De Statievrienden zijn momenteel druk in de weer aan de eindredactie van hun boek 100 Waregemse spoortrekkers met geschiedenis en verhalen van figuren van de statiewijk. De komst in 1839 van de spoorweg met stations te Waregem, Desselgem, Beveren-Leie en Sint-Eloois-Vijve was een zegen voor Waregem. In dit boek belichten de Statievrienden een honderdtal figuren die in de stationsbuurt woonden en/of werkten en die, elk op hun manier, bijdroegen tot het floreren van hun gemeenschap. Met zijn allen zetten ze Waregem op het goede spoor. De gezinnen, waarvan de helft nog in armoede leefde in 1839, vonden werk in de bedrijven en bij de Spoorwegen zelf. Met dit boek wil de erfgoedvereniging deze figuren voor het nageslacht bewaren. Deze positieve dwarsliggers blijven daarmee tastbaar in de herinnering.

Zes jaar geleden legden Herman De Clerck en Hendrik Ghistelinck de kiem tot wat nu is uitgegroeid tot erfgoedvereniging de Statievrienden. Bedoeling was aanvankelijk tegemoet te komen aan de schaarse berichtgeving in de jaarboeken van GHK De Gaverstreke over de historiek van ‘Den IJzeren weg’ en de Waregemse stationswijk. Uit de Boulezlaan vonden ze voor de praktische uitvoering geestesgenoten Marc Feys en Bernard Delange. De naamgeving Statievrienden pikten ze van de vroegere supportersclub van den Essevee uit de Gambrinus, de legendarische stamcafé aan het station. In de loop der jaren groeide dit kwartet stilaan uit tot momenteel dertiental erfgoeddiscipelen die herinneringen koesterden aan den Waregemse ijzeren weg.
De Statievrienden hebben naast vier bijdragen in de jaarboeken van De Gaverstreke over de gebeurtenissen in de Waregemse stationswijk van 1839 tot heden, ook twee driedaagse evenementen (juni 2016 en 2018) en tal van andere projecten op hun actief. Ze verzamelden ook honderden getuigenissen en foto’s over het leven op de Statiewijk. Een lijvig naslagwerk, dat verschijnt op 20 juni 2020, zal een weerslag bieden van zes jaar opzoekingswerk en een ruime levensschets bieden van honderdtal merkwaardige figuren van de wijk. De Statievrienden werken verder ook nog aan een uitgebreide reconstructie van het herbergleven in Waregem. Het gaat nu al over zowat 625 herbergen in Waregem, waarvan een 120-tal op de Statiewijk. Elke woensdagvoormiddag houden ze rond dit onderwerp nog zitdag in ’t Peerdeke, waar ze ook maandelijks hun algemene bestuursvergadering houden. Met erfgoeddag rond thema nachtleven nemen ze op zaterdagavond 25 april deel aan evenement in de bibliotheek. Op 6 juni nemen ze ook met een infostand deel aan de vrijetijdsmarkt. In september houden ze nog een verrassende Statiekermesse in petto.

100 Waregemse Spoortrekkers
Hun boek ‘Honderd Waregemse Spoortrekkers’ is intussen uitgegroeid tot een kanjer. Het zal de lezer heel wat ‘informatie’ bezorgen over de geschiedenis van de spoorweg in Waregem, de verschillende stationsgebouwen, enz. Maar evengoed schetst het de sfeer van ‘het Waregem van toen’. De Statievrienden geloven dat de wereld kan beginnen en… eindigen bij een stuk spoorweg. De ultieme rechtvaardiging van deze publicatie is simpel: ‘Wie het verleden niet kent, zweeft stuurloos naar de toekomst’.
Het wordt een eerbetoon aan de verdienstelijke figuren uit de Statiewijk. In het boek belichten de Statievrienden een honderdtal figuren die in de stationsbuurt woonden en/of werkten en die, elk op hun manier, bijdroegen tot ‘het floreren’ van hun gemeenschap. Met zijn allen zetten ze Waregem ‘op het goede spoor’. De gezinnen, waarvan de helft nog in armoede leefde in 1839, vonden werk in de bedrijven en… bij de Spoorwegen zelf. Om deze figuren voor het nageslacht te bewaren, publiceren de Statievrienden dit boek. Deze positieve ‘dwarsliggers’ worden op die manier niet vergeten.
Het boek wordt op 19 juni 2020 voorgesteld. Het wordt een omvangrijk naslagwerk op A4 formaat, kleur, harde kaft, ca. 250 blz. De Statievrienden zoeken nog peters/meters/sponsors voor de publicatie. Die krijgen bij hun boeken ook de unieke 1 u. 15 min. durende filmopname met de interviews van zes merkwaardige figuren van de Statiewijk. Het boek zal in losse verkoop 25 € kosten.
Mondelinge geschiedenis
De Statievrienden bieden n.a.v. de uitgave van hun naslagwerk ook nog een beeldverslag van de interviews, die cineast Chris Devos en reporter Hendrik Ghistelinck hebben gemaakt van zes merkwaardige figuren uit hun boek. Het wordt een uniek nostalgisch document van 1 u. 15 min., ongetwijfeld een verrijking voor de wetenschappelijke waarde van het boekproject. De Statievrienden hebben beslist dat de film op DVD of op andere drager gratis wordt geleverd aan alle peters/meters/sponsors, die voorintekenen op het boek. Dat kan tot 15 april 2020 bij De Statievrienden.
Chris Devos en Hendrik Ghistelinck gingen hiervoor op bezoek bij zes authentieke figuren uit het boek, nl. vier dames en twee heren. De Statievrienden zijn er in geslaagd een uitzonderlijke getuigenis neer te zetten over statiechef Omer Clement, die op vandaag 11 maart 103 jaar wordt. Hij vertelt niet alleen over zijn wedervaren als stationsoverste in Oostende, het moeilijkste station van het land, maar toont zich ook een groot literair liefhebber en debiteert voor ons uit Engelse, Duitse en Franse literatuur.
Frida Sabbe was jaren de waardin van café Central en ze straalt als ze kan vertellen over het plezante leven hier in Waregem.
Georgette Depoorter was jarenlang de trouwe uitbaatster van ’t Gazettekot.
Monica Deconinck wordt herinnerd als de dochter van motocrosser Mantie Ceuninck en ouders, die na het leeghalen van hun moto-voorraad door de bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog niet bij de pakken bleven zitten en meteen café Motorsport openden.
Emilie Devos vertelt ondermeer over de belevenissen in de kelder bij de bombardementen in Waregem.
Julot Cras vertelt niet alleen over zijn vader burgemeester Gust Cras, maar ook over de houthandel in de Boulezlaan.
Deze filmopname is een tijdsdocument dat ongetwijfeld een prachtige illustratie is van de dynamiek van de Statiewijk. Het beelddocument wordt een waardevolle toevoeging aan het heemkundig erfgoed van onze stad en is ook een prachtige illustratie waarom Waregem de titel kreeg van ‘plezantste gemeente van Vlaanderen’.
Vanuit de school van de ‘People’s history’ stelde men dat mondelinge geschiedenis de uitgelezen methode is om de geschiedenis van onderuit te schrijven en zo een stem te geven aan de stemlozen, die tussen de plooien van de geschiedenis vallen.(historicus Paul Thompson en Britse ‘Oral History Society’).

|