xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />  De Koninklijke Pijpesocieteit Deugd en Vreugd uit Beveren-Leie is momenteel bedreigt in haar bestaan. Gesticht in 1910 ligt het 100-jarig bestaan in het verschiet, maar als de vriendenkring niet dringend een nieuw lokaal vindt om zijn activiteiten verder te zetten, dan haalt de volkse vereniging niet eens meer dat eeuwfeest. Feestzaal t Fonteintje, waar de koninklijke vereniging sedert 1952 haar lokaal hield, staat te koop. Een andere ernstige bedreiging is het algemeen rookverbod, waardoor de zoektocht naar een nieuw lokaal ernstig wordt gehypothekeerd.

De Koninklijke Pijpesociëteit is een vereniging van vrouwen en mannen die tijdens de wintermaanden samenkomen om een pijp gevuld met tabak te roken. Het roken van de pijp heeft wel als bedoeling om deze zo lang mogelijk brandende te houden zonder de pijp opnieuw aan te steken. Het is geen uitzondering als een gelegenheidsroker hierbij met de eerste prijs gaat lopen. De vereniging telt onder zijn leden trouwens tal van niet-rokers, die enkel een uitzondering maken bij deze volkse activiteiten wegens de bijzondere gezellige sfeer onder vrienden.
De wedstrijden hadden sedert ruim een halve eeuw plaats in het lokaal t Fonteintje, St-Janstraat, 123 te Beveren-Leie. Iedere deelneem(st)er krijgt dan een (stenen) pijp, 3 gram tabak, 2 lucifers en een aanstamper. De winnaar is diegene die erin slaagt om de pijp het langst brandende te houden, wat wordt geregistreerd door het opmerken van geproduceerde rook. In de lente is er dan een seizoenswinnaar, Koning genoemd en dit is diegene die na alle smoringen het meest aantal uren en minuten gerookt heeft.

De vereniging neemt ook deel aan wedstrijden die door andere pijprokersclubs worden ingericht. De vereniging neemt in de mate van het mogelijke deel aan ander activiteiten zoals kermissen, demonstraties, volkse stoeten, enz. Vereniging Deugd en Vreugd verwierf faam door het organiseren en deelnemen aan nationale en zelfs intenationale kampioenschappen. De eerste stelregel van de in 1910 opgerichte sociëteit is men nooit vergeten:
de bond is gevormd uit de beste vrienden
geschiedenis
De geschiedenis van de vereniging is goed bewaard gebleven bij Jozef Bostoen. In 1910 beslisten Theophiel, Richard, August en Juul Debaere, veldwachter Emmeric Verplaetse (die zei dat het geen man was die geen pijp roken kan), Alfons Vandermeiren, Alfons Vandorpe en Jan Desimpelaere de pijpensociëteit in het leven te roepen en ze Deugd en Vreugd te dopen. Theophiel werd schrijver en Jan Desimpelaere lokaalhouder en penningmeester. Het lokaal herberg De Kloef van klompenmaker Desimpelaere was gelegen op de hoek van de Schoolstraat en de Kortrijksesteenweg. Het volksgebruik zelf was niet nieuw, wat blijkt uit het feit dat er al in 1861 een toebaksmoringe voor het mansvolk op het programma stond van Beveren Kermis

De statuten van de vereniging waren zoals gebruikelijk in die tijd, niet mals. Naast een fors inschrijvingsgeld en een boete bij onwettige afwezigheid was het de leden verboden in clubverband over politiek te spreken en te dansen op te spelen bij uitstappen. Ruziemakers werden onverbiddelijk de deur gewezen. Langzaam kreeg de jonge vereniging vaste voet aan de Beverse verenigingsgrond en het aantal leden bereikte vlug de kaap van 50.
Toen kwam WO I, die een domper plaatste op het verenigingsleven en ook Deugd en Vreugd niet onberoerd liet. Nadien ging het weer crescendo, af en toe onderbroken door minder goeie perioden. Bij WO 2 telde de rokersgilde weer 50 leden. In 1952 komt Deugd en Vreugd naar t Fonteintje in de Sint-Jansstraat. Lokaalhouder en penningmeester is dan Dré Vandermeiren, zelf een verwoed pijperoker.
Uit de statuten, versie enkele decennia geleden, vernemen we ondermeer nog dat deze bond wordt gevormd uit de beste vrienden en is gevestigd in de herberg 't Fonteintje bij A. Vermeiren. Er zal door alle leden van de maatschappij een maandelijkse bijdrage gedaan worden van 20 Bef. Dit geld zal dienen om een lekker avondmaal op het einde van het jaar. Op iedere verplichte vergadering zal men een uitstapje doen naar de leden herbergiers.
Diegenen die zich laten inschrijven in de loop van het jaar zijn verplicht de som van 80 Bef. te betalen voor de kas. Alvorens aangenomen te worden in de maatschappij moet men voorgesteld worden door de leden en dan aangenomen in de eerstvolgende vergadering.
Zullen uit de maatschappij gebannen worden al diegenen die ruzie of andere onaangenaamheden veroorzaken ,dezen zullen ook hun inleggeld verliezen.
Er zal noch over godsdienst of politiek gesproken worden tijdens de vergaderingen. Op de uitstapjes mag er niet gespeeld of gedanst worden. Om deel te nemen aan de maaltijd zal ieder lid moeten voldaan hebben voor de laatste Zondag van December. Ieder lid is verplicht op de vergaderingen tegenwoordig te zijn , in geval van bijzondere redens kan hij van de boete vermeld in art. 12(20 bef en voor de bestuursleden het dubbele) ontslagen worden , als hij daarvan kennis heeft gegeven in het lokaal. Wanneer een lid sterft is de maatschappij verplicht een H. Mis te doen celebreren die zal betaald worden uit de kas der maatschappij , en is ieder lid verplicht in diezelfde tegenwoordig te zijn. De maatschappij kan niet ontbonden worden zolang er nog 5 leden deel van uit maken. In geval van ontbinding zal het vaandel overgaan naar de gemeente.
De Koninklijke Pijpesociëteit Deugd en Vreugd telt momenteel nog een 60-tal leden. Voorzitster is Annie Olieux. Het bestuur bestaat verder uit secretaris Jozef Bostoen, penningmeester Willy Devos, Jan Moerman en Jan Tijtgat. Ze zullen er ook in de toekomst voor zorgen dat de vereniging de pijp niet aan Maarten moet geven en artikel 14 van hun reglement, dat bij ontbinding van de vereniging het vaandel naar de gemeente gaat, niet dient uitgevoerd.
Een stuk onvervalste folklore dreigt inderdaad verloren te gaan. Het ziet er echt niet goed uit, zegt Jozef Bostoen. We mogen niet meer roken in openbare gebouwen en in de horeca gelden de jongste jaren ook al strengere regels. Bovendien is de kans groot dat er vanaf 2010 een algemeen rookverbod geldt in cafés en dan kunnen we nergens nog onze hobby uitoefenen in groep.We zijn het slachtoffer van de strenge reglementering om het roken tegen te gaan en voor een vereniging als de onze wordt geen uitzondering gemaakt. Terwijl drie op de vier van onze leden alleen bij deze gelegenheden roken.

Het is onwezenlijk, zegt voorzitster Annie Olieux. Jarenlang waren we overal graag geziene gasten en viel ons regelmatig een hulde te beurt. Zelfs de culturele raad van Waregem heeft ons ooit gehuldigd. En in amper enkele jaren tijd is de sfeer helemaal omgeslagen. Het lijkt wel of we nu paria's zijn. Ze hopen alvast dat de vereniging toch straks weer over een eigen lokaal kan beschikken. Als dat niet kan, dan ziet het ernaar uit dat ze hun honderdste verjaardag zullen moeten vieren zonder pijpesmoring. Terwijl dat bij andere vieringen altijd het hoogtepunt was
Wie de Pijpesmoorders aan een lokaal kan helpen, mag bellen naar Jozef Bostoen op 056-71.56.45.
http://www.vid.be/Pijpesocieteit.html
http://members.lycos.nl/marcelbazijn
|