Bart Decroos, kok van het restaurant Berto in Waregem, behaalde gisterenmiddag de titel van Beste Viskok 2008 op de Nationale Horecawedstrijd in Flanders Expo. De wedstrijd voor professionele koks werd georganiseerd door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). Traditiegetrouw wordt de wedstrijd beslecht voor een live-publiek in de demonstratiekeuken van Horeca Expo in Flanders Expo Gent. De uitdaging bestaat erin om het lekkerste en origineelste gerecht te maken met de Vis van het Jaar, dit jaar tongschar.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Een 12-koppige vakjury, samengesteld uit topchefs uit de belangrijkste Belgische restaurateursverenigingen en culinair journalist Dirk De Prins, maakte een voorselectie uit de ingestuurde recepten. Vijf finalisten moesten uiteindelijk gisteren hun kunnen bevestigen voor een live-publiek in de demonstratiekeuken hal 8 van Horeca Expo in Flanders Expo Gent. De jury werd voorgezeten door Guy Van Cauteren ('t Laurierblad) en ook de absolute topkok Peter Goossens (Hof van Cleve) behoorde tot die selecte jury.
Bart Decroos koos om tongscharfilet op te vullen met ossenstaart en te serveren onder een korst van Oud Bruggekaas met een coulis van butternutcrème en schuim van vadouvan. Dat laatste is een Indisch kruid. Voor het overige hield de sous-chef van restaurant Berto het eenvoudig, omdat tongschar ook een eenvoudige maar onderschatte vis is. Iedereen wil zo ver mogelijk gaan in het zoeken van originele recepten, maar Bart vond dat niet nodig.
Bart Decroos werkte de laatste twee jaren bij zijn huidige werkgever, David Bertolozzi in restaurant Berto, Holstraat 32 te Waregem. Hij is alvast niet aan zijn proefstuk toe in de keuken. Na zijn opleiding aan de befaamde Hotel- en kokschool Ter Duinen werkte hij een jaar en zeven maanden in het Hof van Cleve en tweeënhalf jaar in Comme Chez Soi.
Ik werk er heel graag, want mijn patron laat mij en mijn collega-souschef Matthias Van Oost vaak experimenteren met gerechten. Natuurlijk zou ik ooit graag een eigen restaurant beginnen. Dat is toch de droom van alle jonge koks, denk ik. Als ik een goede partner heb gevonden die het aankan, dan ga ik dat zeker doen. Het is hard werken en je moet op vrijdag en zaterdag heel lange uren draaien. Tot twee uur 's ochtends zijn we meestal bezig met het opruimen van de keuken en met de bestellingen van de volgende dinsdag. Maar koken is mijn passie en ik doe het dan ook allemaal met veel plezier.
Naast de titel van Beste Viskok 2008 ontvangt de winnaar de Vis van het jaar trofee ontworpen door kunstenaar Tuur De Rijbel, een cheque ter waarde van 1250 euro van Flanders Expo, een aankoopbon van 250 euro te besteden bij horeca-groothandel ISPC en een publireportage in het culinaire magazine Ambiance. Alle finalisten ontvangen ook een dinerkaart voor twee in een gastronomisch restaurant, in het geval van Bart bij Hof van Cleve.
Volgens de vakjury maakte Bart Decroos gisteren middag het lekkerste en origineelste tongschargerecht. Anke Van Camp van restaurant Hofke Van Bazel op het Koningin Astridplein te Bazel werd derde. Kevin Grispen van restaurant De Fakkels, Hasseltsestw 61 te Sint-Truiden tweede. Maar de grote winnaar was Bart Decroos van Restaurant Berto in Waregem, maar zelf afkomstig van Menen. Restaurant Berto serveert zijn gasten een Frans-Belgische keuken die de seizoenen volgt met zowel klassiekers als suggesties. Het winnend gerecht staat uiteraard momenteel ook op het menu in Berto.
De bekroning van Bart Decroos is zeker ook een erkenning voor het restaurant Berto zelf, dat vorige maand ook al in het nieuws kwam met zijn erkenning in de lijst van de GaultMillau.
Uitbaters David Bertolozzi en An Kint werken al drie jaar met hart en ziel om Berto een plaatsje te geven tussen de betere restaurants. Chef David werkte ook al in Hof van Cleve bij Peter Goossens en in restaurant Marcus in Deerlijk.
David en z'n team met Bart en Mathias werken met hart en ziel, maar hij geeft toe dat het niet altijd even gemakkelijk is. David en An zijn heel tevreden over hun zaak. Een mooiere start hadden ze voor hun eigen restaurant niet kunnen bedenken. De locatie en de kennis en kunde hadden ze al, met de erkenning van de klanten en nu ook van de GaultMillau en hun Viskok 2008 gaan hun dromen pas goed in vervulling. Wie weet, komt daar binnenkort ook nog een Michelin-ster bij.
http://www.berto-waregem.be
|