De Koninklijke Munt van België presenteerde deze voormiddag 5 september 2019 de gloednieuwe zilveren Briek Schotte-munt. Dat gebeurde tijdens een officiële ceremonie op het stadhuis in Waregem, in de Briek Schotte-zaal. De munt wordt uitgegeven ter ere van de 100ste geboortedag van de wielerlegende.

Op het einde van de academische zitting ingeleid door burgemeester Kurt Vanryckeghem en boeiende getuigenissen van wielerpresentator Renaat Schotte en zoon Johan Schotte werd het allereerste geslagen exemplaar van de Briek Schotte-munt overhandigd aan Johan Schotte, de zoon van de legendarische ‘Flandrien’. “Ik ben erg trots op mijn vader en op zijn prachtige carrière”, zegt Johan Schotte. “Het doet me enorm veel plezier dat de Koninklijke Munt van België hem nog onsterfelijker maakt dan hij al is, met deze prachtige munt.”
Johan Schotte heeft zijn vader vooral gekend als ‘een kampioen van een mens’. “Voor het publiek was hij een kampioen tussen kampioenen, thuis een mens tussen de mensen. Hij blijft voor mij een continue bron van inspiratie in elke actie die ik doe, met beslissingen en leven met de gevolgen daarvan. Hij heeft mij geleerd altijd een voorbeeld proberen te zijn voor anderen. Hij heeft aangetoond dat alle dromen kunnen verwezenlijkt worden. Hij was een team-maker door van mensen met verschillende ideeën, stress en achtergronden toch één wielerploeg te maken. Hij is een inspiratiebron tegen de verdeeldheid in de wereld en hoopt dat in de herinnering aan Briek die bron mag blijven voortleven bij de jonge generatie. Hoop dat vergaderingen in de Briek Schottezaal ook deze teamgeest kan bevorderen.”

Renaat Schotte, familie van Briek in de 9e generatie, heeft de wielerheld pas goed leren kennen als wielerverslaggever voor Supersport (1995-1998). Met een powerpoint-presentatie stelde hij Briek voor aan de hand van enkele hoogtepunten. Alberic Schotte ((Kanegem, 7 september 1919 - Kortrijk, 4 april 2004) koerste van 1935 tot 1959 op de fiets en van 1960 tot 1979 naast de fiets als sportbestuurder bij de legendarische Flandria ploeg. Zijn erelijst is indrukwekkend. Vooral zijn twee zeges in de Ronde van Vlaanderen en evenveel wereldtitels leverden hem de bijnamen IJzeren Briek en de Laatste Flandrien op. Hij was ondermeer ook tweede in de Ronde van Frankrijk 1948 na Bartali.
In een interview uit 1973 vertelt Briek over Parijs-Brussel, die hij won in 1946 en 1952. Vooral zijn eerste zege daar was indrukwekkend. Hij noemt het één van zijn beste koersen, samen met de wereldtitels in Valkenburg(1948) en Moorslede (1950) en Gent-Wevelgem (1950). Hij had bandbreuk en liep daardoor 5 minuten achterstand op. Maar hij wilde niet opgeven en won uiteindelijk nog met 4,5 minuten op Sylvain Grisolle.
Briek had van die volkse uitspraken, die een mens doet nadenken. “Door de kleurentelevisie is de koers ceel grijzer geworden” of “Koersen dat is stoempen en afzien totdat je niet meer weet van welke prochie je bent”. Hij was een verteller en deelde heel wat levenswijsheid zoals “Het beste moet je onthouden, het slechte moet je vergeten”.
Briek koos als laatste rustplaats voor zijn Waregem, de stad waar hij ook ereburger is en waar zijn geboortedag extra glans krijgt. Burgemeester Kurt Vanryckeghem herinnerde in zijn inleiding nog aan het feit dat Waregem gekend is als stad van het paard, maar ook van het wielrennen met volgende dinsdag de 77e Memorial Briek Schotte in zijn Desselgem. De Briek Schottezaal is vernieuwd en Schotte kan een inspiratiebron blijven met zijn sportieve exploten, zijn doorzettingsvermogen en karakter. Schotte was trouwens ook een mens met paardenkracht.

Collector’s item
De sterling zilveren 10 euromunt is geslagen in Proof-kwaliteit en heeft een maximale oplage van 3.000 stukken wereldwijd, waardoor het een echt collector’s item is voor wielerfans en munt- en zilververzamelaars. De munt is bovendien een geldig betaalmiddel, al komt ze niet in circulatie. Liefhebbers kunnen deze prestigieuze uitgifte - in luxe-etui en inclusief genummerd Certificaat van Echtheid - bestellen op www.herdenkingsmunten.be .
Muntmeester Ingrid Van Herzele: “De naam Flandrien zal voor altijd vereenzelvigd worden met Briek Schotte. Briek is een echt Belgisch sporticoon, en ik ben er fier op dat we hem met dit prachtige herdenkingsstuk waardig kunnen herdenken op deze dag.”
|