xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />  We kunnen ons niet aan de indruk ontdoen, dat de derde Vlaamse Week van de Smaak van 13 tot 23 november Waregem niet echt op de kaart zet als Stad van de Smaak. Dat was nochtans wel de ambitie van de Waregemse gastronomisch-culturele spelers bij de start in 2006 van dit initiatief van het Vlaams ministerie van cultuur. Burgemeester Kurt Vanryckeghem springt wel net als vorig jaar bij voor de handige mediastunt van de campagne. Maar Waregem heeft tijdens het jaar sterkere weken van de smaak, zoals bv alleen al het programma vorige week in Waregem Expo (d.Options 20 jaar Azuri) doet vermoeden.
We willen toch niets afdoen aan de inspanningen om ook in Waregem deze week van de Smaak in de aandacht te plaatsen. Tien dagen lang worden de smaakpapillen in Vlaanderen weer extra verwend tijdens de Week van de smaak. Met gastland Frankrijk worden de Bourgondiërs onder ons extra verwend. Op het menu staan verrassende proevertjes, culinaire hoogstandjes en vooral veel lekkere activiteiten. Hierna een overzicht van de Waregemse Smaakmakers:
De Burgemeester kookt
zo 16 november - Residentie De Varent (Zuiderlaan 45) - 15.00u. tot 17.00u.
gratis (enkel voor de rusthuisbewoners)
Burgemeester Kurt Vanryckeghem en assistent schepen van cultuur Pietro Iacopucci zetten hun kookmuts op! De rusthuisbewoners van Residentie De Varent kunnen proeven van hun kooktalent en krijgen originele Franse pannenkoeken voorgeschoteld.
De Week van de Smaak grijpt Frankrijk aan om de burgemeesters van alle Vlaamse steden en gemeenten achter het fornuis te krijgen. De oproep naar de burgervaders luidt als volgt: kies een Franse klassieker, maak er een tongstrelende variant van en laat inwoners proeven van uw streekcreatie. Onze burgemeester gaat alvast de uitdaging aan en krijgt hierbij assistentie van de schepen van cultuur Pietro Iacopucci. Zij bereiden Bretoense pannenkoekjes voor de 90 bewoners van residentie De Varent van het Waregems OCMW.
Meer info: cultuurdienst - 056 62 12 56 - cultuur@waregem.be
KAV / JKAV - prettige Patatjes
ma 17 november - POC Nieuwstraat 20 Desselgem - 13.30u.-16.30u. & 19.30u.- 22.30u. gratis.
De aardappel is een van s werelds populairste groenten en wordt bijna in alle landen
geteeld. Elk land kent zijn eigen rassen met hun eigen smaak en bereidingsmogelijkheden. In de keuken kun je met de aardappel eindeloos variëren. In deze activiteit speuren we naar de ongekende culinaire mogelijkheden die de aardappel in zijn mars heeft.
Meer info: 056 70 49 83 - jkav.desselgem@hotmail.com - www.everyoneweb.be/kavdesselgem
Musique à la Carte
ma 17 november - CVO Sint-Paulus (Toekomststraat 75) - 19.30u.- 22.00u. - gratis
De Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans en het CVO (Centrum voor Volwassenenonderwijs) organiseren in onderlinge samenwerking op maandag 17 november om 19.30 u. Musique à la Carte: een samenspel van luchtige hapjes en heerlijke poëzie. Het is een project van cursisten van het CVO (Frans en koken) en de academie (afdeling woord en jazz) dat de welluidende naam Lorchestre phénoménal de lacadémie de musique du département du jazz et de la musique légère draagt. Ze brengen aangename jazz- en accordeonmuziek. De afdeling Woord brengt samen met de CVO-cursisten (Frans) culinair geïnspireerde Franse teksten. Alles wordt aangenaam opgefleurd met Franse wijn en hapjes bereid door de kookcursisten van het CVO. Hapjes en eerste glas gratis, daarna aan democratische prijzen. De inkom is gratis, maar inschrijven voor dit festijn van smaak en
gehoor is wel verplicht (max. 150 personen).
Meer info: Sint-Paulus 056 62 69 99 - cvo@vtiwaregem.be - www.cvowaregem.be/ reserveren verplicht
Terug naar de wijngaard: De passie van jonge Franse wijnboeren
do 20 november - Bibliotheek Waregem (Schakelstraat 10) - 20.00u. - 22.00u.
gratis (10 euro voor het proeven van 6 wijnen)
Wijnliefhebbers die ook geïnteresseerd zijn in het verhaal achter de wijn en de wijnbouwer moeten donderdag 20 november in hun agenda vet aanstippen. Herman Wydhooge, fotograaf en co-auteur van Terug naar de wijngaard vertelt in de leeszaal van de hoofdbibliotheek over een nieuwe generatie jonge Franse wijnboeren, die met veel enthousiasme en toewijding tegen de stroom in terug authentieke wijnen proberen te maken. De ontdekkingstocht door de Franse wijngebieden gaat gepaard met een lekkere proeverij. Loop met onze specialist mee door de wijngaard, bezoek de kelders en proef het pure product bij uitstek van het Franse savoir-vivre.
Oorspronkelijk was Maître-sommelier en wijndocent Gido van Imschoot zelf aangekondigd. Hij publiceerde in 2005 het boek Terug naar de wijngaard, met een portret van 32 wijnbouwers die de Franse wijn een nieuwe richting willen geven. In boek & lezing komt zowat alles aan bod: hun persoonlijke parcours en filosofie, het domein, de terroir waarop ze
werken en uiteraard de wijnen zelf. Gido van Imschoot is een eminent en ervaren wijnkenner. Hij mag onder meer de titel dragen van Maître-sommelier en Vins de France en werkt als wijndocent in de bekende Brugse Hotel- en Toerismeschool Spermalie. Daarnaast is hij oprichter van de wijnacademie Panta Rhei te Roeselare. Zijn inspirerende ontdekkingstocht door de Franse wijngebieden gaat natuurlijk gepaard met een lekkere proeverij. Loop met onze specialist mee door de wijngaard, bezoek de kelders en proef hét pure product bij uitstek van de Franse savoir-vivre.
Meer info: 056 62 13 70 - waregem@bibliotheek.be - www.waregem.be/bibliotheek/
reserveren verplicht
Het integrale programma voor Vlaanderen vind je op www.weekvandesmaak.be
|