbegrip van eventuele verlengingen door deze instantie. Concreet gaat het over volgende niet-limitatieve lijst van belasting- en tariefreglementen : - Inname openbaar domein : hier kunnen aanvragen verder gebeuren en gaan de registraties verder, maar zullen tijdens de periode van lockdown niet worden belast. - Leegstand : het aanslagmoment verlengd met de periode van de lockdown. - Ontbreken van parkeerplaatsen : ook hier wordt aanslagmoment verlengd met de periode van de lockdown. - Bibliotheekreglement : schorsing te-laat-gelden en schorsing van het reserveringsbedrag per werk (0,50 euro/werk) in kader van het afhaalsysteem gedurende de periode van lockdown. - Belasting on-street parkeren : schorsing van de vaststellingen gedurende de periode van lockdown. Dit principe wordt algemeen gemaakt voor alle belasting- of tariefreglementen die momenteel nog niet in de scope zitten (maatregel is dus niet gelimiteerd tot de vermelde reglementen maar gelijkaardig toe te passen in andere reglementen. Deze worden desgevallend in volgende gemeenteraad toegevoegd.
De inwisselbaarheid van de Waregembonnen zowel naar de burger toe als voor de winkeliers worden verlengd met een periode van 3 maanden. Verder werd beslist tot kwijtschelden van de huren, concessies voortvloeiend uit contracten die via de stad, EVAP sportbeheer, EVAP cultuurcentrum en Wagso zijn afgesloten en waarvan de contractanten sterk geïmpacteerd zijn door de lockdown. De huren en concessiegelden worden kwijtgescholden gedurende de periode van de lockdown in een systeem van 30sten per maand. De impact (minder-ontvangsten) voor de stad en de onderliggende besturen samen wordt voorlopig ingeschat op 500 000 euro.
Noodfonds en stimulerende maatregelen

Om de Waregemse gezinnen, economie, handel en verenigingen (sport, jeugd, cultuur,…) te gaan ondersteunen en lokaal koopkrachtversterkend op te treden in deze uitzonderlijk precaire situatie naar aanleiding van Covid 19 wordt een noodfonds aangelegd voor de aanpak van de problemen/gevolgen van deze crisis. Het budget van 2 MIO euro bevat volgende stimuli :
- 1 000 000 euro voor algemene stimuli naar de koopkracht van de gezinnen en tegelijkertijd ter ondersteuning van de lokale handel onder de vorm van een Waregembon van 25 euro per inwoner die op 17/03/2020 op grondgebied Waregem was ingeschreven. Deze bon zou geldig zijn tot 31/12/2020.
- 250 000 euro voor aanvullende stimuli voor lokale handel en economie, rekening houdende met de steunmaatregelen van de federale en Vlaamse overheid.
- 250 000 euro voor aanvullende stimuli naar de vrijetijdssector (verenigingen jeugd, cultuur, sport, noordzuid,…)
- 250 000 euro aanvullende steun voor kwetsbare gezinnen van uit het Welzijnshuis.
- 250 000 euro algemeen coronabudget voor materiële maatregelen voor de bescherming, hulp en communicatie naar de burger toe en voor de ondersteuning van mogelijke initiatieven die daarmee gepaard gaan (o.a. maatregelen social distancing, bescherming personeel en burger, infoborden en –brieven, ondersteuning ICT,…) Al deze stimulerende maatregelen worden verder uitgewerkt door de administratie onder leiding van het college van burgemeester en schepenen en zullen in de volgende gemeenteraad worden voorgesteld .
Al deze stimulerende maatregelen worden verder uitgewerkt door de administratie onder leiding van het college van burgemeester en schepenen aangevuld met raadsleden van alle fracties, pro rata het aantal verkozenen.
|