xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />  De vergunning voor het nieuwe Boothuis wordt in dit najaar afgeleverd, zodat de ruwbouwwerken nog opgestart kunnen worden vóór de winterstop in de bouwsector. De nieuwe horecazaak zou tegen de zomer van 2009 in zijn afwerkingsfase moeten zitten. Hiermee zullen de stadionvijvers dan ook hun van oudsher traditionele aantrekking terugkrijgen. We verwijzen voor de evolutie in dit dossier naar onze bijdragen van 5 dec. 2006 en 3 juni 2008. De kostprijs voor de vernieuwing wordt geraamd op ruim een half miljoen euro.
In augustus 2006 ging het vroegere Boothuis aan de stadionvijvers tegen de vlakte, maar het lag in de lijn van dit historisch erfgoed dat hier een nieuw boothuis moest komen. André Vandewiele verdiepte zich destijds in de voorgeschiedenis van deze moerassige site. De resultaten van zijn studie kregen jaren geleden hun weerslag in een bijdrage in een jaarboek van De Gaverstreke. Dank zij Vaders Woud bleef dit een groene oase in het Waregemse centrum. Deze maand krijgt u de historische achtergrond van het Boothuis te lezen in de nieuwste uitgave van de stedelijke infokrant De Sprong. Misschien kan later ook even nader de recreatieve erfdienstbaarheid en gemeentelijke bestemming belicht worden voor tennisvelden, dierenpark, schuttersinstallatie en waarom deze groene long toch grotendeels kon gevrijwaard worden van de bouwwoede.
Momenteel blijft na de sloop van het vorige Boothuis aan het brugje tussen de twee stadionvijvers al een paar jaar een verweesde plek achter. Uit onze hierboven al vermelde bijdragen kon u al vernemen welke omstandigheden hierbij hebben meegespeeld. Nu blijkt alvast dat het nieuwe boothuis niet lang meer op zich zal laten wachten. De vergunning voor het nieuwe Boothuis wordt in dit najaar afgeleverd, zodat de ruwbouwwerken nog opgestart kunnen worden vóór de winterstop in de bouwsector. De nieuwe horecazaak zou tegen de zomer van 2009 in zijn afwerkingsfase moeten zitten. Hiermee zullen de stadionvijvers dan ook hun van oudsher traditionele aantrekking terugkrijgen.
Het schepencollege ontving al diverse aanbiedingen binnen de aanbesteding voor het bouw van het nieuwe Boothuis in de stadionvijvers. Drie firma's schreven zich in voor de ruwbouw, zes voor de afwerking en vier voor de technieken. De architect zal nu op basis van de opgegeven prijzen het volledig dossier samenstellen. Schepen Rik Soens verwacht dat de werken binnen twee weken de werken kunnen toegewezen worden. Dat wil zeggen dat men dan in principe direct kan beginnen met de bouw. Maar dat hangt af van het weer. Hoe dan ook: het is de bedoeling dat net voor de zomer 2009 het Boothuis af is en de nieuwe horecazaak opent voor het publiek. De bouwvergunning voor dit project is intussen ook al afgeleverd.
Van Vaders Woud naar zondagse ontspanning
Tussen de Stormestraat en de Holstraat lag een historisch moerasgebied, de 'Meersen' genoemd, onbruikbaar voor landbouw of bebouwing. Terwijl Waregem als leefgemeenschap bleef groeien, bleef het gebied ten zuiden van de markt nog steeds onontgonnen. In de jaren twintig echter legde een enthousiaste ziel een perceel grond midden in het moeras droog. Hij trok er een kleine houten barak op en richtte het terrein in als tuin.
'Vaders Woud' was geboren en trok op zondag vele gezinnen aan voor een dagje verpozing. Kinderen konden toen ook tegen een kleine vergoeding varen in bootjes die op een brede, ondiepe gracht langs een kabel heen en weer werden getrokken. Vaders Woud zorgde voor de zondagse ontspanning van de grote arbeiderspopulatie en paste perfect binnen de veranderende mentaliteit en leefwereld van het geïndustrialiseerde en sterk groeiende dorp dat Waregem toen nog steeds was.
De barak voor de vrije tijd evolueerde vervolgens naar een echt boothuis, een werkplaats waar de sloepen van vissers werden binnengetrokken voor onderhoud. In de jaren '50 - gelijklopend met de bouw van het sportstadion - begon het Boothuis dan uiteindelijk zijn horecafunctie ten volle op te nemen.

Een nieuwe horecazaak in het Boothuis
Het nieuw op te trekken Boothuis wordt opnieuw een gebouw dat perfect past in de groene omgeving tussen beide stadionvijvers. Het unieke zicht op het water van beide vijvers wordt ook bewust uitgespeeld: de gelagzaal richt zich volledig naar het water, terwijl alle gesloten functies (keuken, berging,...) langs de kant van het voetbalstadion liggen.
Uit de gemeenteraadsbeslissing uit 2006 onthouden we nog dat het concept voor het nieuwe Boothuis opnieuw een houten chalet-achtig gebouw is, dat zich door zijn juiste schaalgrootte mooi weet in te planten tussen beide stadsvijvers en in de groene omgeving. Het moet een gezellige en sfeervolle ontmoetingsplek worden in de stad voor het bredere publiek. Hierbij dient het unieke zicht op het water van beide stadsvijvers uitgespeeld te worden. Het zal de wandelaar in de zomermaanden uitnodigen tot een frisse pint op het zonneterras en in herfst- en wintermaanden zal het door zijn houten exterieur een gezellige en uitnodigende gloed uitstralen. Zo zal iedereen terug kunnen tafelen en borrelen aan de rand van het water.
|