Gisteren werd in aanwezigheid van onderwijsminister Hilde Crevits, Ambassadeur Andrews van Nieuw-Zeeland en het kruim van de regionale culturele personaliteiten het buitengewoon internationaal beeldhouwsymposium geopend op de noord-oostelijke uitbreiding van het kasteelpark Casier DeRuyck. De zes beeldhouwers waren al voordien gestart met een eerste aanpassing aan hun ter beschikking gestelde arduinblokken van elk twee kubieke meter. Het wordt voor de kunstliefhebbers uit de regio een unieke beleving om gedurende drie weken tot zondag 26 mei de kunstenaars bezig te zien en het ontstaan van de sculpturen van dag tot dag gratis mee te kunnen volgen. Alle zes sculpturen blijven ook na de afwerking nog enige tijd in het kasteelpark, waarna ze hun bestemming krijgen op locaties in Waregem.
OSCAR AGUIRRE COMENDADOR (Cuba), SONGUL TELEK (Turkije), SO DONG CHOE (Zuid-Korea), SIMONA DE LORENZO (Italië), LIEN-CHIN HOU (Taiwan), DUMITRU-ION SERBAN (Roemenië) zullen het beste van zichzelf geven om Waregem zes kunstige sculpturen te schenken, de vruchten van hun hard labeur de komende weken. Curator is Renate Verbrugge (° België 1964 - New Zeeland), lid van de ISSA, International Sculpture Symposium Alliance. Renate is geboren en getogen in Tiegem, maar woont al sinds 1995 in Nieuw Zeeland en heeft ruime ervaring met deelname aan een 50-tal symposia overal in de wereld. Waregem krijgt de Belgische primeur. Renate Verbrugge stelde de verschillende kunstenaars voor met hun sponsors. Voordien stelde ze de werkgroep van vrijwilligers voor met Patrick en Hilde Vanheusden-Vanhauwaert, Joof en Patsy Duthoy-Deboosere, Hilde Backelandt, en Wim Rogé. De peters in volgorde van de al genoemde kunstenaars zijn dat Rotary Club, stad Waregem, Gearcraft, Concordia textiles, Ten Anker-Damman-Helpt Elkander, BMB marmer.
Coördinator Patrick Vanheusden van de initiatiefnemende werkgroep gaf toelichting bij het ontstaan van het indrukwekkende project. Een droom van zes Waregemse vrienden kon gerealiseerd worden dank zij de ontmoeting met experte Renate Verbrugge en de steun van stad Waregem en de andere kunstminnende sponsors. Zes internationale beeldhouwers waren op vraag van Renate bereid om samen in Waregem de mensen te laten genieten van hun kunstige blik en noeste arbeid en hier een nieuwe sculptuur na te laten voor in het Waregemse stadsbeeld. “We are proud to be your guest”.

Onderwijsminister Hilde Crevits kon in het kader van dit symposium de goedkeuring voor de Waregemse kunstacademie aankondigen van bijkomende opties voor de vierde graad en de studierichting specialisatie. De academie genoot eerder van 127.000 euro klimaatinvesteringen voor de gebouwen. Het gaat om de richtingen beeldhouwen en ruimtelijke kunst, glasschilderkunst, keramiek, kunstambachten glas-in-lood en papier. Waregem heeft trouwens de grootste kunstacademie van West-Vlaanderen en kon dankzij het nieuwe decreet Deeltijds Kunstonderwijs dit jaar 350 nieuwe leerlingen verwelkomen.
Hilde Crevits: “Een van de kunstwerken die hier in dit prachtige Park Casier zullen gecreëerd worden kreeg de titel ‘Er is geen reden’, een prachtige filosofische zin die de kern van onze menselijke zoektocht aanraakt. Maar al te graag haal ik deze titel aan om de initiatiefnemers van Steen tot Beeld en de stad Waregem proficiat te wensen met dit prachtige en ambitieuze kunstproject, dat moed en daadkracht vergt van organisatoren en partners. ‘Er is geen reden’, wordt vaak net als reden aangehaald om investeringen in kunst te schrappen. Van Steen tot Beeld ziet echter redenen te meer om niet alleen het lichaam van voedsel te voorzien, maar ook de ziel met schoonheid te omringen.”
“Een ander kunstwerk heet ‘Together: een samenwerking van velen’. Hier zien we hoe krachtige samenwerkingen ertoe leiden dat grootse projecten ‘die op zich geen reden hebben’, hier in Waregem toch vorm kunnen krijgen. De basis voor dit project is iets waar ik persoonlijk bijzonder veel sympathie voor heb: dat zijn gepassioneerde mensen! Het zijn vrijwillige organisatoren die – en ze vermelden het uitdrukkelijk in hun flyer – hun hart aan cultuur en Waregem verloren hebben en mogelijkse opbrengsten aan het goede doel schenken. Het is ook een creatieve initiatiefneemster Renate Verbrugghe afkomstig uit de regio, maar wonende in Nieuw-Zeeland.
Graag wil ik u hierbij ook u, heer ambassadeur Gregory Andrews voor uw komst bedanken. We zijn blij dat we u recent na de inhuldiging van het Maorimonument in Zonnebeke opnieuw in West-Vlaanderen mogen verwelkomen. Wij willen bij deze ook ons medeleven betuigen aan de vele slachtoffers die in Christchurch gevallen zijn.
Laat die gedreven organisatoren steun krijgen van de stad Waregem en zijn vele bedrijven en verenigingen en je komt tot dit schitterende en hoogstaande beeldhouwsymposium met een uitstraling tot ver buiten de Waregemse grenzen. Onlangs stelden we bij Renson hier in Waregem ons partijprogramma rond onderwijs voor. De keuze voor een bedrijf was niet toevallig, want ook binnen het vakgebied onderwijs is het voor ons en ook voor de bedrijven heel belangrijk dat onderwijs en ondernemingen - onder meer rond duaal leren en geschikte opleidingen - meer en intenser gaan samenwerken.
“Als minister van onderwijs verheugt het mij dan ook dat de bloeiende Waregemse kunstacademie als partner bij dit project betrokken is. Het is niet alleen de grootste kunstacademie van West-Vlaanderen. Het is ook een academie met een ondernemende leiding die alle kansen grijpt die vanuit Vlaanderen geboden worden. We wensen de Kunstacademie dan ook alle succes in hun groei en hun betrachting om geschoolde kunstenaars te leveren die kritisch durven kijken naar de maatschappij, en die samen met de muzikanten, de woordkunstenaars en de dansers schoonheid en leven brengen in een stad als Waregem.”
Laagdrempelig: scholen en publiek
De komende weken worden dan ook voor het inspirerende park en voor alle Waregemnaars bijzonder interessant. Hier brengt Waregem een diverse en creatieve wereld samen. Waar anders dan in park Casier kun je getuige zijn van het unieke scheppingsproces van bijzonder getalenteerde en gerenommeerde internationale kunstenaars die ongetwijfeld met elkaar in dialoog zullen gaan. Bij ‘Van Steen Tot Beeld’ wordt bewust werk gemaakt van een breed draagvlak, dat in deze niet altijd zo makkelijke tijden een meer dan noodzakelijke samenhorigheid en een betrokkenheid van jong en oud teweegbrengt. Men zegt, dat als je mensen durft te leren ontdekken wat buiten hun comfortzone ligt, dat je dan werkt aan iets wat we momenteel dreigen kwijt te raken: tolerantie en openheid voor wat afwijkt van dat wat je al kent. En laat nu net dat zijn wat we nodig hebben. We hopen dan ook dat alle scholen en de Waregemse bevolking deze unieke gelegenheid te baat nemen om over het muurtje te gluren en gestimuleerd te worden door de creativiteit van deze diverse kunstenaars.
3Graag wil ik tot slot van iedereen aanwezig een krachtig applaus voor Van Steen tot Beeld: jullie slagen erin een internationaal bijzonder hoogstaand, maar toch laagdrempelig symposium te organiseren, voor, en zeker ook door gedreven Waregemnaars! Proficiat!”
“Burgemeester Kurt Vanryckeghem geloofde van meetafaan in ons project en gaf met de aankoop van het eerste beeld de aanzet voor de realisatie”, aldus Patrick Vanheusden nog.
Burgemeester Kurt Vanryckeghem : “Met het beeldhouwsymposium ‘van Steen tot Beeld’ is Waregem een prachtig kunstproject rijker. ‘Van Steen tot Beeld’ biedt de bezoekers in ons park Casier de ideale gelegenheid om live de totstandkoming van 6 unieke beeldhouwwerken mee te maken gerealiseerd door 6 internationale kunstenaars. Als burgemeester van Waregem kan ik, zonder te blozen, stellen dat onze stad een knap staaltje van culturele mogelijkheden biedt. Waregem is een jonge, dynamische stad, waar elke dag opnieuw wel iets te beleven valt. Op vlak van beeldende kunst kan Waregem uitpakken met sterk uitgebouwde spelers;
• Met onze kunstacademie – de grootste van Vlaanderen (meer dan 3600 leerlingen) – die zorgt voor het talent van onze toekomst
• Met ons Koetshuis, een gegeerde tentoonstelllingsplek in dit prachtig park voor amateurkunstenaars en artiesten
• Met Be-Part, het gerenommeerd platform voor actuele kunst, dat haar vaste stek in de Westerlaan wist te behouden, een kunstenhuis die vele steden ons benijden.
• Met intitiatieven als de Gaverprijs (de 2-jaarlijkse wedstrijd voor schilderkunst), met het jaarlijks kunstparcours voor actuele kunst ‘Maart Kunstroute’
• Met investeringen voor kunst in de publieke ruimte zoals de speciaal voor Waregem ontworpen sculptuur van de gevierde kunstenaar Stief Desmet op het rondpunt R35 – de toegangspoort tot onze stad – en straks nog vóór het zomerreces de onthulling van een indrukwekkende nieuwe sculptuur van Nick Ervinck op het Boekenplein aan onze bib.
Kortom, de culturele foto van Waregem levert een kleurrijk beeld op. Dit beeldsymposium geeft méé kleur aan deze foto en is een mooie troef voor onze stad en regio.
Waregem wil in haar kunstenbeleid de nodige aandacht schenken aan hedendaagse en vernieuwende kunstvormen. Kunst in de publieke ruimte maakt op die manier cultuur aangenaam opdringerig aanwezig in onze stad. Zo ook met een project als ‘Van Steen tot Beeld’. Waregem heeft tegenwoordig iets met stenen… Er wordt hier ontzettend veel gebouwd. Leveranciers van stenen kunnen het hier nauwelijks nog volgen… mooie en ook wel minder mooie gebouwen worden in snel tempo opgetrokken. De volgende dagen en weken wordt hier, in ons prachtig park, uit een ruwe steen kunst gebeiteld, gekapt en gezaagd. De zes kunstenaars, die uit verschillende hoeken van de wereld in Waregem komen produceren en creeëren, zijn ene grote meerwaarde voor onze inwoners, onze scholen en onze plaatselijke kunstenaars.
Bedrijven, service-clubs en individuele personen kregen vorig jaar bij de kick-off van het beeldsymposium de kans 1 van de 6 kunstwerken aan te kopen. De stad Waregem gaf meteen het goede voorbeeld door 1 kunstwerk te reserveren dat nadien een vaste plaats zal krijgen in onze stad. Ook Rotary Waregem besliste 1 kunstwerk aan te kopen en daarna te schenken aan de stad, waarvoor onze hartelijke dank. Hiermee wordt ons kunstpatrimonium alweer een stukje rijker.
Na afloop van het beeldsymposium eind mei verblijven de 6 afgewerkte kunstwerken nog enkele maanden in park Casier. Op die manier willen wij een zo ruim mogelijk publiek laten genieten van de 6 beeldhouwweken, alvorens ze hun definitieve sterk krijgen. Onze bijzondere dank gaat uit naar de werkgroep van het beeldhouwsymposium en in het bijzonder naar Renate Verbrugge die de leiding van dit groots project ter harte nam. Als stad zijn we bijzonder fier hieraan onze medewerking te kunnen en mogen verlenen. We kijken alvast met veel belangstelling uit naar het eindresultaat op 25 mei. We danken de werkgroep en kunstenaars en wensen hen alle succes toe met dit lovenswaardig project.

|