e werken in Sint-Baafs-Vijve voor de nieuwe sluis zitten op schema. Vorig jaar mochten we de officiële start meemaken op 14 september. Vandaag mochten we wandelen 10 meter onder de waterlijn in de westerlijke bouwkuip, waar de eerste sluisdeuren komen van de nieuwe sluis. De nieuwe sluis in Vijve maakt deel uit van het binnenvaartproject Seine Schelde Vlaanderen, waar Europa en De Vlaamse Waterweg nv hun schouders onder zetten. Met dit project investeren de overheden in de toekomst van transport via het water. Meer binnenvaart betekent minder drukke wegen, meer veiligheid en een schoner milieu. Elk schip haalt 220 vrachtwagens uit het verkeer. De Vlaamse Waterweg investeert hier 50 miljoen euro met inbreng van Europese fondsen in het kader van het Europese binnenvaartproject Seine Schelde Vlaanderen.

De Leie wordt uitgebouwd tot een waterweg die schepen met een laadvermogen tot 4.500 ton een vlotte doorgang zal verlenen tussen Gent en Noord-Frankrijk. De voorbije jaren investeerde Vlaanderen onder andere al in de bouw van een nieuwe sluis in Harelbeke, in de bouw van verhoogde bruggen en in een verruimde doortocht in Kortrijk. Nu is de bouw van de sluis in Sint-Baafs-Vijve aan de beurt, aangezien de huidige sluis niet lang genoeg is voor schepen met een lengte tot 190 meter. De nieuwe sluis zal ongeveer dezelfde breedte kennen maar wel over een lengte van 280 meter.
De bouwkuip voor het eerste sluishoofd is reeds leeggepompt en de contouren van de nieuwe sluis zijn al duidelijk zichtbaar. De nieuwe sluis wordt gebouwd noordelijk naast de huidige sluis. De bouwkuip van het eerste sluishoofd is leeggepompt en heeft een oppervlakte van 565,5 m² en is dus groter dan een standaard 25-meter zwembad! Er werd 3500 m³ grond weggegraven en meer dan twee olympische zwembaden water weggepompt. Ook een deel van de betonnen vloer is reeds gegoten. Nu het sluishoofd leeg is, kan gestart met het wapenen van de vloerplaat en het bouwen van de wanden. Daarna worden de tijdelijke steunankers, die momenteel het geheel ondersteunen, weggenomen en wordt de dakplaat verder afgewerkt.
De lange bouwkuip van de volledige sluis is al over de 280 meter lengte uitgegraven. Momenteel gaan de baggerwerken voor uitdieping van de sluis volop verder voor de aanleg van een volgende bouwkuip voor de tweede sluis. In een volgend stadium worden de wanden geïnstalleerd voor de aansluiting met de voorhavens en wordt gestart met de stabilisatie van de bestaande sluis en de afwerking van de bouwkuip van de nieuwe sluis. Eens de bouwkuip klaar is, starten de werken voor de betonconstructie van de sluis. Daarna worden de deuren en alle elektromechanica geïnstalleerd. Volgens de huidige planning kan de nieuwe sluis in het voorjaar van 2020 in gebruik genomen worden. Pas na de ingebruikname van de nieuwe sluis wordt de oude sluis afgebroken en omgevormd tot een insteekdok. Het wordt inderdaad hier ook mogelijk om schepen te laden en te lossen.
Aanleg omgeving
Naast het bouwen van een nieuwe sluis, worden er nog andere werken uitgevoerd in Sint-Baafs-Vijve. Door de verbreding van de waterweg ter hoogte van de nieuwe sluis, zullen het jaagpad en de beek enkele meters moeten opschuiven. Naast de gracht komt een groenstrook met bomen. Verder wordt er ook een nieuw gebouw gerealiseerd om de sluis te kunnen bedienen en om reserveonderdelen te stockeren.
Ook de Leie zelf moet aangepast worden. De rivier is momenteel 3,50 meter diep. Dit is niet diep genoeg om grotere schepen vlot te laten varen en dus is een verdieping van 1 meter nodig. Door die verdieping zullen de bestaande oevers en kaaimuren niet langer stabiel zijn en moeten ze aangepast worden. Op het eiland D’Hooie werd reeds een nieuwe kaaimuur gebouwd die de toegang tot de huidige sluis verbreedt. Dit is noodzakelijk, aangezien er tijdens de bouw van de nieuwe sluis ruimte op het water wordt ingenomen. De nieuwe kaaimuur zorgt er dus voor dat de huidige sluis steeds toegankelijk blijft tijdens de werken.
De werken aan de kaaimuren ter hoogte van het bedrijf Leievoeders zijn reeds afgerond. De kaaimuur ter hoogte van het bedrijf Depla zal ook worden vernieuwd. Eens de nieuwe sluis in dienst is, zal de bestaande sluis worden opgebroken en worden vervangen door kaaimuren en een pandscheiding. Op die manier zal een insteekdok naast de nieuwe sluis worden gecreëerd.
http://www.vlaamsewaterweg.be
Video
https://www.focus-wtv.be/nieuws/bouw-nieuwe-sluis-op-schema > Op schema
http://www.blog.seniorennet.be/wareber2/reageer.php?postID=2177684> Start sept 18

|