xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Deze week verschijnt het 36ste jaarboek van de Geschied- en Heemkundige Kring van De Gaverstreke, jaargang 2008. Om meer dan één reden is dit nieuwe jaarboek een merkwaardige uitgave. Het is opnieuw een lijvig historisch en heemkundig werkstuk geworden van 600 blz. met 15 bijdragen, 6 mengelmaren en 2 sprokkelingen over het verleden in de Gaverstreek. Opmerkelijk aan dit 36e jaarboek zijn de ruim 150 kleurenfotos en dit dank zij sponsoring aan dezelfde voorverkoopprijs van 20 Euro (winkelprijs 25 euro).

Wat ook opvalt aan het nieuwe werkboek zijn de inspanningen van de Waregemse Geschied- en Heemkundige Kring om in te spelen op de actualiteit van 2008. Dat blijkt al uit de publicatie van de In Memoriams. Lieven Kinds neemt afscheid van Baron Jean Casier (Waregem 8 oktober 1908 Waregem 29 januari 2008). Luc Cappon schreef een blijvende herinnering aan bibliothecaris Cecile Baert (Waregem 21 jan. 1929 Waregem 28 nov. 2007).
Onder dezelfde noemer valt ook de bijdrage van Michel Debrouwere en Etienne Ducatteeuw over het afgebroken klooster te Beveren-Leie. Het is een unieke gelegenheid om alles eens op een rijtje te zetten over het meisjesonderwijs in deze deelgemeente en zichten die we niet meer zien in het boek vast te leggen. Etienne Ducatteeuw kan ook al verslag uitbrengen over de archeologische opgravingen dit jaar aan de Meierie in Desselgem. Vooraleer er daar een verkaveling komt, is de grond deskundig nagetrokken op sporen uit het verleden. Dit wees uit dat deze site benevens de belangrijke middeleeuwse activiteit ook een aantal aanwijzingen vertoont uit de Romeinse periode met ondermeer aardewerk uit de 2de -3de eeuw.
Momenteel wordt de site Transvaal, gelegen ten oosten van de Vijfseweg aan het Station, heringericht tot bedrijventerrein. Charles De Zutter brengt bij deze gelegenheid zelf het verhaal van de S.A. de Waereghem. De Heemkring levert hiermee ook een bijdrage over het eigen industriëel erfgoed, een stap die met enige medewerking van andere betrokkenen de volgende jaren navolging kan krijgen. We krijgen een beter beeld over de opkomst en de evolutie van dit Waregemse bedrijf en dit met de nodige exclusieve illustraties. Er waren jaren dat dit bedrijf het grootste aantal mensen van gans Waregem tewerk stelde.
De open Monumentendag van dit jaar gaf ons een enige kans nader kennis te maken met de Bouwkunst in Waregem tussen 1930-50. Dit onderwerp bleef tot nu toe eveneens een nog onbewandeld thema in de jaarboeken. De brochure die daarbij verscheen was een goeie handleiding vooral rond de persoon en het werk van de Waregemse architecten Van Eeckhoutte en Bovijn. Het 36e jaarboek is een enige kans om voor ruimer publiek, groter en in kleur uitvoerig deze werken te bespreken en kenbaar te maken. Dezelfde organisatoren, Sandrin Coorevits en Elke Noyez verzorgen deze uitvoerige bespreking. Vele Waregemnaars uit het centrum zullen er hun huis in afgebeeld vinden in kleur!
Je bent beslist al eens de hoofdkerk van Waregem binnengetreden. Dan vielen de brandramen beslist in het oog. Ook deze brandramen vindt u in kleur in het 36e jaarboek. André Vandewiele brengt hierbij ook een unieke beeld anno 1880 van het kasteeltje Delespaul op de Karmel, dat deze dagen in het nieuws komt met het vertrek van de zusters aldaar. Al omstreeks 1485 is er sprake van brandramen in de kerk van Waregem, geschonken door de familie De Schietere. Maar de huidige brandramen in de drie koren en dwarsbeuk dateren van 1925 en later. De onderwerpen werden getekend door Jos Speybrouck en werden gemaakt bij Mr Rodenburg in Brugge. Belangrijk element zijn de milde schenkers en het biedt André Vandewiele de gelegenheid om uit te wijden over zijn uniek archiefmateriaal over de belangrijke families Casier, Dusselier en Delespaul.
Het is het vierde jaar dat we de bespreking van een aantal herbergen uit Desselgem kunnen voorleggen. Er is in de tijd veel veranderd. Deze verandering weerspiegelt zich in de herbergen die kwamen en gingen. Wellicht vinden ouderen hier een stukje verleden in terug. Daarbij komen ook de bewoners aan bod, want ook zij bepaalden voor een deel het leven in de gemeente. Etienne Ducatteeuw en Bernard Delange componeerden dit artikel na de vele opsporingen die ze deden. Ook dit blijft een document voor latere tijd.
Over Nieuwenhove kregen we bij de voorstelling van het boek vorige dinsdag een boeiende uiteenzetting van Norbert Follens. In zijn bijdrage Nieuwenhove onder de loep brengt hij de middeleeuwse geschiedenis van Nieuwenhove van 1403 tot 1801. Aan de hand van uitgebreid archiefmateriaal brengt hij de waarheid naderbij en verjaagt de legenden in verband met het kasteel, kapel en kerken. Meteen wordt een overzicht gegeven van zijn bewoners en wat er op deze locatie met de Franse revolutie is gebeurd.
Met Guy Algoet gaan we even terug naar 1890. Op 26 mei van dat jaar werd de nieuwe pastoor Riethaeghe aangesteld. De feestelijke stoet en de (jaar)spreuken die de huizen sierden, geven een schitterend beeld van het Waregem van toen. Waregemse persoons- en plaatsnamen uit die dagen zitten hier en daar nog wel in het geheugen. Maar ook de 15de en 16de eeuw komen aan bod met de figuur van Maria van Halewijn en haar entourage. Ze had te maken met Potegen en het goed te Vijve. Maar hoe kwam ze daaraan? Wat had ze daarmee te maken? R. Castelain brengt de sfeer van deze vroegere tijd gedetailleerd aan bod.
Ook Anzegem vindt er de geschiedenis in terug van de eerste drukkerij en haar lotgevallen. We geven ook aandacht aan de herberg De Geit op de Geithoek. Daarbij viel Anzegem tijdelijk en Tiegem nog onder het vredegerecht van Avelgem. De beste persoon die we konden vinden om daarover te schrijven is de vroegere Kortrijkse vrederechter A. Deceuninck. Daarmee rond hij ook de geschiedenis af van de vredegerechten in het gehele arrondissement. Dit van Oostrozebeke, nu Waregem, verscheen reeds eerder. En aangezien we het reeds hadden over het belang van de vroegere herbergen, konden we het zeer degelijk artikel over de herbergen van Dentergem van E. Bekaert niet weigeren. Liggen uw roots daar, dan zal u er zeker genoegen aan beleven.
Is uw familienaam toevallig Volckaert, Foquaert, Werniers of Verniers of is het Coorevits of Crevits, dan moet u beslist eens nader kijken bij wat Dr. L. Goeminne daarover geschreven heeft in het jaarboek. Nog enkele kleinere mengelmaren over het Gijzelbrechtegem van 1814 en het liedjesboek van Charles-Louis Putman uit Beveren-Leie vullen het jaarboek aan. Dan brengt L. Cappon nog een stortbaden-gebeuren uit de beginjaren van het Waregems college en de gemeenteschool van meester Baert. Een gesprokkelde tekst over een beeldje uit de kerk van het Gaverke en de toestand van Beveren-Leie in 1818 sluiten het jaarboek af. Hopelijk leert u er onze streek nog beter door kennen en kan het u boeien.

Dit jaarboek is ondanks de crisis, het lijvig formaat van 600 blz. en de extra tientallen kleurenillustraties ook dit jaar te bekomen aan dezelfde voorverkoopprijs van 20 euro, te storten op rekening O68-O5O3O1O-92 van de Geschied- en Heemkundige Kring van Waregem. Het kan ook bekomen worden bij de auteurs en bestuursleden. Binnenkort komt het jaarboek ook in de winkel aan 25 euro.
http://users.telenet.be/degaverstreke/
|