xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />  "Dat jeugdhuis gaat gij toch niet oprichten zeker?", vroeg toen iemand aan een van de pioniers. "jokkedoete , ' ja ik doe het ' ," was het antwoord en die typische naam jakkedoe uit het plaatselijke volkstaaltje werd meteen vereeuwigd in de naam van het Desselgemse jeugdhuis. Het Parochiaal Ontmoetingscentrum in Desselgem werd de eerste thuishaven. Tot vandaag bleef het jeugdhuis erg actief, al liep de weg soms over doornen. Dat was zeker het geval inzake huisvesting, waarbij eerst noodgedwongen moest opnieuw begonnen in de Liebaardstraat (1979-1994) en tenslotte nog eens in de huidige thuishaven in de oude Gilde terug in de Nieuwstraat. Met de geplande herinrichting van de centrumsite vreest men ook hier voor de buitenwacht
De voorgeschiedenis naar een thuis voor de Desselgemse jeugd moeten we beginnen met de bouw van het Parochiaal Ontmoetingscentrum op de site van de oude jongensschool in de Nieuwstraat. Tegen het einde van de jaren '60 werd daar een oude droom verwezenlijkt. De gemeenteschool werd verlaten in 1963 voor de nieuwe vestiging in de Pompoen/Schoolstraat. Onder impuls van Pastoor Martens verrees in de Nieuwstraat eind de jaren 60 het Parochiaal Ontmoetingscentrum. De benedenverdieping werd gereserveerd voor de jeugd, op de eerste verdieping een speelzaal en op het tweede verdiep de toen nog parochiale bibliotheek en chirolokalen. Aanvankelijk vond de jeugdvriendelijke pastoor enkele ouders, met zonen en dochters, bereid om in te staan voor de organisatie. In de middenzaal kon men ook terecht voor tafeltennis, tafelvoetbal en andere gezelschapsspelen.


In 1972-1973 kwam een groep jongeren regelmatig samen in het POC. Lieven Vanhoutte, Stefaan Vanneste, Carlos Vanvliergerghe en Pierre Uytenhove zagen het wel zitten om een jeugdhuis op te richten. Korte tijd later werd de naam Jakkedoe geboren. "Ja ik doe het toch". In 1977 werd Jakkedoe tenslotte een heuse vzw. Jeugdhuis Jakkedoe verwierf met diverse activiteiten voor jongeren naam en faam in de regio, vooral met diverse muzikale optredens. Urbanus en andere bekende artiesten waren in hun beginperiode te zien in Desselgem, ook tijdelijke bekenden als Pendulum, Demsey & Dover, enz. Bezoekers van toen kunnen hier zeker een waslijst bijzondere activiteiten uit die periode vermelden
In 1979 volgde de erkenning als jeugdhuis door het Bestuur Jeugdwerk van Brussel. Ditzelfde jaar boterde het niet goed meer tussen de nieuwe pastoor Raes en de leiding van de Jakkedoe. Uiteindelijk werd Jakkedoe door de parochiale overheid uit het POC gezet. Velen zullen nog levende herinneringen bewaren aan diverse acties en de grote media-belangstelling voor ondermeer een fakkeltocht door de gemeente, maar Jakkedoe moest weg.
Liebaertstraat
De zaak kwam in de gemeenteraad en het jeugdhuis vond een nieuwe stek in een oud gebouw in de Liebaardstraat, toen nog Desselgemsestraat op de grens van Beveren-Leie (toenmalig "sportpaleis). Een nieuwe periode brak aan. Van in hoofdzaak ontmoetings- en ontspanningsruimte, werd Jakkedoe een echt jeugdhuis (een huis voor en door de jeugd).
 Het pand werd langzamerhand aangepast aan een steeds meer uitbreidende werking. Film, muziek, fotografie, theater, fuiven, vorming, alles moest mogelijk zijn in Jakkedoe.
Maar het jeugdhuis was zo onveilig geworden dat verhuizing niet langer kon uitblijven.
Nieuwstraat
In 1994 werden de lokalen, na lang onderhandelen, in de Liebaardstraat ingeruild voor het Gildegebouw van het ACW. Hiermee kwam Jakkedoe opnieuw in het centrum van Desselgem terecht, maar het behield ook de troeven van de Liebaardstraat. Van meet af aan, werd gewerkt om het gevarieerde aanbod van de Liebaardstraat ook in de Nieuwstraat mogelijk te maken..
In 1993 verkreeg Jakkedoe op het nippertje toelating van het Bestuur Jeugdwerk om een gesubsidieerde beroepskracht aan te werven, na de "vrijgestelde" die bekomen was tijdens de POC periode (sinds midden jaren 80 DAC-statuut).
Huisvestingsprobleem ???
Het ACW heeft 2 gebouwen in de dorpskom van Desselgem verkocht aan stad Waregem. De gebouwen omvatten Zaal de Drie Sleutels en jeugdhuis Jakkedoe en boden vroeger ook onderdak aan de post en Christelijke Mutualiteit! Voor jeugdhuis Jakkedoe is dit momenteel een zoektocht, want een nieuwe locatie vinden in Desselgem is niet gemakkelijk. Vooral wil men zijn ruime werking voor en door jongeren kunnen in stand houden. Hierbij krijgt het jeugdhuis alle steun van Stad Waregem, waarmee het Jakkedoe-bestuur om de 3 maanden samenkomen voor een stand van zaken over deze gebouwen en hun jeugdhuis. Dit is voor beide partners aangewezen om misverstanden te vermijden en dat beide zeker op de hoogte blijven van alle nieuwe ontwikkelingen

Functies en doelstelling
Jeugdhuis Jakkedoe is in eerste plaats een jeugdhuis dat voor en door de jongeren en dan ook door de jongeren draaiende wordt gehouden en dit op puur vrijwillige basis. Het is een plaats waar de jeugd elkaar kan ontmoeten in de vrije tijd en waar ze samen kunnen deelnemen aan soms recreatieve, soms meer vormende activiteiten.
Jeugdhuis Jakkedoe tracht de jongeren aan te leren wat samenwerken en verantwoordelijkheid opnemen is. Dit moet op totaal vrijwillige basis gebeuren, zodat ze ook leren iets kosteloos te doen ter wille van de eigen zelfontplooiing. Zowel jong als oud zien de mensen van de stuurgroep hier graag binnenstappen, net zoals geen onderscheid wordt gemaakt tussen blank en zwart, of tussen verschillende religieuze en politieke overtuiging.
De officiële erkenning gaf het Jeugdhuis al van in de beginperiode de mogelijkheid te kunnen werken met ondersteunende beroepskrachten. In de periode van het POC waren dat al achtereenvolgens Mariane Maenhout en Eric Vandorpe. Nadien kwamen Geert Lucluyse (eerste helft jaren '80), Bart Vanthyne (tweede helft jaren '80), Linda Monton (1989 1991), Stiene Henskens (1991 -...), gewetensbezwaarde Koen Vanhoutte ( 1993), Tom Ruysschaert (augustus 1993 - mei 2000), Brecht Vanommeslaeghe (2000 2008) en momenteel Jan Verbrugge (april 2008 -...).
De plaats bij uitstek voor ontmoeting is de instuif, waar men kan samenkomen om iets te nuttigen, te kaarten, rustig te babbelen, een tijdschrift lezen, muziek beluisteren
Recreatie kan door het organiseren van activiteiten (passief, actief), filmweekenden, badminton, minivoetbal, speciale barinstuiven enz.
Een zeer belangrijk aspect van het Jeugdhuis is vorming van de leden. De vorming wordt gegeven of georganiseerd door de vrijwilligers zelf met onderwerpen als Recyclage, Drugs, Vakantiejobs,
Interne vorming van de medewerkers gebeurt door voorbereidende vergaderingen, evaluaties, het opmaken van een financieel verslag, allerhande vergaderingen.
Externe vorming medewerkers gebeurt dan bij externe organisaties, kadervormingsweekends, kwartee's in Dworp,...
Informatief heeft Jeugdhuis Jakkedoe zijn tijdschrift 'zaal1', de infotheek en infostanden.
Jakkedoe werkt ook aan maatschappelijke participatie. Ze staren zich niet blind op hun eigen werking maar werken ook samen met andere jeugdwerkinitiatieven. (o.a. Stedelijke en Provinciale Jeugdraad). Ook het informatieve netwerk Desselgem.net wordt verzorgd in de rand van de jeugdhuiswerking. Alle lokalen staan ter beschikking voor alle leden, maar ook de Waregemse verenigingen. Het gaat hier over een vergaderruimte, repetitielokalen en cinemazaaltje.
Viering
Zaterdag 15 november 2008 wordt het 35-jarig jubileum gevierd in de instuifruimte van Jakkedoe en zaal de Drie Sleutels. Om 18 u. is het stadsbestuur te gast en volgt een bedanking voor alle medewerkers. Om 20 u. loopt de viering uit op een 35 jaar-medewerkersfuif in zaal de Drie Sleutels en dit met DJs en muziek per generatie. Daarvoor zijn al een 300-tal medewerkers uitgenodigd.
Instuif Jakkedoe & Zaal 3 sleutels
Openingsuren jeugdhuis Jakkedoe VZW
Kantooruren: Maandag 10.30-12 u, Dinsdag 10.30-18u., Woensdag 10-18u, Donderdag 10.30-18u, Vrijdag 10.30-18u, Zaterdag 19u30-22u, Zondag 18-21u
Bar: Woensdag 10-21u, Vrijdag 15-00u, Zaterdag 19u30-00u, Zondag 10-13u en 18-21u
Extra-Bar: Woensdag 21-01u., Donderdag 22-01u, Vrijdag 00-03u, Zaterdag 00-03u, Zondag 13-18u en 21-01u
Stripotheek: Woensdag 16-18 uur.
Badminton: Als lid kan je elke donderdag mee gaan badmintonnen in de sporthal van 21 tot
22u30. Gratis!
LID WORDEN ? 4,00 voor +18-jarigen, 3,00 voor 18-jarigen. Daartegenover staan gratis strips ontlenen, gratis gebruik maken van een van de twee repetitielokalen, u ontvangt helemaal gratis tijdschrift Zaal 1, gratis opvragen van documentatie in onze infotheek, gratis deelnemen aan bepaalde activiteiten. In zaal 1 kunnen films gratis op het grote scherm bekeken worden. Suggesties blijven steeds welkom.
17 voorzitters
1976-1981: Lieven Vanhoute
1981-1984: Ronny Devos
1984-1987: Frits Devos
1987-1988: Koen Coudijser
1988-1990: Tom Ruyschaert
1990-1991: Gerrit Seynhaeve
1991-1994: Henk Seynhaeve
1994-1996: Hade Vanhoutte
1996-1998: Tom Deman
1998-1999: Steve Kerkhove
1999-2000: Thierry Delava
2000-2001: Dieter Dhossche
2001-2002: Jo Uyttenhove
2002-2005: Bart Neirynck
2005-2007: Dieter Meersman
2007-2008: Bart Neirynck
2008-
: Dimitri Meersman
http://www.jhjakkedoe.be
Mail : jakkedoe@telenet.be
|